Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO : Proiecte cu impact în dezvoltarea oraşului, derulate la Panciu


Primăria orașului Panciu a finalizat, la sfârșitul anului 2015, 10 proiecte cu impact major asupra comunității, anunță primarul Iulian Nica. Cel mai important dintre acestea este „EDU PANCIU – Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului «Ioan Slavici»”. Celelalte proiecte vizează domeniul sănătății -„Modernizarea și dotarea cu echipamente de specialitate a ambulatoriului integrat al Spitalului Orășenesc Panciu”, „Realizarea spațiilor necesare funcționării laboratorului de imagistică medicală compartiment tomograf și dotarea cu tomograf a ambulatoriului integrat al Spitalului Orășenesc Panciu”. De asemenea, a fost finalizat și proiectul „Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice «Sfântul Ioan» Panciu – Cod SMIS 18600”.

    În domeniul învățământului, Primăria Orașului Panciu a avut ca prioritate finalizarea obiectivului „EDU PANCIU – Proiect pentru extinderea, dotarea și reabilitarea Liceului «Ioan Slavici»”, ale cărui lucrări au început în martie 2012. Acesta a avut o valoare totală de 30.494.077,94 lei și a fost cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operațional Regional. Investiția a fost inaugurată în luna februarie 2016, de președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNJCR, Marian Oprișan. „Datorită acestui proiect, Liceul «Ioan Slavici» a devenit cel mai modern liceu din județul Vrancea și din regiune. El are 16 laboratoare de specialitate noi – două laboratoare de matematică și câte unul pentru limba română, limbi moderne, informatică, biologie, chimie, fizică, științe economice, contabilitate, științe socio-umane, istorie, geografie. De asemenea, a fost creată și o sală multimedia, cu 250 de locuri, ce beneficiază de echipamente IT moderne și performante. Liceul este singurul din Vrancea care beneficiază de un observator astronomic, dotat cu un telescop modern. De asemenea, instituția are și o nouă bază sportivă, cu gazon sintetic, tabelă de afișaj electronică, instalație de sonorizare cu kit microfon, wireless și alte echipamente specifice, dar și o instalație de iluminat nocturn. În curând, va fi înființat Muzeul «Ioan Slavici», un laborator foto și o mini-tipografie”, a declarat Iulian Nica.

Aparatură medicală și tomograf de ultimă generație

    În 2015, prioritare au fost și investițiile din domeniul sănătății. Astfel, în luna decembrie, Primăria a finalizat cele două investiții majore implementate la Spitalul Orășenesc: „Realizarea spațiilor necesare funcționării laboratorului de imagistică medicală compartiment tomograf și dotarea cu tomograf a ambulatoriului integrat al Spitalului Panciu, județul Vrancea” și „Modernizarea și dotarea cu echipamente de specialitate a ambulatoriului integrat al Spitalului Panciu”. Primul proiect a fost cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și a beneficiat de un buget total în valoare de 5.208.086,77 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 3.965.440,44 lei. Datorită acestui proiect, Primăria Orașului Panciu a achiziționat un computer tomograf de ultimă generație, în valoare de 900 mii de euro și a amenajat spațiul necesar pentru acesta, prin recompartimentarea și extinderea corpurilor C3 și C4 ale clădirii Spitalului Orășenesc. „Tomograful urmează să fie pus în funcțiune în vara acestui an, după obținerea tuturor avizelor necesare. Această investiție va contribui la stoparea direcționării pacienților din oraș sau din localitățile aparținătoare către Spitalul Județean sau alte unități sanitare și, implicit, reducerea costurilor de deplasare în alte localități pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru realizarea unei consultații care necesită aparatură medicală”, afirmă Iulian Nica.

