Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO : Atenţie la factorii-cheie când cumpăraţi maşini second hand


Sfaturi despre cumpărarea mașinilor second hand sunt foarte multe, dar în materialul de față ne interesează câteva lucruri foarte puțin vehiculate, dar care sunt esențiale când luați decizi de a cumpăra o mașină second hand.
    Orice anunț de mașină second hand încearcă să atragă atenția prin lucruri pozitive, care de multe ori nu sunt altceva decât „cârlige”. Din această categorie fac parte sintagme precum „ținută în garaj”, „foarte îngrijită și puțin rulată”, „ca nouă”, „mașină de nefumător”, etc. În condițiile în care suntem departe de a trăi într-o lume perfectă, în care oricine merită încredere, întotdeauna trebuie cântărit în ce măsură o anumită ofertă pare „prea bună ca să fie adevărată”. Iar în sprijinul acestei afirmații vine o întrebare logică: de ce și-ar vinde cineva o mașină în perfectă stare de funcționare, foarte bine îngrijită, ținută în garaj și, în general, afișând caracteristicile ideale pe care le vrea orice client de mașină second hand? Iar pentru răspuns apelăm din nou la logică. Să-ți întreții mașina presupune să ai o fire grijulie și pragmatică, dar și să ai suficienți bani (deci nu vorbim de un proprietar dispus să facă diverse compromisuri din cauza lipsei de bani). Un astfel de om cel mai probabil găsește clienți foarte rapid printre cunoștințe, fără a mai apela la publicații sau site-uri de anunțuri auto. Sau, dacă vrea să-și schimbe mașina, pur și simpu apelează la un dealer, cel mai probabil unul respectabil și care practică o politică de prețuri ceva mai mare decât media, deoarece oferă și garanție sau încredere mai multă.
    Principial, dacă un model a fost produs timp de 8-9 ani, cam la jumătatea ciclului de viață (deci la 4-5 ani) a trecut printr-un facelift, ceea ce înseamnă că a primit mai multe îmbunătățiri tehnice, dar și de aspect, pentru a-l face mai proaspăt raportat la concurența vremii. De ce e de preferat un model care a trecut prin facelift? Deoarece, după o perioadă de câțiva ani de vânzare, inginerii identifică foarte multe probleme „de tinerețe” ale modelului, care sunt remediate în a doua parte a ciclului de producție al acelui model. În plus, chiar dacă în cazul unui facelift putem vorbi de o tehnologie ușor învechită față de a rivalilor proaspăt lansați pe piață, reversul medaliei este probabilitatea unei fiabilități mai bune a soluțiilor tehnice, deoarece acestea deja și-au dovedit viabilitatea până în momentul aplicării faceliftului. Prin urmare, e de preferat ca, în cazul achiziționării unei mașini second hand, să prioritizați variantele facelift, cu un nivel de încredere mai ridicat și o diferență de preț rezonabilă față de modelele ante-facelift. Atenție, însă, la detaliile care diferențiază un model cu facelift de unul dinaintea faceliftului, nu vă luați doar după anul și luna fabricației/înmatriculării.

    Unul dintre primele lucruri care contează pentru oricine citește un anunț de mașină second hand este valoarea kilometrajului. Din inerție, cei mai mulți urmăresc o valoare cât mai mică, fără a se raporta la vechimea mașinii. Ceea ce e eronat din câteva motive foarte simple. În primul rând, numărul de kilometri trebuie raportat la numărul de ani, astfel obținându-se un kilometraj mediu anual al respectivei mașini. Ceea ce e foarte important, deoarece depinde de tipul mașinii. Principial, mașinile de categorie mai mare, cu motoare diesel, sunt folosite la drumuri mai lungi și înregistrează un rulaj mare, de peste 25-30.000 km anual. Deci o medie anuală mult mai mică ridică semne de întrebare: a fost dat înapoi kilometrajul? A stat mașina cam mult „pe dreapta”? Din ce motive? Etc. În același timp, mașinile mici, folosite în general în regim urban și pe distanțe scurte, pentru navete de circa 50 km/zi, nu prea depășesc 20.000 km anual, ca medie – deci sunt de preferat cele cu motoare pe benzină, nu diesel. Cele cu un rulaj mare e foarte probabil să fi fost utilizate în regim de taxi sau de curierat, deci sunt de evitat. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să vă intereseze kilometrajul cât mai mic al unei mașini, ci mai degrabă cât de rezonabil este acesta raportat la vechimea mașinii.

    ARTICOLUL INTEGRAL pe http://bit.ly/2bd7CfR
    Sursa: promotor.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?