VIDEO: Primarul Misăilă acuză: LIBERALII și Bîrsan BLOCHEAZĂ proiecte de 12 milioane euro pentru dezvoltarea Focșaniului

0
1268

Municipiul Focșani va pierde proiecte de 12 milioane euro din fonduri europene din cauza opoziției consilierilor locali liberali și a consilierului Costel Bîrsan, a anunțat ieri conducerea Primăriei Focșani, într-o conferință de presă. Liberalii și Bîrsan nu au votat proiectele privind aprobarea măsurătorilor necesare la întocmirea cărților funciare pentru domeniul public al municipiului, pe care urmează să fie dezvoltate aceste investiții, acte obligatorii pentru ca Primăria să poată depune proiectele europene. Cele trei proiecte europene ar trebui finanțate din fonduri europene prealocate municipalității pe Axa 4 din Programul Operațional Regional, iar termenul de depunere expiră la 29 martie.

Primarul Cristi Misăilă a acuzat, ieri, opoziția distructivă din Consiliului local pe care o fac liberalii și consilierul Costel Bîrsan. Alături de cei doi viceprimari și specialiștii din Primărie, edilul a explicat că pentru întocmirea cărților funciare este nevoie de aprobarea măsurătorilor realizate de firma de cadastru. Această firmă lucrează în baza unui contract încă din 2017 pentru a măsura domeniul public și privat al municipalității. Fiind vorba de patrimoniu, aceste proiecte trebuie aprobate cu votul a două treimi din numărul consilierilor locali. O misiune imposibilă din cauza opoziției din Consiliul Local deoarece, spune conducerea Primăriei, liberalii nu țin cont de interesele focșănenilor. Pentru ei este mai simplu să se abțină la votul din Consiliul Local și apoi să arate cu degetul și să acuze că nu se fac investiții în Focșani; iar în 2020 să vină cu ghivece de flori și mărțișoare pentru a „cerși” votul focșănenilor.

Opoziția liberalilor față de proiectele de dezvoltare a Focșaniului nu este o noutate pentru locuitorii municipiului. La fel au făcut cu proiectul privind terenul pentru noul spital de urgență sau cel cu proiectul PIDU din cartierul Sud. Proiectele sunt elaborate, termenul de depunere este 29 martie 2019, dar nu le vom putea depune din cauza opoziției distructive a consilierilor liberali și a domnului consilier Bîrsan Costel, care nu votează aprobarea documentațiilor pentru cartea funciară. Avem un contract încheiat din 2017 cu o societate comercială din București pentru realizarea cadastrului și a cărților funciare pentru ceea ce înseamnă domeniul public și privat al municipalității. Avem 37 de străzi pentru care sunt diferențe mari la măsurători, apărute în urma măsurătorilor realizate cu echipamente moderne și pentru care avem nevoie de aprobarea Consiliului Local; aprobare care, fiind vorba de patrimoniul municipalității, se face cu votul a două treimi dintre consilieri. Din cauza faptului că nu avem majoritate, mai avem nevoie de două voturi din partea liberalilor și a domnului Bîrsan. Din nefericire, dumnealor refuză să voteze aceste proiecte, pe diverse motive, din punctul meu de vedere, puerile, doar pentru a bloca dezvoltarea municipalității, a acuzat primarul Cristi Misăilă, precizând că proiectele pregătite de specialiștii municipalității au ca obiectiv fluidizarea traficului, reducerea poluării în Focșani.

Ce proiecte blochează liberalii în Focșani

Cel mai mare proiect, cu o valoare de peste 20,2 milioane lei, este cel referitor la „Implementarea unui sistem de management al traficului și monitorizare”. În cadrul proiectului sunt cuprinse 30 de intersecții sau treceri de pietoni semaforizate și monitorizate video, 30 de intersecții sau treceri de pietoni în care se va acorda prioritate vehiculelor de transport public, șase locații de monitorizare video și de informare a participanților la trafic, un centru de management al traficului.

