Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Mii de vrânceni diagnosticaţi cu anemie, epilepsie sau cu guşă


   Stilul de viață dezorganizat, stresul, alimentația necorespunzătoare, dar și lipsa banilor și a educației sunt doar câteva dintre cauzele care fac ca, de la un an la altul, numărul vrâncenilor bolnavi să crească. Potrivit unei statistici întocmite de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, la finele anului 2012, aproximativ o treime din populația județului suferea de diferite boli cronice.
   Potrivit DSP, pe primul loc se află cei care suferă de afecțiuni hipertensive. Este vorba de 31.471 persoane, dintre care 1.660 cazuri fiind descoperite anul trecut. Peste 3.200 vrânceni suferă de boli cerebrovasculare, numai în 2012 fiind diagnostocate 293 cazuri noi. Urmează afecțiunile cardiace, unde sunt înregistrați 18.449 bolnavi, și diabetul, fiind înregistrați 10.272 bolnavi. În ceea ce privește cancerul, la finele anului trecut, potrivit statisticilor, erau 6.745 persoane bolnave, dintre care 945 cazuri noi. Cirozele, hepatitele cronice, bolile ulceroase, dar și bolile pulmonare obstructive cronice sunt afecțiunile de care suferă alte mii de vrânceni.
   Potrivit cifrelor raportate de DSP, în Vrancea sunt 7.200 persoane suferinde de ciroze și hepatite cronice, 4.568 persoane suferă de boli pulmonare obstructive cronice, iar 3.340 suferă de boli ulceroase. Åži afecțiunile psihice și cele nutritive afectează un număr mare de vrânceni. În evidențele DSP apar 1.699 persoane cu tulburări mintale, 1.577 persoane cu epilepsie, 1.255 anemici, 1.877 persoane cu gușă, iar 1.502 persoane suferă de calculoză urinară.
   Pentru a preveni îmbolnăvirile, medicii le recomandă vrâncenilor o alimentație echilibrată, bazată pe fructe și legume, combinată cu sport. „Preparatele din carne trebuie consumate cu moderație și, în niciun caz, la masa de seară. Este bine să fie evitată prăjirea alimentelor în vederea preparării lor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar. Din alimentație nu trebuie să lipsească legumele și fructele. Pentru ca organismul să funcționeze bine, pe lângă o alimentație cât mai echilibrată, este recomandat exercițiul fizic de cel puțin trei ori pe săptămână”, recomandă medicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?