Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Dosar ELECTRONIC de sănătate pentru pacienți, din 2016


Dosarul electronic de sănătate al pacientului ar putea fi obligatoriu de anul viitor. Acum, documentul virtual este opțional. Astfel, medicii de familie vor avea obligația să completeze dosarul electronic pentru fiecare pacient înscris pe liste. De altfel, în cadrul întâlnirii dintre președintele CAS Vrancea, Mihai Copaci, și președintele CNAS, Vasilea Ciurchea, care a avut loc luna aceasta, s-a discutat despre dosarul electronic de sănătate. În județul nostru, puțin peste 20% din pacienți și-au activat dosarul electronic de sănătate. Deși acesta a devenit funcțional din luna mai a anului trecut, dintre cei 293 de mii de asigurați de la nivelul județului, doar 20% l-au activat.
    Dosarul electronic de sănătate poate fi activat doar printr-o vizită a pacientului la cabinetul medicului de familie. „Pentru ca o persoană asigurată să-și activeze dosarul electronic de sănătate, trebuie să se prezinte la medicul de familie, care îi va furniza o parolă dintr-o matrice cu litere, pe care o va ști doar el, dar și medicul, dacă pacientul binevoiește. Pacientul își va putea verifica dosarul, accesând www.des-cnas.ro. Acolo vor fi trecute toate controalele medicale, diagnosticele și tratamentele”, spun reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea.
    Cei care încă nu au ajuns la doctor, nu au dosarul activat, dar acest lucru se va întâmpla la prima vizită la medic sau la spital. Din acel moment, toate datele existente în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), respectiv internările, rețetele și analizele, sunt adunate în dosarul pacientului. Potrivit normelor metodologice de aplicare ale dosarului de sănătate, informațiile stocate în acesta sunt structurate în cinci module. Mai întâi, este modulul „Sumar de urgență”, care este accesibil tuturor medicilor, în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului, iar modulele „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” și „Date personale” sunt accesibile medicilor numai cu acordul pacienților. Accesul pacienților la propriul dosar electronic de sănătate se poate realiza prin intermediul matricei de securitate care se eliberează pacienților de către medici, în baza cardului de sănătate sau a actului de identitate. Pacientul poate vedea oricând dacă i-a fost accesat dosarul de sănătate, cine a avut acces și la ce nivel.

Ce cuprinde Dosarul Electronic de Sănătate

    În Dosarul Electronic de Sănătate apar informații privind istoricul medical al pacientului, cu date culese de la toți furnizorii de servicii medicale cu care acesta a intrat în contact. Dosarul are mai multe secțiuni de date medicale și cuprinde datele personale ale pacientului (nume, prenume, vârstă, grupă sanguină, RH), un sumar privind alergii, proteze, transplanturi, un istoric medical cu diagnostice, intervenții chirurgicale, proceduri, imunizări, intoleranțe la medicamente/ alimente, un istoric legat de evenimentele din viața medicală a pacientului (consultații la medicul de familie, la medicul de specialitate, trimiteri, rețete, internări), dar și date privind modul de viață al pacientului: informații despre dietă, condițiile de muncă, mediul familial, consumul de alcool, tutun și cafea.
    Utilizarea dosarului electronic de sănătate are drept obiective creșterea calității și eficienței actului medical prin accesul la date și informații medicale relevante într-un timp cât mai scurt, precum și implicarea pacientului în completarea informațiilor privind antecedentele personale, stil de viață și prin consultarea directă a propriilor date medicale. Dosarul medical face parte dintr-un sistem de modernizare a informațiilor medicale, care mai include cardul național de sănătate și rețeta electronică, implementată încă din 2013.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?