Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Bilanțul tragediei din clubul Colectiv a ajuns la 54 de morţi. Poveştile unor supravieţuitori


Un rănit în clubul Colectiv a murit joi la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, a declarat pentru AGERPRES medicul Mircea Carantino. Bilanțul celor decedați în tragedie urcă astfel la 54.”Este vorba de un pacient care se afla în stare critică, pe plămân artificial”, a precizat medicul. La Spitalul „Bagdasar-Arseni” mai sunt internați cinci pacienți la terapie intensivă, în stare gravă, și alți șapte pe secții.
    Ministerul Sănătății a informat joi că 67 de persoane rănite în incendiul de la Colectiv sunt internate în spitalele bucureștene, dintre acestea 15 fiind în stare critică și gravă. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, la Spitalul de Arși mai sunt internați 14 răniți, la Spitalul Bagdasar Arseni — 13, la Spitalul Grigore Alexandrescu — șase, la Spitalul Sfântul Ioan — patru, la Spitalul Elias — șase răniți, la Spitalul Militar Central — șase, la Spitalul Sfântul Pantelimon — doi, la Spitalul de Urgență din București — trei, la Spitalul Universitar — opt pacienți, la Spitalul Dimitrie Gerota — doi, la Spitalul Agrippa Ionescu — doi, la Spitalul C.C. Iliescu — unul.  Potrivit MS, până în prezent au fost externate 20 de persoane. Totodată, conform comunicatului, 37 de persoane rănite în Colectiv au fost transferate în unități sanitare din străinătate
     
„A fost o stare de hipnoză generală, lumea a paralizat pentru câteva secunde”

    Andrei Trifu, care a fost rănit în clubul Colectiv, iar în prezent se află internat la Spitalul Bagdasar-Arseni, a povestit joi clipele de coșmar prin care a trecut pe 30 octombrie, amintindu-și că, în momentul izbucnirii incendiului, toată lumea „a paralizat” pentru câteva secunde ca într-o „stare de hipnoză generală”.  „De iertat.. Se zice să ierți, dar să nu uiți. Cred că iertarea va veni ușor, ușor, dar nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat, pentru că, dacă am uita, se va repeta din nou. Pe mine nu mă va opri un dezastru sau o nenorocire să îmi trăiesc viața pe care am ales-o și să fac ceea ce îmi place și să merg cu drag și să îmi ascult prietenii și să susțin muzica rock românească. Asta va fi pentru tot restul vieții mele la fel cum a fost și înainte”, a declarat Andrei Trifu, la Spitalul Bagdasar-Arseni.
    Gândul său se îndreaptă către cei care și-au pierdut viața în incendiu și spune că, împreună cu prietenii, va comemora de câte ori va avea ocazia „sufletele pierdute” în urma tragediei. „Ne-am întâlnit acolo ca să susținem alți prieteni, care în momentul acela erau pe scenă și își lansau al doilea album. În momentul în care a izbucnit incendiul, a fost o stare de hipnoză generală, lumea a paralizat pentru câteva secunde. Nimeni nu se aștepta la acest fenomen. Cumva eu atunci, în momentul acela de hipnoză generală, am reușit să îmi fac loc spre ieșire. Am văzut că focul ia amploare și din pregătirea mea de ani de zile — 25 de ani de armată — mi-am dat seama că ceva este în neregulă și atunci am căutat modul prin care să îmi salvez în primul rând mie viața. Înainte să fac chestia aceasta am strigat la toată lumea să se lase cât mai jos posibil. Am încercat să induc oamenilor o umbră de reacție, să se salveze cât mai mulți. Spre ieșire s-a creat o busculadă, bineînțeles cei mai nepregătiți au început să tragă de cei din față să își facă loc ei să iasă. În momentul acela s-a creat ceea ce știm cu toții la ce a dus, la pierderea atâtor vieți”, și-a amintit Trifu.
    El povestește că și-a ținut respirația aproximativ un minut și jumătate și a stat cu ochii închiși până la ieșirea din club. „Eu până spre ieșire am reușit să îmi mențin respirația. Aproximativ un minut și jumătate cu ochii închiși m-am târât pe coate și genunchi exact cum am învățat în armată. Lucrul acesta m-a salvat, mi-a salvat căile respiratorii. În urma controalelor făcute nu am absolut nimic pe această parte. Și de piciorul meu a tras cineva. De piciorul meu stâng trăgea cineva”, a spus Andrei.
    În opinia sa, vinovată de tragedie se face conducerea clubului, care ar fi trebuit să ia un minim de măsuri de siguranță în caz de incendiu. „Conducerea clubului trebuia să pună minimum de măsuri de siguranță în caz de incendiu. Aceste măsuri de siguranță trebuie să existe peste tot. În orice instituție, în orice club, în orice loc trebuie să existe un stingător, un hidrant, lucruri pe care putem toți să le manevrăm. Aceste fenomene nu se întâmplă des, dar când se întâmplă uitați-vă cu ce rezultat vin. Eu cred că adevărații vinovați vor fi până la urmă pedepsiți. Poate să fie și o vânătoare de vrăjitoare, dar, mă repet, nu este cazul nostru”, și-a exprimat încrederea acesta.
    Andrei consideră că medicii și-au făcut datoria intervenind așa cum trebuie. „Dacă vorbim de autoritățile medicale, în momentul acela da. Au intervenit cum trebuie. (…) Ce am observat eu pozitiv a fost mobilizarea unei forțe umane în sprijinul nostru și al familiilor victimelor”, a mai spus Andrei Trifu.