    Proiectul „Modernizarea și dotarea cu echipamente de specialitate a ambulatoriului integrat al Spitalului Panciu” a beneficiat de un buget total de 6.621.596,20 lei, din care asistența financiară nerambursabilă a fost de 5.218.667,74 lei, contribuția locală fiind de 106.503,42 lei. Pe lângă modernizarea clădirii existente și crearea condițiilor pentru desfășurarea optimă a activității medicale, proiectul a prevăzut și dotarea ambulatoriului integrat cu aparatură performantă, precum: gastroscop, colonoscop, ecograf portabil, ecograf 3D/4D fix, mamograf, densiometru osos, videocolposcop. Totodată, proiectul include și dotări specifice pentru laboratorul de analize, precum și pentru activitatea de chinetoterapie/fizioterapie/recuperare. „Datorită acestui proiect, ambulatoriul va avea la dispoziție toată aparatura medicală de specialitate pentru desfășurarea eficientă a activității”, susține Iulian Nica.
    Tot de la sfârșitul anului 2015, trei secții ale Spitalului Orășenesc beneficiază de echipamente medicale de înaltă performanță, datorită unui proiect de investiții inițiat de primarul Iulian Nica. Este vorba despre secțiile Radiologie, Chirurgie și Sterilizare, care au primit aparatură în valoare de 167 mii lei. „Secția Chirurgie a fost dotată cu o masă de operație, un electrocauter și un aparat de anestezie, în timp ce pentru secția Sterilizare a fost achiziționat un sterilizator. La Imagistică și Radiologie a fost adus un aparat Roengenscopie și grafie cu developare automată, care înlocuiește vechiul aparat, uzat fizic și moral”, precizează primarul Iulian Nica.

Bătrânii și persoanele cu dezabilități, în atenția primarului Nica

    Primarul Iulian Nica a declarat că, în 2015, Primăria Orașului Panciu a finalizat și proiectul „Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice «Sfântul Ioan» Panciu – Cod SMIS 18600”, obiectiv finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3 – „Îmbunătățirea Infrastructurii Sociale”, Domeniul Major de Intervenție 3.2 – „Reabilitarea /Modernizarea/Dezvoltarea și Echiparea Infrastructurii Serviciilor Sociale”. Valoarea totală a investiției a fost de 3.991.657,24 lei. „Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice «Sf. Ioan» Panciu este recepționat, are toate dotările necesare, iar în acest moment se află în curs de acreditare. În luna iunie, acest centru va fi pregătit să-și primească beneficiarii, care vor fi selectați din rândul persoanelor vârstnice aflate în dificultate, fără familii”, a declarat primarul Iulian Nica.
     În Centrul „Sf. Ioan” vor fi cazați 34 de bătrâni, care vor avea la dispoziție 11 camere cu 2 paturi și 3 camere cu 4 paturi. Investiția mai prevede o bucătărie cu sală de mese, 3 cabinete și săli de tratament, o sală de recreere, informare și consiliere și un compartiment primire vizite. Clădirea este singura din orașul Panciu care este dotată și cu un lift modern, ce va fi utilizat pentru transportul persoanelor cu dizabilități. Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Ioan” este inclus în pachetul de proiecte sociale care mai cuprinde Centrul social pentru persoane de vârsta a treia Sovejana, prevăzut de Planul Integrat de Dezvoltare Urbană al Orașului Panciu și Centrul social de recuperare și reabilitare neuromotorie pentru persoane adulte, care a fost amenajat la parterul fostei Case a Agronomului. 

    „Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuromotorie pentru Persoane Adulte” a avut o valoare totală de 1.552.432,36 lei. Pentru amenajarea acestui centru s-a consolidat și modernizat un spațiu deja existent – amplasat la parterul fostei Case a Agronomului, din Bd. Independenței – care a fost recompartimentat și dotat cu tot ce este necesar  pentru a oferi condițiile optime de desfășurare activităților de recuperare și reabilitare neuromotorie. Centrul este dotat cu o sală de gimnastică și recuperare, un cabinet de masaj, vestiare, dușuri și grupuri sanitare. De asemenea, centrul va mai avea aparat pentru electroterapie/ ultrasunet; aparat pentru magneatoterapie; aparat terapie combinată; stepper cu mâner; saltea gimnastică; set gantere cu suport; bancă suedeză, masă Bobath electrică și scară modulară profesională. „Foarte important de precizat este faptul că acest centru de recuperare și reabilitare neuromotorie va asigura realizarea tratamentelor la diferite afecțiuni care pot fi tratate prin kinetoterapie și fizioterapie, atât pentru persoanele adulte din orașul Panciu, cât și din zona limitrofă, pe o rază de maxim 50 km. O altă precizare deosebit de importantă este și aceea că ambele investiții vor crea noi locuri de muncă, egalitatea de șanse și nediscriminarea fiind luate în calcul în procesul de angajare”, a declarat primarul Iulian Nica.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?