Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO: Funk Paul, elev la Colegiul Mincu și rapper rebel


Paul Ionuț Cîcu sau Funk pe numele de scenă este un tânăr ambițios din Focșani, pasionat de muzica de stradă și de tot ceea ce se transmite prin versurile și beat-ul unei melodii de rap. S-a născut în București, în sectorul 6. A făcut clasele primare la Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” și pe cele gimnaziale la Școala numărul 7. Are două surori, una mai mare decât el – „după tată” și una mai mică – „după mamă”, deoarece părinții săi s-au despărțit când el avea 2 ani. În prezent, locuiește cu tatăl și mama vitregă.
     Elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, spune că de mic a avut tangențe cu stilul de viață mai rebel. „Pe când alții erau în casă și își făceau temele, eu eram pe stradă și băteam mingea. În clasa a șaptea m-am apucat și de fumat, din cauza anturajului în care mă învârteam, unde eu eram cel mai mic”, spune Paul. Numele de scenă pe care și l-a ales este „Funk”, fiind inspirat de la un joc online pe care îl juca.

De ce muzica rap?
    Funk a ales să cânte rap. De ce? Pentru că stilul de muzică pe care-l cântă îi reprezintă viața. Mai rebel decât alții încă de mic, rap-ul în caracterizează. „M-am apucat de fumat, alcool, lucruri care nu trebuie luate în râs așa cum o făceam noi”. Când avea în jur de șapte ani, a auzit o piesă a celor de la BUG Mafia, dintr-un serial, „Băieți buni”. L-a atras ritmul, a simțit că e altceva decât alte genuri muzicale, dar pe atunci nu știa și nu putea înțelege versurile. Timpul a trecut, iar acest gen de muzică l-a atras mai mult, și mai mult. A început să înțeleagă mesajul transmis prin versuri, prin ritm. L-a descoperit pe Nane, pe numele său real Ștefan Avram Cherescu, unul dintre artiștii hip-hopului românesc din noua generație, în vârstă de 24 de ani.
    „Multă lume nu știe că rapul este doar un element din hip-hop, pentru că celelalte- adică gradul, breakdance-ul și DJ nu sunt atât de cunoscute la noi în țară.”A avut primele tangențe cu muzica acum mulți ani, însă s-a pus pe treabă serioasă în martie 2014, după ce un battle organizat într-un pub și pe care l-a pierdut, l-a motivat. Își amintește chiar și ziua acelui battle: 18 martie, ceea ce dovedește că l-a marcat și l-a împins să facă mai mult, să muncească dublu, triplu poate, să dea tot ce are mai bun. Versurile și le scrie singur, iar sursa sa de inspirație nu e doar una. „Piesele mele sunt inspirate din tot, din fiecare întâmplare și fiecare sentiment în parte care există”, mărturisește Paul. În prezent colaborează cu SavaMan, un alt tânăr din Focșani. Atunci când vine vorba de cariera sa și despre planurile de viitor pe care le are, tânărul spune că visul lui este să facă muzică la cel mai înalt nivel posibil. „O carieră din care să scoți bani este foarte greu de făcut, dar nu imposibilă. Cred că voi reuși dacă muncesc și pun suflet în continuare”, este de părere băiatul.

O fază a adolescenței sau începutul unei cariere?

    Așa cum probabil știm cu toții, fiecare adolescent are momentele proprii de nebunie, faze prin care trece și stări schimbătoare. Mulți cred că și-au găsit vocația sau drumul în viață, dar cu timpul realizează că ceea ce devin e, de fapt, cu totul altceva decât ceea ce visau sau sperau, ori credeau în adolescență. Paul e un adolescent, care nu a împlinit încă 18 ani. Dar pare sigur pe ceea ce spune și muncește pentru ca vorbele să se transforme în fapte concrete pe viitor. Părinții și prietenii îl susțin, dar nu sunt de părere că va dura. „Ei cred că este doar o nebunie de a mea, probabil, dar le voi demonstra că nu este așa.” Cum va reuși să-i convingă că nu au dreptate? Va insista și va face în continuare muzică, ceea ce îi place.
    Până acum a cântat în diferite localuri din Focșani și la București, în Clubul Colectiv, pe 9 mai anul trecut. Atunci a participat la competiția Battle on arena, adresată celor pasionați de MC, producătorilor, Dj-iștilor, breakdance, street dance, grafitti. L-am întrebat cum ar fi dacă…unul dintre artiștii săi favoriți i-ar propune o colaborare. „Aș fi foarte entuziasmat, aș accepta cu siguranță”, îmi răspunde. Din perspectiva sa, un rapper ar trebui să aibă drept calitate principală ambiția, fără de care nu s-ar ajunge nicăieri. Degeaba ai voință, dacă nu ai ambiție. Pentru că hip-hopul pare că are o ascensiune vizibilă și la noi în țară, Paul se vede cântând și scriind versuri pentru piesele sale pentru o perioadă îndelungată.
    Printre piesele sale de până acum amintim Fata mea (feat. Sava Man), Strada fără nume (feat. Sava Man), Greșeala mea (feat. Sava Man), 24 de vară (feat. Sava Man), Dragoste amară (feat. Oana Perisoara), Plecat cu capu (feat. Whozoom), Droguri (Spune NU drogurilor), Povestea mea, Orașul meu.


Despre generația de astăzi
    Paul sau Funk, așa cum i se mai spune, crede că oricine poate să-și atingă obiectivele prin muncă. „Un vers care mi-a rămas întipărit în minte este unul care-i aparține lui Nane: Succesul se rezumă la muncă, muncă, muncă.”. Cât despre generația din care face parte, tânărul crede că este una care-și va lăsa amprenta puternic pe stilul de viață din România. „Cred că generația mea este una care va duce la o schimbare majoră a stilului de viață adoptat în România.” Nu are o părere prea bună despre droguri, pe care le consideră a fi „o închisoare a sufletului”, iar singurul viciu pe care îl are este fumatul.
    Dacă ar trebui să aleagă câteva cuvinte care să-l descrie, acelea ar fi: negativist, ambițios, pacifist și direct. Are un mesaj și pentru cei care îl ascultă: „Vă transmit un An Nou fericit și veniți la concerte, pentru a mă încuraja să facem muzică mai bună. Multă pace și dragoste.”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?