Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631
Ediția: Joi 23 Mai 2024. Nr. 6631

ANIMALE DE COMPANIE: Schnauzerul pitic


Câine inteligent, alert și vioi, foarte vigilent și devotat familiei în mijlocul căreia trăiește, Schnauzerul pitic se adaptează la fel de bine la viața în aer liber, cât și la cea dintr-un apartament de bloc.
Originar din Germania, Schnauzerul se împarte în trei categorii: pitic, standard și uriaș. Chiar dacă seamănă foarte mult între ele, toate cele trei categorii sunt considerate rase separate. Însă, prototipul și, totodată, cel mai vechi este Schnauzerul standard, întâlnit în regatele Wurttemberg și Bavaria încă din anul 1492, notează site-ul www.animale.ro. Cea mai nouă dintre cele trei rase este Schnauzerul pitic. El este și cel mai mic, de altfel, fiind copia în miniatură a Schnauzerului standard, obținut prin încrucișări repetate între exemplarele cele mai mici ale rasei de talie mai mare și prin împerecherea cu Affenpincher, notează site-ul www.infocaini.ro.
Schnauzerul pitic este un câine de talie mică, robust și compact. Are capul de formă dreptunghiulară, cu ochi mici și ovali. Urechile sunt mici, de forma literei V, care la naștere stau lipite de cap, iar ulterior pot fi tăiate pentru a sta ridicate. Are o robă deasă, sârmoasă, cu sprâncene groase și arcuite, cu mustăți lungi și cu barbă, elemente caracteristice rasei. Blana poate fi de culoare neagră sau cenușie, cea mai întâlnită colorație fiind cea de sare cu piper. Înălțimea la nivelul greabănului este de 30-36 cm, iar greutatea corporală este de aproximativ 5-7 kg.
Schnauzerul nu năpârlește, dar blana trebuie trimată de două-trei ori pe an, prin îndepărtarea părului mort asigurându-se o aerisire a pielii, dar și o creștere viguroasă a firului de păr și accentuarea culorii. Trebuie îndepărtat și părul în exces din urechi și dintre pernuțele de la picioare, iar barba și sprâncenele trebuie pieptănate, în caz contrar se încâlcește și îi intră păr în ochi. Urechile trebuie verificate și uscate foarte bine după îmbăiere, altfel pot apărea infecții.
Această rasă nu se tunde, pentru că blana nu se va reface decât în câțiva ani, notează site-ul www.infocaini.ro. Fiind un câine activ și energic, Schanauzerul pitic are nevoie de o cantitate zilnică de calorii, prin asigurarea dozei necesare de proteine, grăsimi și carbohidrați. Se recomandă alimentele cu puține grăsimi și evitarea dulciurilor, pentru a preveni apariția unor probleme grave de sănătate. Această rasă este una dintre cele mai sănătoase și fără riscuri, dar, în cazul în care nu primesc o alimentație echilibrată, Schnauzerii pot prezenta boli cauzate de grăsime și obezitate, cum ar fi pancreatita, diabetul sau afecțiuni ale oasele și ochilor. Speranța de viață pentru Schanauzerul pitic este de 13 ani.
Este un câine inteligent, vioi și vigilent, este loial familiei care îl crește, se înțelege bine cu copiii, fiind și el mereu dornic de joacă. Este sociabil și cu alte animale, cu excepția rozătoarelor și a păsărilor. Este considerat ideal pentru familie, fiind un companion conștiincios, curajos și protector. Îi place mișcarea, dar se adaptează și la un ritm mai puțin activ. Prin urmare, poate trăi atât în aer liber, cât și în apartament. Potrivit site-ului www.toateanimalele.ro, Schanauzerul pitic este un câine care învață repede, este deschis și adaptabil, cu toate că uneori se dovedește ușor încăpățânat, iar în cazul lui se recomandă un dresaj blând, dar consecvent.
Folosit în trecut pentru distrugerea animalelor dăunătoare, cum ar fi șoarecii sau șobolanii, Schanauzerul pitic este, în prezent, un câine de pază foarte bun, dar și un companion extrem de agreabil. Nu este nici timid, dar nici agresiv, apărându-și casa și stăpânul mai degrabă prin lătrat decât prin mușcat. Până când stăpânul nu-și arată acordul față de intrusul de pe proprietatea sa, câinele nu încetează din lătrat și nici nu-l slăbește pe acesta din ochi. Sunt, însă, foarte ascultători, dornici de a face pe plac stăpânului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?