Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650
Ediția:: Luni 17 iunie 2024. Nr. 6650

GALERIE FOTO : Strada Peneș Curcanul – aglomerație, pubelă cu lanț și lacăt, tobogan de ciment


În ultima săptămână din acest an, ținta rubricii Monitorul vine pe strada ta a fost strada Peneș Curcanul din zona Pieței Moldovei. Nu este o stradă mare și nici cu multe „probleme”. După un Crăciun fără zăpadă, ieri au căzut și câțiva fulgi de nea. Am ajuns pe strada Peneș Curcanul și primul lucru pe care l-am zărit a fost o farmacie, o clădire de un verde crud, pe care nu ai cum să o ratezi cu privirea dacă ești prin zonă.

Pubele cu lanțuri și gunoaie pe lângă
    Una din problemele pe care le-am sesizat pe această stradă este prezența gunoaielor pe lângă  pubele. În fața farmaciei de care aminteam anterior este amplasată o pubelă legată cu un lanț și lacăt, iar pe lângă ea sunt cutii, sticle, saci și alte resturi. Cel mai probabil lacătul este pus pentru ca oamenii străzii să nu umble în gunoaie. În celălalt capăt al străzii, pe trotuarul de pe stânga, un coș de gunoi este plin până la refuz, iar deasupra atârnă câteva perechi de pantaloni.
    Lângă alte blocuri, în jurul pubelelor de gunoi e curățenie. Trotuarele sunt în condiții bune, însă strada ar necesita câteva reparații. Cum vii dinspre piață, în dreapta este o intrare în spatele blocurilor, care reprezintă o parte a străzii Peneș Curcanul. Aici asfaltul există până la un punct, urmând apoi o zonă neasfaltată, cu multe gropi și, din cauza condițiilor meteorologice, cu mult noroi. În mijlocul unei parcări se află un tobogan de ciment, care-mi amintește de copilărie și de cât timp petreceau copiii pe-atunci în parcuri și stăteau la coadă, unul după altul, pentru a se da pe tobogan. Blocurile de trei, patru, șase și opt etaje au fațadele renovate în cea mai mare parte.

Mașini parcate pe marginea străzii și pe trotuar
    În preajma unui schimb valutar, dincolo de un gard viu „chelit” de iarnă, cineva a amplasat două băncuțe și o masă, unde probabil vara, atunci când temperaturile cresc, se relaxează la umbra copacilor. Pe de o parte și de alta a străzii sunt parcate mașini, una în spatele celeilalte. Unii șoferi și-au parcat automobilul pe trotuar. E o străduță destul de circulată din cauza pieței. În această zonă sunt case de schimb valutar, farmacie, magazin alimentar, Piața Moldovei, pescărie, frizerie, stomatologie, bănci, magazine Second-Hand. Mai pe scurt, cei care locuiesc pe strada Peneș Curcanul pot găsi de toate pentru toți în apropiere.
    Cele mai apropiate unități de învățământ sunt Școala Gimnazială „Ion Basgan”, Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Al. I. Cuza” și Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”.

Cine a fost Peneș Curcanul?
    Conform www.wikipedia.org, Peneș Curcanul, pe numele său real Constantin Èšurcanu, este numele unui erou al Războiului de Independență din 1877, fost sergent în Regimentul 13 Dorobanți.  Ulterior, a participat ca voluntar în al Doilea Război Balcanic și în Primul Război Mondial, deși avea o vârstă înaintată. În memoria eroilor vasluieni care au luptat în Războiul de Independență și în Primul Război Mondial s-a construit în anul 1934 Mausoleul Peneș Curcanul, situat în Vaslui, în cimitir, realizat din marmură, piatră și bronz.
    Poetul Vasile Alecsandri a scris o poezie în care descrie eroismul ostașilor români în luptele grele de la Plevna, Grivița și Rahova, iar în planul central sunt Peneș Curcanul și camarazii săi vasluieni:
„Plecat-am nouă din Vaslui,
Åži cu sergentul, zece,
Åži nu-i era, zău, nimănui
În piept inima rece.
Voioși ca șoimul cel ușor
Ce zboară de pe munte,
Aveam chiar pene la picior (…)
Åž-aveam și pene-n frunte”.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?