Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615
Ediția: Miercuri 1 Mai 2024. Nr. 6615

Cum își atrag victimele traficanții de persoane


Ziua de 18 octombrie a fost declarată „Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane” încă din anul 2007, decizia aparținând Comisiei Europene.  Pentru a marca această zi la nivel local, polițiștii desfășoară activități de conștientizare a cetățenilor, prin intermediul cărora au fost prezentate modalitățile de racolare și de exploatare ale traficanților și, nu în ultimul rând, modalitățile de prevenire a traficului de persoane.
    În acest sens, polițiștii vrânceni, sprijiniți de ai lor colegi de la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea (SCCO) și reprezentanți ANITP – Centrul Zonal Galați, au participat la activități de prevenire, pe parcursul acestei săptămâni, la DJST Vrancea – centrul de tineret, CSEI „Elena Doamna”, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza” Panciu. La activitățile de la CSEI „Elena Doamna” au fost oferite 30 de șepci, 30 de tricouri, 5 ghiozdane cu rechizite, acestea fiind inscripționate cu sloganul campaniei „Cere ajutor, nu cerși!”.
    Pentru a nu avea probleme cu rețele de trafic de persoane, polițișiștii vrânceni vă aduc la cunoștintă fazele traficului de persoane, modalitățile de prevenire și sancțiunile. Recrutarea este prima fază a traficului și constă în promisiunea mincinoasă de angajare a viitoarei victime în străinătate, făcută de o persoană numită recrutor. Transportul are loc la scurt timp după recrutare, astfel încât victima să nu aibă timp să ia altă decizie. Transportul se efectuează de cele mai multe ori de recrutor și se desfășoară pe trasee bine stabilite, dar care de obicei nu sunt cele comunicate inițial victimei. De obicei, transportul se face în grupuri de persoane ceea ce mărește gradul de încredere al victimei. 
Trecerea frontierei se face legal, prin punctele de trecere, sau ilegal, prin evitarea acestora, lucru realizat cu sprijinul unor „călăuze”. După trecerea frontierei,  persoanele din grup sunt separate și dirijate pe rute diferite. Vânzarea are loc în momentul predării victimei traficantului cumpărător. Exploatarea constă în forțarea victimei prin violență să desfășoare o activitate împotriva voinței sale, respectiv prostituție, muncă, cerșetorie, furt, etc.
   

  Modalități de recrutare

    Anunțurile în ziare, reviste sau pe internet cu privire la locuri de muncă pot fi modalități de recrutare. Acestea sunt date de false agenții de intermediere a forței de muncă; false agenții de modă; agenții matrimoniale internaționale; persoane fizice și constau în propuneri directe făcute de cunoștințe ocazionale, prieteni sau rude; promisiuni de câștiguri substanțiale în timp scurt; promisiuni privind asigurarea transportului, cazare și hrană până la destinație; prezentarea cunoștințelor din străinătate și a posibilităților financiare ale acestora; prezentarea unor „povești” despre persoanele care au plecat și s-au realizat în străinătate.
    Recrutorii sunt atât bărbați, cât și femei și par persoane demne de încredere, cu o situație materială bună. Ei se bazează pe faptul că: vrei să ai bani și să trăiești bine
vrei să te descurci pe cont propriu, vrei să fii independent. Nu uitați: câștigarea încrederii (tale) este principala sarcină a traficantului, iar traficul de persoane se realizează atât pe plan intern cât și pe plan extern.
Dacă ți s-a făcut o asemenea propunere, gândește-te de mai multe ori dacă: nu ai pașaport sau carte de identitate, iar persoana care ți-a făcut propunerea se oferă să ți-l obțină în termen scurt; ești minor și ți se spune că „se rezolvă” trecerea frontierei; ți se reține pașaportul sau cartea de identitate din diverse motive; ți se cere să semnezi niște acte cărora nu le înțelegi contextul, sau sunt într-o limbă străină pe care nu o cunoști; ți se oferă cadouri pentru acceptarea propunerii; nu ți se cere o anumită experiență sau calificare pentru locul de muncă propus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?