Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Sanitas dezaprobă o decizie a Curții Constituționale a României


Curtea Constituțională a României a declarat necunostituțional articolul din Codul Muncii care asigură protecție liderilor de sindicat în fața angajatorului. Este vorba de art. 10 din Legea 54/2003, care stabilește că în timpul mandatului și timp de 2 ani de la încetarea lui, reprezentanților aleși în organele de conducere ale sindicatelor nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor.
Într-un comunicat de presă remis de Consiliul Național al Federației Sanitas, sindicaliștii își manifestă indignarea și îngrijorarea. „Prin această Decizie a CCR este descurajată implicarea salariaților în mișcarea sindicală și, mai ales, reprezentarea sindicaliștilor în fața patronatului în negocieri în deplină autonomie față de acesta, având în vedere faptul că de cele mai multe ori interesul angajaților este perceput de patronat ca fiind contrar propriilor interese”, se arată într-un comunicat al Federației Sanitas.
De altfel, cei de la Sanitas consideră că această decizie va afecta în primul rând sindicatele de bază, iar înlăturarea protecției liderilor nu va face decât să anuleze independența sindicatelor în fața patronatelor și, totodată, să crească insecuritatea locurilor de muncă, a condițiilor decente de muncă și salarizare. „Această măsură, o mică parte dintr-o strategie mai amplă, decisă, se pare, în spatele ușilor închise, împinge sindicatele într-o stare de neputință în a-și îndeplini obligațiile față de cei pe care îi reprezintă. Efectele acestei strategii au fost confirmate și prin raportul cu privire la nerespectarea de către România a Cartei Sociale Europene”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?