Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Salon Naţional de Literatură şi Artă pentru Copii şi Tineret la Vintileasca


În comuna vrânceană Vintileasca a avut loc, sâmbătă, 9 iulie 2016, cea de-a noua ediție a Salonului Național de Literatură și Artă pentru Copii și Tineret, un eveniment cultural remarcabil, organizat în parteneriat cu Primăria Vintileasca, Inspectoratul Åžcolar Județean Vrancea, Åžcoala Gimnazială Regina Maria din Vintileasca, Åžcoala Gimnazială Alexandru Vlahuță din Focșani, Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Vrancea, Colegiul Național Alexandru Vlahuță din Râmnicu Sărat și Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu din Focșani.
    Evenimentul a fost găzduit de biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prin bunăvoința părintelui paroh Nicolae Potop, și a avut invitați de excepție, oameni de cultură, scriitori, poeți, ca de pildă: Pr. Conf. Dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, Victor Gh. Stan – președinte al Uniunii Scriitorilor-București pentru Copii și Tineret, Marian Nencescu – doctor în filosofie, Silvia Chițimia – doctor în etnologie și arte vizuale, asist. univ. Ionuț Butoi, regizorul Mihai Lungeanu, poetul George Precup, scriitorii Vasile Groza și Raluca Tudor, profesorii Christian Crăciun, Petrache Plopeanu și Ionuț Bercaru, precum și editorul Valentin Ajder.
    Sesiunea de comunicări științifice a fost deschisă de domnul Victor Gh. Stan, care a spus că „Dumnezeu a făcut din Vintileasca o lacrimă de lumină în geografia culturală a spațiului românesc”, remarcând, totodată, faptul esențial al implicării Bisericii în organizarea unui eveniment cultural de înaltă ținută, dar și sprijinul primarului localității și al directorului școlii, domnul Fănel Crucean. Domnia sa a mai adăugat că „Sfânta Biserică este întotdeauna în mijlocul oamenilor, pentru oameni, acolo unde există încredere în credința creștin-ortodoxă” și că „nimic nu se poate face pentru educația unei comunități fără dascal, fără preot și fără primar”.
    Profesorul Elena Fântâneru, definind adevăratul obiectiv al Salonului, a pornit de la poezia de extraordinară actualitate a lui Nichita Stănescu Din nou, noi, concluzionând că „tot ce se întâmplă aici este pentru că fiecare dintre noi are o misiune și pentru că ne preocupă ceea ce se întamplă cu noi”. Părintele Gheorghe Holbea a sustinut comunicarea cu tema Legea românească, credința creștină și dragostea de neam, în care, pornind de la modelul Sfântului Antim Ivireanul, ierarh iubitor al neamului românesc, a analizat aceste trei coordonate ale neamului, așa cum le mai trăim noi astăzi. Părintele profesor a arătat că numai păstrând conștiinta identității noastre mai putem avea comuniune și continuitate, dar și că numai în Biserică, în tinda mănăstirilor, în credința în Hristos, găsim taina prin care acest popor și-a păstrat intacte limba, credința și dragostea de neam.

    Despre Antim Ivireanul a mai vorbit și filosoful Nencescu Marian, care a tratat tema Un moralist valah – Antim Ivireanul, iar Epoca brancovenească, începutul identității noastre culturale a fost tema comunicării susținute de prof. Christian Crăciun, care a remarcat, printre altele, lipsa unei educații elementare, de bază, în ceea ce privește planul arhitectural al viețuirii noastre în comunitate, ce are drept consecință aspectul arhitectural, adesea nefericit, de azi. Ipostaze folclorico-poetice ale Sfântului Duh a fost tema comunicării doctorului în etnologie și arte vizuale Silvia Chitimia, iar președintele Uniunii Scriitorilor-București pentru Copii și Tineret, Victor Gh. Stan, a susținut comunicarea cu tema Dimitrie Cantemir, primul român membru al unei academii străine.
Între comunicări au fost lecturate mai multe poezii de către prof. Petrache Plopeanu, scriitorul Vasile Groza și poetul George Precup.
    De la prof. Ionuț Bercaru am aflat despre ctitoria brâncovenească de la Bordești, biserică pictată de marele zugrav bisericesc Pârvu Mutu. Ziua a fost încheiată cu o serată culturală susținută de regizorul Mihai Lungeanu și poeții George Precup și Vasile Groza.
    Biblioteca Județeană Duiliu Zamfirescu a fost reprezentată de doamna director Teodora Fântânaru, care a fost alături, ca de obicei, de organizatorii evenimentelor culturale din spațiul vrâncean și care, sintetizând frumos ideile principale de românitate și de cultură expuse de invitați, a înmânat profesorului Elena Fântâneru o diplomă de excelență și, în același timp, a făcut o donație de carte bibliotecii școlii.
    Cu adevărat remarcabilă este implicarea profesorului Fântâneru în ridicarea nivelului cultural al unei comunități, în creșterea comuniunii în interiorul acesteia, în împărtășirea frumosului și autenticului, motiv pentru care a mai primit încă două diplome de la domnul Victor Gh. Stan, dar și un dar simbolic de la o generație anterioară de elevi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?