Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO : În mica biserică militară din Focșani s-a întâmplat o minune


În mica biserică militară din Focșani s-a întâmplat o minune așa cum se întâmplă în acest locaș de circa patru ani. În 2013 demara aici un proiect inițiat de preotul paroh Ionel Vrînceanu, care venea în sprijinul copiilor fără posibilități materiale, oferindu-le posibilitatea de a face pregătire pentru examenul de bacalaureat. Alături de coordonatoarea proiectului, Mihaela Tătaru, sprijiniți de conducerea garnizoanei Focșani, cei doi au înfăptuit minuni adunând în bisericuță elevi și profesori deopotrivă. Elevi care sperau să treacă cu bine peste examenul de maturitate, iar profersorii pentru a le împărtăși din cunoștințele lor, absolut benevol, fiind răsplătiți doar cu zâmetele și ambiția de a învăța a tinerilor. 
 Dacă la început unii copii au fost sceptici și timizi, nemaivăzând sau nemaiauzind de o astfel de inițiativă, să faci pregătire într-o biserică la materiile de la bacalaureat, acum, când au trecut deja patru ani, locașul se dovedește neîncăpător. Și nu doar copiii sărmani vin aici pentru a-și îmbogăți cunoștințele, ci orice copil care își dorește cu ardoare acest lucru este primit în Casa Domnului. Zilele trecute, s-au adunat cu toții, elevi, profesori, părintele paroh și coordonatoarea proiectului, pentru a petrece câteva clipe împreună și pentru a face bilanțul examenului de maturitate. „Eu sunt mândră să spun că am încheiat cel de-al patrulea an, noi în martie 2013 am demarat acest proiect la inițiativa părintelui Ionel Vrînceanu. Proiectul se numește „O șansă pentru fiecare”, am pornit inițial cu 25 de elevi, nu am avut decât un singur 10 la matematică luat de un elev care era de la Casa de copii și care a ajuns student la Aerospațiale în București pentru că și-a dorit foarte mult să ajungă acolo. În anul următor am crescut, am luat patru de 10. Și numărul copiilor a crescut de la an la an. La început copiii erau puțin timizi, se gândeau cum să vină ei la pregătire într-o biserică. Nu se întâmplase niciodată în orașul nostru așa ceva și lor probabil le-a fost puțin teamă de ceea ce vor spune cei din jurul lor, colegii, că ei vin și fac pregătire într-o biserică, dar pe măsură ce noi am fost cunoscuți atât pe plan local cât și la nivel național, copiii au început să vină într-un număr din ce în ce mai mare. În acest caz am fost nevoiți ca să-i testăm pentru a putea vedea care sunt cei care își doresc într-adevăr să facă pregătire în biserica noastră. Cei care nu sunt bine intenționați, în momentul în care văd că li se dau testări renunță și atunci rămân doar cei de care noi avem nevoie. Chiar dacă anul acesta noi avem doar șase de 10 munciți, să știți că nu avem picați iar acești copii au reușit să ajungă marea majoritate la la facultăți foarte bune, unele dintre ele foarte grele, cu renume. Majoritatea sunt la buget, nu prea am auzit să ajungă la facultăți particulare, și nu pot fi decât mândră că această muncă a cadrelor didactice nu a fost în zadar. Iar când stai și privești cum acești copii au rezultate deosebite, zic eu că nu poate decât să-ți crească inima de bucurie că nu ai muncit degeaba un an întreg”, a declarat Mihaela Tătaru, coordonatorul proiectului.
Cinci profesori și-au rupt din timpul liber pentru pregătire
 Pregătirea elevilor a însemnat ore rupte din timpul liber al profesorilor fără a percepe nimic pentru munca pe care o prestau. Totul s-a desfășurat pe bază de voluntariat dar cu satisfacția muncii bine făcute. La cele cinci materii la care s-a făcut pregătire în mica bisericuță au predat profesori cu experiență și cu dragoste de copii: la matematică – Gherghina Felea, la istorie – Constanța Giurcan, la geografie – Aneta Popa, la limba română – Elena Manole, iar la biologie – Anca Balosin. Numele acestor profesori vor rămâne în amintirea copiilor ca persoanele care le-au schimbat destinul. „Le mulțumesc tuturor, nu doar cadrelor didactice ci și părintelui și celor care au grijă de biserică”, a ținut să mai adauge Mihaela Tătaru.  
Elevii sunt recunoscători dascălilor
 Elevii au venit din nou la biserică pentru a le mulțumi profesorilor nu doar pentru efortul și dăruirea de care au dat dovadă, ci și pentru a împărtăși cu dumnealor bucuria realizărilor lor. Cu glasuri tremurânde și plini de emoție, copiii și-au ales cu grijă cuvintele. „Călătoria noastră inițiată spre lumea cunoașterii a început timid dar sigur, odată cu primii pași călăuziți spre această bisericuță de care aveam să fim fascinați în timpul orelor de meditații. Am avut șansa să descopăr oameni deosebiți care ne-au insuflat o căldură sufletească aparte. În acest locaș aveau să se pecetluiască destinele noastre ghidate cu folos de doamnele profesoare, doamna coordonatoare și de părinte. Cu acest prilej aș dori să le mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit pe parcursul acestui an și care ne-au schimbat destinele”, a spus Ana -Maria Bîrsan, elevă ce a fost admisă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine București. „Datorită ajutorului dumneavostră am reușit să iau examenul de bacalaureat cu note destul de mari ceea ce nu mă așteptam să se întâmple. Prezența dumneavostră mi-a încântat sufletul și sper să ne mai întâlnim, eu voi veni cu drag în această biserică”, a adăugat Maria- Cosmina Ochian, admisă la Facultatea de Litere București. „Mă bucur că am putut participa la pregătire, eu nu prea știu să mă joc cu cuvintele, eu mă pricep la matematică, dar mulțumesc doamnelor profesoare pentru tot ce au făcut pentru noi”, a precizat Georgiana Popa, admisă la Facultatea de Drept București. „Vreau să mulțumesc doamnelor profesoare, eu am vrut doar să promovez bacalaureatul, ținta mea era admiterea care îmi asigura o carieră în armată. Oricum am venit cu drag la orele de pregătire, cât de des am putut și o să revin de câte ori voi avea ocazia cu drag”, a mai spus Crina-Mădălina Modoran, admisă la o unitate de învățământ militară. 

Biserica va continua proiectul
 Părintele paroh al bisericii militare „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul” este decis să continue proiectul și i-a asigurat pe toți cei prezenți că biserica va primi în sânul ei orice elev dornic să facă pregătire în lăcașul de cult. „Am emoții foarte mari, aproape că nu-mi găsesc cuvintele. De fiecare dată am simțit o mare bucurie interioară când veneați la biserică grăbiți, ca să fiți alături de acești tineri deosebiți și să faceți tot ceea ce vă stătea în putință pentru a ajuta acești tineri. Vă mulțumesc că ați avut dragoste și răbdare pentru acești copii, nu ați respins pe niciunul și de multe ori lucrați de dimineață până seara cu ei. M-aș bucura să aveți pe viitor disponibilitate pentru a putea continua proiectul”, a spus preotul paroh Ionel Vrînceanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?