Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Fiscul oferă consultanţă pentru firmele care vor să se înregistreze în scop de TVA



    Finanțiștii vrânceni spun că respingerea unei cereri de înregistrare în scopuri de TVA nu împiedică o societate să desfășoare activitatea economică. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a arătat că pentru a obține înregistrarea în scopuri de TVA, firmele nu trebuie să se afle în situația de a nu desfășura activități economice în spațiul destinat sediului social sau sediilor secundare și nici în afara acestora. O altă condiție este ca niciunul dintre administratorii sau asociații persoanei impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA să nu aibă înscrise infracțiuni în cazierul fiscal. Pasul următor este evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a „intenției și a capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere, precum și operațiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operațiuni ar avea locul în România”.
    În acest sens, solicitantul trebuie să depună o declarație pe propria răspundere din care să rezulte dacă desfășoară sau nu activități economice la sediul social, la sediile secundare sau în afara acestora. „Decizia de respingere a unei cereri de înregistrare în scopuri de TVA conține și motivele care au condus la acest fapt. După remedierea acestora o societate poate depune a nouă cerere de înregistrare în scopuri de TVA, cerere ce va fi analizată conform criteriilor menționate anterior. În vederea înțelegerii aspectelor legislative de către contribuabili, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea oferă asistență de specialitate prin intermediul Biroului Asistență Contribuabili atât la sediu (camera 302)  cât și telefonic (0237/236 600 interior 326)”, arată AJFP Vrancea.
    Finanțele precizează că, în cazul în care administratorii sau asociații persoanei impozabile nu sunt înregistrați fiscal în România, aceștia trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că nu au comis/au comis infracțiuni sau fapte în cazierul fiscal. Trebuie depus formularul 088, conform modelului aprobat prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală. „În baza formularelor și documentației depuse, compartimentul cu atribuții în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice va proceda la analiza datelor și informațiilor deținute în vederea  îndeplinirii criteriilor pentru înregistrarea în scopuri de TVA și a stabilirii coeficientului de risc calculat. Pentru stabilirea criteriilor de risc, compartimentul cu atribuții în evaluarea intenției și capacității de a desfășura activități economice va proceda la întocmirea unei fișe de evaluare care cuprinde criteriile de risc cărora li se atribuie un punctaj  precum și criterii de risc determinate fără punctaje. Toate acestea informații sunt introduse într-o aplicație informatică dezvoltată în acest sens. După parcurgerea acestor etape se obține coeficientul de risc calculat al contribuabilului, respectiv : risc ridicat, risc mediu, risc scăzut în funcție de care se procedează la înregistrarea sau respingerea cererii de înregistrare în scopuri de TVA”, precizează AJFP Vrancea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?