„Viața e ca un fir de nisip, o poți pierde instantaneu fără să știi când”

    Marian Leuștean, rănit în incendiul de la club Colectiv și internat în prezent la Spitalul Bagdasar Arseni, spune că nu trebuie uitat niciodată ce s-a întâmplat în seara zilei de 30 octombrie. „Așa ceva nu trebuie să se întâmple într-un stat civilizat, așa ceva nu trebuie să se întâmple nicăieri, pentru că au murit oameni. Cea mai importantă resursă nu este nici petrolul, nici banii, ci oamenii. Noi nu îi vom uita niciodată pe acei rockeri care au fost la concert, pe acei oameni deosebiți și vom dedica în fiecare an câte un concert comemorativ”, a spus Marian Leuștean într-o declarație acordată jurnaliștilor la Spitalul Bagdasar Arseni.  „Moartea este foarte urâtă”, a completat el. „Viața este ca un fir de nisip, o poți pierde instantaneu fără să știi când”, a spus Marian Leuștean.
    „Starea de spirit noi încercăm să o menținem cât mai bună. Acceptăm lesne să râdem, să ne bucurăm de viață, pentru că am văzut că moartea este foarte urâtă. Viața este ca un fir de nisip, o poți pierde instantaneu fără să știi când. Încercăm să ne bucurăm de fiecare moment petrecut împreună, de fiecare moment peste care am trecut. Mi-am schimbat optica. Este mult mai plăcut să te bucuri decât să urăști, este mult mai plăcut să faci un dar decât să iei ceva de la altcineva, este mult mai benefic să râdem decât să plângem”, a afirmat Marian Leuștean.
    El a subliniat că pacienții internați la Spitalul Bagdasar Arseni sunt tratați „extraordinar”. „Cine spune că sistemul medical românesc nu este bine pus la punct nu cunoaște nimic. În acest spital am fost tratați din prima clipă ca membri ai familiei. Suntem copiii dânșilor. Sunt doctori care au stat câte trei zile în gardă, au avut grijă de noi să arătăm așa”, a mai spus pacientul.

„Starea mea s-a schimbat în bine; sunt foarte norocos că sunt în viață”

    Alex Plângu, fost concurent la X-Factor, rănit în incendiul din clubul Colectiv, a declarat joi că medicii români merită respectul și aprecierea tuturor pentru ceea ce au făcut pentru salvarea victimelor incendiului din 30 octombrie.  „Eu mă simt — primul cuvânt care îmi vine în minte este — excelent. Nu știu cât de potrivit este, dar chiar mă simt foarte bine. Starea mea s-a schimbat foarte mult în bine. Sunt oameni geniali care au grijă și chiar merită respectul nostru, merită aprecierea tuturor, știu că se vorbește mult, se vorbește prost, așa suntem noi învățați și este păcat că rănim anumite persoane care fac mult bine”, a spus Alex, care este internat la Spitalul Bagdasar-Arseni.
    El a afirmat că în momentul izbucnirii incendiului se afla în Colectiv împreună cu o prietenă care a scăpat cu bine.  „Am fost cu o amică de-a mea, a scăpat, nu are nimic, eu nu am fost atât de norocos pe treaba asta, dar am fost foarte norocos că sunt în viață”, a arătat Alex Plângu. Mai mulți pacienți răniți în clubul Colectiv și personal medical din Spitalul Bagdasar-Arseni au avut joi o întâlnire cu presa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?