Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Dana Marin: „Yoga m-a învăţat să mă ascult, să mă văd, să mă citesc, să practic onestitatea cu mine însămi”


Dana Marin a lăsat în urmă o carieră într-o firmă multinațională pentru a descoperi yoga. După 7 ani de explorat lumea ca practicant și profesor în care s-a descoperit pe sine și a (re)descoperit lumea cu alți ochi, Dana (urban-yoga.ro) a creat un program de relaxare și mindfulness pentru foștii ei colegi din corporații și liderii de business. Descoperă și tu un om sensibil căreia yoga i-a dezvăluit profunzimi nebănuite, atât în propria ființă, cât și în întreaga lume. Lume pe care a bătut-o în lung și-n lat pentru a se găsi pe sine. Un interviu cu un om care trăiește aici și acum fără regret, doar altfel.

Ce se întâmplă doctore: Când ai descoperit chemarea pentru yoga?
Dana Marin: Cred că sunt deja mai bine de 7 ani… Acesta e al patrulea an de când am creat Urban Yoga și susțin clase, și tot să fie vreo 3-4 înainte. Dar la început nu am simțit că e chemare. Ar fi forțat să zic asta. Mai degrabă seducție. Asta îmi place la yoga. Te seduce. Te „tentează” cu lucruri simple: flexibilitatea, starea de bine… Åži așa ușor, ușor, din aproape înaproape, prinde cu adevărat și începe să ți se dezvăluie treptat. Åži o face întotdeauna la momentul potrivit, când ești pregătit pentru alte și alte profunzimi. Iar dacă nu ești, nu e absolut nicio  problemă. Poți face ani de zile yoga strict pentru flexibilitate și alte beneficii fizice. Yoga e un proces.

C.S.Î.D.: Ce ai lăsat în urmă pentru a i te dedica?
D.M.: Iluzii. Adică nimic cu adevărat important.

C.S.Î.D.:Ai avut mentori?
D.M.: Da, și sunt genul care o să aibă mereu. Cred că e bine să avem pe cineva care să ne țină cu picioarele pe pământ în privința locului nostru în Univers dar, totodată, să ne dea curajîn explorarea potențialului extraordinar care există în fiecare dintre noi. Altfel, ajungem să credem că, prin puterea intenției, facem soarele să răsară când vrem noi. Primul a fost Osho de la care a pornit prima călătorie în India. Apoi Buddha care m-a îndreptat către meditația Vipassana, tehnică prin care el a devenit iluminat. După care, Eckart Tolle s-a potrivit la fix în viață mea pentru a înțelege puterea prezentului și a-l pune în practică în viață de zi cu zi. A urmat Krishnamacharya care are o mare influență înprivința modului cum abordez și înțeleg yoga. Mai sunt Ken Wilber cu teoria să integrală, dezvoltată pentru a structura complexitatea vieții; Stephen Covey care, pentru mine, a fost primul care mi-a dat, acum mulți ani în urmă, încrederea că poți trăi o viață spirituală aplicată și bine ancorată în zilele noastre de azi; Rămână Maharshi de la care am preluatpractică introspecției, a atenției direcționate în interior.
Iar în ultimii doi ani, explorez contribuția lui Caroline Myss în domeniul înțelegerii subconștientului prin intermediul arhetipurilor și a medicinei intuitive. Sună academic dar, de fapt, este o tehnică atât de familiară oricui. Åžtii momentele alea când spunem despre cineva că e „că o prințesă” și, prin „prințesă”, știm că celălalt a înțeles exact ce vroiamsă zicem? Ei bine, acestea sunt arhetipurile, personaje care, prin rolul pe care-l joacă, dezvăluie multe despre anumite aspecte ale noastre. În prezent chiar mă aflu în procesul de examinare pentru finalizarea cursului Contracte Sacre care are la baza identificarea arhetipurilor pe care le avem încă de la naștere, dar nu numai. Sunt foarte entuziasmată de domeniu pentru că, pe cât de distractiv și ușor de înțeles este, pe atât de profund poate fi. E un instrument fascinant de a te cunoaște. Tot prin intermediul lui Myss, am descoperit-o pe Teresa de Avilla care a redat etapele maturizării spirituale în cartea „Castelul interior”. Suportul și înțelegerile găsite înadaptarea făcută de Myss îmi sunt foarte dragi pentru că le-am descoperit exact când aveam cel mai mult nevoie de ele. Înainte de ea, nu credeam că o să rezonez cu vreo sfânta sauvreun sfânt 🙂 . Dar Teresa de Avilla are o sfințenie… rebelă. Åži așa am ajuns să îmi placă sfinții.

