Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

GALERIE FOTO : Proiectul de alimentare cu apă „Vranceaqua” se apropie de final


Administrația județeană reabilitează și modernizează sistemele de alimentare cu apă din județul Vrancea prin intermediul proiectului „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Vrancea”, cunoscut sub numele de Vranceaqua. Acest proiect se apropie de final, stațiile de epurare fiind ultimele obiective la care se lucrează. Proiectul are o valoare de 441.765.258 lei, respectiv 107.068.652 euro. Consiliul Județean Vrancea are în derulare și etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua-2. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este estimată la peste 109 milioane de euro+TVA. În cadrul acestui proiect au fost incluse 45 de localități din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, iar finanțarea urmează să fie asigurată prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a organizat, vineri, o ședință de lucru cu factorii de decizie și primarii care fac parte din Asociația „Vranceaqua”, asociație care împreună cu operatorul regional CUP SA și administrația județeană implementează proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Vrancea”. În cadrul ședinței a fost prezentat stadiul implementării acestui proiect și au fost aprobate mai multe proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi, printre care aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015, bugetul de venituri și cheltuieli estimat pentru anul 2016, raportul Comisiei de cenzori pe anul 2015
    Președintele Marian Oprișan a făcut o scurtă prezentare a proiectului și a precizat că au fost finalizate lucrările de alimentare cu apă în Focșani, Adjud, Odobești, Panciu și Mărășești, dar și în comunele Homocea, Golești și Cîmpineanca. „Au fost reabilitate rețele de distribuție apă cu o lungime totală de 94.279 ml, au fost extinse rețelele de distribuție a apei potabile cu 67.852 ml și a fost construită o stație de repompare a apei potabile. Au fost realizate patru gospodării de apă. De asemenea, în ceea ce privește sistemul de canalizare, în localitățile Focșani, Adjud, Odobești, Panciu, Mărășești, Golești și Cîmpineanca au fost reabilitate rețele de canalizare cu o lungime totală de 31.723 ml și au fost extinse rețelele de canalizare cu 144.321 ml. Totodată, au fost realizate 18 stații de pompare a apelor uzate și au fost introduse în sistem peste 24.500 metri liniari de conductă de refulare. Practic, lucrările de investiții de alimentare cu apă și canalizare sunt finalizate și funcționale”, a precizat Marian Oprișan.
    Lucrările la Focșani au costat 49.861.932, 63 lei, la Golești 9.797.932,8 lei, la Cîmpineanca 4.355.224,45 lei, la Adjud 24.961.944,58 lei, la Odobești 34.155.705,15 lei, la Panciu 30.734.543,77 lei,la  Mărășești 17.470.142, 26 lei, iar la Homocea 8.766.355,42 lei. Din acest proiect au mai rămas de executat stațiile de epurare, care se află în diverse stadii de execuție.

Urmează etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua

    Marian Oprișan  a anunțat că administrația județeană are în derulare și etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua-2. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este estimată la peste 109 milioane de euro+TVA. În cadrul acestui proiect au fost incluse 45 de localități din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, iar finanțarea urmează să fie asigurată prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. „Nu ne-am oprit la programul de 107 milioane de euro. Va fi o a doua etapă, s-au elaborat toate documentele aferente contractului de asistență tehnică necesare solicitării de finanțare din programul POIM 2014-2020, respectiv studii de teren, reactualizare Master Plan, elaborarea documentării necesare obținerii Acordului de Mediu și a Avizului de Gospodărire a Apelor, documentația tehnică de obținere a Certificatului de Urbanism și Autorizației de Construire, elaborare studiu de fezabilitate și analiză cost-beneficiu și elaborare aplicație de finanțare. Suntem primii din România care am prezentat proiectul pentru etapa a II-a”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

45 de localități alimentate cu apă prin Vranceaqua-2

    În etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua-2, au fost incluse 45 de localități din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Este vorba despre: zona de sud – Răstoaca, Vulturu, Nănești, Călieni, Măicănești, Ciorăști, Tătăranu, Bordești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Gologanu, Biliești, Suraia, Vânători, Cîrligele, Cotești, Gugești, Dumbrăveni, Urechești, Popești, Sihlea, Obrejița, Tâmboiești, Slobozia Bradului; zona Adjud – Păunești, Ruginești; zona Panciu – Fitionești, Movilița, Străoane; zona Odobești – Broșteni, Vîrteșcoiu, Bolotești, Jariștea; zona turistică – Soveja, Lepșa, Greșu. 
    De asemenea, vor fi realizate lucrări de completare în localitățile incluse deja în proiectul Vranceaqua-1: în orașele Focșani, Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești și în localitățile limitrofe Focșaniului, Golești și Cîmpineanca. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este de peste 109 milioane de euro+TVA. În mai multe comune din județ s-au făcut investiții în sisteme de alimentare cu apă în perioada 2008-2016 cu finanțare de la bugetul de stat, dar și de la cel local. Alimentarea cu apă în sistem centralizat se face în toate localitățile județului, dar nu în toate satele este apă potabilă, acest lucru fiind propus pentru perioada 2014-2020. „Trebuie să ne ținem de acest proiect pentru că plasează județul Vrancea în unul dintre cele mai evoluate județe ale României și trebuie să ne mândrim cu asta”, a conchis președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

216 milioane de euro pentru alimentarea cu apă a județului

    Consiliul Județean Vrancea și Compania de Utilități Publice Focșani au în derulare proiectul „Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată în județul Vrancea”, denumit Vranceaqua. Prima etapă, denumită generic Vranceaqua 1 a fost deja finalizată și a adus beneficii locuitorilor din zone unde nu existau utilități, chiar și în Focșani, în cartierele Mândrești, Laminorul, Sud și Obor. În comuna Cîmpineanca a fost edificată o nouă rețea de apă și a fost creat sistemul de canalizare, iar în prezent locuitorii din localitatea limitrofă municipiului sunt alimentați cu apă potabilă de la Uzina de apă din Focșani, având la robinete aceeași calitate a apei precum focșănenii.
    De asemenea, alte localități care s-au îmbogățit cu sisteme de apă și canalizare sunt: satul Cerdac din comuna Golești, cartierul Unirea din Odobești,  cartierul Modruzeni din Mărășești, Adjudul Vechi, precum și Homocea. În aglomerarea Focșani, 107.000 locuitori vor beneficia de investiția CUP, la Adjud – 18.000 locuitori, la Odobești – 8.200 locuitori, la Mărășești – 12.300 locuitori, la Panciu – 8.500 locuitori, iar la Homocea – 6.300 locuitori. Lucrările au vizat și realizarea racordurilor și branșamentelor individuale la gospodăriile populației. Valoarea acestei investiții este de 107 milioane euro fără TVA. În etapa a doua a proiectului denumit Vranceaqua-2, au fost incluse 38 de localități din județul Vrancea cu peste 2000 de locuitori, care trebuie să se conformeze la normele de mediu până în anul 2018. Valoarea proiectului Vranceaqua 2 este estimată la peste 109 milioane de euro+TVA.

   

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?