Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Neculai Ionescu, repus în funcţia de primar al comunei Homocea


Neculai Ionescu revine în funcția de primar al comunei Homocea, după ce Tribunalul Vrancea i-a admis cererea de suspendare a ordinului prefectului prin care a fost demis. Pe rolul instanței a rămas cererea de anulare a ordinului. Decizia magistraților a fost pronunțată ieri.
Astfel de procese, referitoare la încetarea mandatelor aleșilor locali, se judecă cu celeritate, în termen de 30 de zile. Prin urmare, judecătorii trebuie să emită o decizie și în ceea ce privește cererea de anulare a ordinului de demitere. „Dispune suspendarea executării Ordinului Prefectului nr. 17/26.01.2016, în conformitate cu disp. art. 15 din Legea nr. 554/2004 până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei având ca obiect anulare Ordin – dosar 315/91/2016. Executorie de drept conf. art. 15 alin.2 în ref. la art. 14 alin.4 din Legea 554/2004. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare”, se arată în decizia publicată pe portalul instanței de judecată.
Conducerea Prefecturii Vrancea spune că așteaptă motivarea deciziei, iar dacă va mai fi timp, o va contesta. „Așteptăm o comunicare oficială din partea instanței, vrem să vedem care sunt motivele și dacă mai există timp pentru o acțiune”, ne-a spus prefectul Nicușor Halici.
Reamintim că, la sfârșitul lunii ianuarie, în baza referatului întocmit de secretarul comunei Homocea, prefectul de Vrancea, Nicușor Halici a emis ordinul de încetare înainte de expirarea la termen a mandatului de primar al comunei Homocea, funcție deținută de Neculai Ionescu. Decizia a fost luată ținând cont că, în luna decembrie 2015, primarul comunei Homocea, Neculai Ionescu, a fost condamnat la închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost judecat pentru instigare la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals. Inițial el a fost achitat în acest dosar de magistrații de la Judecătoria Adjud. Procurorii au făcut apel, iar magistrații de la Curtea de Apel Galați l-au condamnat la închisoare cu suspendare, decizia fiind definitivă.
Ordinul prefectului de încetare înainte de termen a mandatului de primar al comunei Homocea avea la bază referatul secretarului comunei, decizia Curții de Apel Galați, nr. 1415/A/, din 15 decembrie 2015, dar și articolele 15 și 16 din Legea 393/2004, privind statutul aleșilor locali. „Având în vedere referatul întocmit de către secretarul comunei Homocea prin care se aduce la cunoștința prefectului județului Vrancea faptul că în conformitate cu prevederile art. 15*), alin.(2), lit. e din Legea 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile art. 69 alin.(2) din Legea 215/2001 Legea administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, mandatul primarului comunei Homocea, județul Vrancea, a încetat de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, ca urmare a condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate; Decizia nr. 18 din 8 iunie 2015 pronunțată în dosarul 1.063/1/2015 de Înalte Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, care stabilește că: Dispozițiile art. 15 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, sunt aplicabile în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, cu aplicarea art. 81 – 82, respectiv cu executarea în alte condiții decât cele prevăzute de art. 57 alin. (1) din Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României, republicată, cu modificările și completările ulterioare; prefectul județului Vrancea a emis, în temeiul art. 16 alin (1) din legea 393/2004, în data de 26 ianuarie a.c. Ordinul nr.17 prin care se constată încetarea de drept, înainte de expirarea duratei normale, a mandatului primarului comunei Homocea, domnul Ionescu Neculai”, se arată în comunicatul remis presei de Prefectura Vrancea, la sfârșitul lunii ianuarie.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?