C.S.Î.D.: Dar guru sau oameni care te-au inspirat?
D.M.: Guru sunt eu însămi pentru mine. Åži cred că așa e natural să fie fiecare pentru el însuși. Avem datoria să ne cunoaștem pe noi înșine și să ne asumăm responsabilitatea pentru cinesuntem. Este o putere care nu poate fi externalizată și pusă în brațele altcuiva. Nu poți face pe altcineva autoritatea vieții tale. Cât despre oameni, ah, câtă bogăție și varietate. Zilele trecute am mers la un supermarket de pe Magheru și e acolo o vânzătoare cum rar am întâlnit. Åži vorba aceea, am tot întâlnit. Pentru mine este exemplul clar de mindful leader. Nu doar că nu te salută mecanic, dar se și uită în ochii tăi când o face. Åži o face uman și natural, nu din obligațiepoliticoasă. Iar dacă vrei pungă, îți așază cumpărăturile că și cum ar fi ale ei. Nu la întâmplare și cu nepăsare, de ajungi acasă cu ouăle după ține. Pentru mine este exemplul clar de ceea ce Eckart Tolle numește prezența conștientă. O astfel de atitudine te determina să fii cu nimic mai prejos din ceea ce poți fi la maxim. Îmi amintesc că prima dată am fostașa surprinsă încât am rămas în urmă să o observ cum îi servea și pe ceilalți. Am zis că poate are doar o zi bună, dar am reîntâlnit-o și m-am dus special la casă ei. Ei bine,aceeași atitudine. Am plecat zâmbind. Ador momentele acestea când am ochii îndeajuns de larg deschiși, încât… văd. Cred că inspirația este peste tot. Nu doar în oameni, dar și în flori, pisici, vânt, nori, mașini,clădiri, orice. Ochi să avem :).

C.S.Î.D.: Dacă ar fi să îi citezi, care sunt cele mai importante 3 învățături care îți călăuzesc acum viață?
D.M.: „Să vină, ce vine; să plece, ce pleacă; sunt gata pentru ce rămâne” / Rămână Maharshi, „Ce-ți spui și știi în adâncul sufletului că nu e adevărat?” / Caroline Myss, „Dacă vrei să găsești sensul, caută-l în liniștea din ține” / Ravi Shankar

C.S.Î.D.: Cum te-a schimbat yoga?
D.M.: Yoga mi-a dat curaj. M-a învățat că am puterea de a alege. Puterea de a alege să fac ce-mi spune inima în detrimentul scuzelor pe care mi le servește mintea.

C.S.Î.D.: Care îți sunt acum prioritățile?
D.M.: În primul rând să mă ascult, să mă văd, să mă citesc, să practic onestitatea cu mine însămi. Adică să pun în practică ceea ce predic. Åži punctual, să îmi iau diplomă în coaching arhetipal de la Institutul de Educație Caroline Myss din California, UÅžA, și să dezvolt programe marca Urban Yoga care să vină în întâmpinarea nevoilor vremurilor actuale. Nu doar programe bazate pe yoga că practică fizică, dar și pe celelalte componente din yoga, de self empowerment și leadership personal. Am o mulțime de idei în acest sens 🙂 .

C.S.Î.D.: Ai trecut prin multe momente dificile în viață? Ce te-a motivat să îți păstrezi zâmbetul și calmul interior?
D.M.: Sigur, cu toții trecem prin momente dificile, altfel nu am fi stimulați să evoluăm. Åži cu toții avem o Drama Queen care vrea să își facă numărul în momentele acelea. Important e sănu ne identificăm cu ea și să ajungem să ne limităm la a fi victime sau martiri, rămânând blocați în propria drama sau lăsând-o să ne definească. Åži aici yoga contribuie mult prin abilitățile pe care le cultivi în timp: de detașare și acceptare a realității și a propriei tale persoane din acele momente. Întotdeauna când neconfruntăm cu haosul și neprevăzutul vieții suntem puși față în față cu propriile temeri, așa că e firesc să ne simțim depășiți de situație și vulnerabili. Important nu este însă ce ni se întâmplă, important este modul în care alegem să ne transforme experiențele mai puțin plăcute ale vieții. Mă motivează faptul că, în adâncul sufletului meu, știu că totul e un proces de transformare și nimic nu se întâmplă împotriva evoluției noastre, din contra. Se spune că-n vremuri de haos sunt zeii cel mai aproape de ține și te veghează cu atenție. Probabil o fac să se asigure că nu te-au zdrobit de tot cu dramele servite :).

Articolul INTEGRAL pe http://bit.ly/29JkCpq
 

ÎNAINTE DE A PUNE ÎN APLICARE SFATURILE NOASTRE, CONSULTAÅ¢I MEDICUL 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?