Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Cum puteți deveni donator de sânge


Zi de zi sunt persoane a căror viață depinde de o pungă de sânge și, din nefericire, sunt situații când în centrele de transfuzii nu există sânge suficient pentru a salva vieți. Donarea de sânge este recomandată de medici. Pe lângă faptul că pot fi salvate vieți, sunt aduse multiple beneficii organismului donatorului. De altfel, cei care donează sânge își pot face gratuit analizele pentru diferite tipuri de afecțiuni, în special cele care au transmitere prin sânge, respectiv hepatitele B și C, HIV. Aceste analize se fac, în mod obligatoriu, la fiecare donare. La Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea vin, în medie, 10-15 donatori pe zi, un număr insuficient luând în considerare solicitările.
    Cei care vor să salveze vieți se pot duce la CTS Vrancea, de luni până vineri, între orele 7.00-12.00, pentru a dona sânge. Însă, nu toate persoanele sunt primite la donare. Donatorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Medicul Mioara Hanță, directorul centrului, ne-a explicat care sunt condițiile care trebuie să le respecte un donator. Astfel, donatorul trebuie să aibă între 18 și 60 de ani, femeile trebuie să cântărească cel puțin 57 de kilograme, iar bărbații cel puțin 60 de kilograme. Donatorul trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 și 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 și 100 mmHg. De asemenea, donatorul nu trebuie să fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale și să nu urmeze tratament medicamentos. „Ziua de înainte de donare nu trebuie să se consume grăsimi și alcool. Femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală. De asemenea, donatorul nu poate dona dacă are sau a avut următoarele afecțiuni: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele, cancer”, a explicat medicul Mioara Hanță.
    Foarte important de reținut este că în dimineața donării de sânge se poate mânca un mic dejun format dintr-un ceai, o cafea, biscuiți, dar și ceva dulce, de exemplu o eugenie. După donare, este recomandat repausul și consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi ficatul de porc, vită, etc. Persoanele care donează beneficiază pe lângă un set de analize medicale, de șapte bonuri de masă, în valoare de aproximativ 70 lei și reducere la transportul public în comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?