Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Salarii mai mari în SĂNĂTATE. Cât vor câștiga medicii și asistenții, în funcție de vechime


De la 1 august, 163.000 de angajații din sănătate vor avea salarii mai mari. Decizia vine ca urmare a aprobării Ordonanței de Urgență care modifică și completează OUG 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016  cu scopul de a elimina inechitățile din sistem. Mai exact, pentru personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar sanitar au fost stabilite salarii de bază pe funcții, grade, trepte profesionale și gradații diferențiate pe unități clinice, unități neclinice, servicii de ambulanță și structuri de primiri urgențe, anatomie patologică și medicină legală. „Corecția este una necesară având în vedere multele situații în care grave inechități salariale au creat, pe parcursul ultimilor ani, extrem de multe frustrări. Din acest punct de vedere, este un succes al Federației SANITAS. Marii beneficiari ai acestei ordonanțe sunt medicii și personalul auxiliar, dar negocierile vor continua în așa fel încât și celelalte categorii de personal să aibă beneficii în zona salarială și mă gândesc, în primul rând, la personalul tehnico-administrativ ale cărui responsabilități sunt cunoscute. O nouă lege a salarizării este extrem de importantă pentru a stopa haosul actual și pentru ea ne vom bate în lunile ce vor urma”, a declarat Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea.
    Potrivit ordonanței, salariul de încadrare al unui medic din unități clinice va fi între 2.364 de lei și 2.944 de lei, în funcție de vechime, iar al unui asistent medical între 1960 lei și 2441 lei, în raport de vechimea în muncă. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanță sau primiri urgențe va fi între 4.371 lei și 5.443 lei. De asemenea, pentru medicii rezidenți s-a majorat plafonul de la care se acordă bursa de rezident până la 4.749 lei, valoarea lunară a bursei menținându-se la 670 de lei. „În termeni practici, această măsură vrea să stimuleze ocuparea posturilor în unități unde se constată deficit de personal. Vorbim despre secțiile sau compartimentele cu paturi de ATI/TI și de transport neonatal. Personalul din aceste unități va fi inclus în capitolul serviciilor de ambulanță și compartimentelor de primiri urgențe și vor primi salarii de bază mai mari. Gărzile efectuate în afara orelor de program de către personal medical cu pregătire superioară vor fi reglementate pe baza unui contract separat”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Sănătății.
    Actul normativ aprobat de Guvern miercuri este rezultatul consultărilor în cadrul mai multor întâlniri cu reprezentanți ai tuturor familiilor ocupaționale. Cheltuiala bugetară pe care o presupune aplicarea noilor măsuri în 2016 este estimată la 873 milioane lei, iar pentru 2017, la 2,6 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?