Al doilea proiect blocat este „Dezvoltarea rețelei de piste dedicate circulației bicicletelor, implementarea unui sistem de bike-sharing”. Proiectul are o valoare de peste 12 milioane lei. Prin această investiție erau prevăzute piste de biciclete pe următoarele artere ale Focșaniului: Bd.Gării-câte o pistă pe fiecare parte a bulevardului, cu o lățime de un metru, piste amplasate în cadrul trotuarului; strada Republicii- pistă cu dublu sens, amplasată la nivelul carosabilului; str. Maior Gh. Pastia- pistă cu dublu sens, amplasată la nivelul carosabilului; șoseaua Brăilei- pistă cu dublu sens, amplasată la nivelul carosabilului pe primii 690 metri iar pe restul traseului amplasată la nivelul trotuarului stâng; Strada Mare a Unirii – piste de biciclete amplasate în cadrul trotuarului; str. Aurora- pistă cu dublu sens, amplasată la nivelul carosabilului; str. Ana Ipătescu- pistă cu dublu sens, amplasată la nivelul carosabilului. Proiectul prevede 30 stații de închiriere a bicicletelor, dotarea cu biciclete inteligente, dotate cu computer de bord și GPS, stații de andocare a flotei de biciclete, terminal de închiriere care include modul de plată cu card bancar, stații de depanare pentru reparații de urgență, sistem de ticketing integrat cu transportul public urban.

Un alt proiect blocat este cel referitor la reabilitarea și modernizarea spațiilor publice din cartierul Bahne. Proiectul cu o valoare de peste 20 milioane lei trebuia să fie finanțat din fonduri europene. Proiectul de reabilitare și modernizare a spațiilor publice din cartierul Bahne are ca obiect „reabilitarea infrastructurii existente, ce include trotuarele străzilor, aleile de incintă și aleile de acces la blocurile de locuințe ce sunt într-o stare avansată de degradare”. Este vizată zona Bahne, desfășurată între străzile Lupeni și Cezar Boliac, către nord, străzile Cuza Vodă și Bucegi către vest, Bulevardul Brăilei și strada Bahne, către sud și strada Panduri, către est. Primarul Misăilă a explicat că este un proiect aproape similar cu ceea ce s-a realizat în Cartierul Sud, prin PIDU.

 

Reîncep lucrările pe străzile din Focșani

Primăria Focșani va demara lucrările pe mai multe străzi din municipiu unde au fost semnate contractele de execuție. La acest moment, Primăria trebuie doar să emită ordinul de începere a lucrărilor pentru mai multe străzi și obiective de investiții din municipiu. Începute de anul trecut, procedurile de realizare a investițiilor sunt laborioase, iar respectarea tuturor pașilor licitațiilor publice durează aproape un an de zile. În paralel vor fi continuate lucrările la cele șapte străzi din zona centrală, începute anul trecut, printre care Popa Șapcă, Magheru, Dornișoarei, Teiului, Ghinea Dorinel, George Coșbuc. Vor fi deschise noi șantiere pe străzile Căpitan Stoenescu, Sahia, Fdt. Sahia, Lunei, Panduri, Ion Basgan, Poligonului, în zona Cartierului Sud, cu arterele Revoluției, Aleea Sud, Cpt Crețu Florin, Aleea Parc sau pe Nicolae Săveanu, Cincinat Pavelescu și Focșa.

Primarul Cristi Misăilă a precizat că a fost finalizată procedura de achiziție publică și, după aprobarea bugetului, va fi semnat contractul pentru 28 de străzi din Focșani. De asemenea, după aprobarea bugetului va fi semnat contractul pentru refacerea infrastructurii pentru străzile Tănăsescu și Tinereții, care include proiect tehnic și execuție. Urmează și amenajarea locurilor de joacă de pe străzile Peneș Curcanul, din Grădina Publică, intersecția Longinescu cu strada Vîlcele și cel din cartierul Mîndrești. De menționat că, în Grădina Publică, vor fi derulate mai multe lucrări, respectiv lucrările la sistemul de irigații și de amenajarea a aleilor interioare.

 

Ofertă pentru drumul de la ANL Brăilei

O investiție așteptată de mulți focșăneni este de amenajarea a drumului de acces la ANL-urile din Brăilei. Până acum au fost organizate patru licitații la care nu s-a prezentat nimeni. Abia la ultima licitație a fost depusă o ofertă din partea unei asocieri de firme, care se află în perioada de evaluare. Ofertele au fost deschise în 28 ianuarie și urmează etapa de evaluare pentru a verifica dacă sunt respectate solicitările municipalității. Proiectul prevede amenajarea călii de acces din strada Brăilei către Democrației, locurile de parcare, spațiile verzi, amenajarea unui loc de joacă, amenajarea sistemului de iluminat public, colectarea apelor pluviale. Termenul de execuție este de opt luni dar, dacă nu vor apărea alte probleme, lucrarea ar putea fi gata până în această toamnă.

Edilul a precizat că, din păcate, la multe proiecte de investiții în reabilitarea străzilor, administrația locală se va confrunta cu problema lipsei cărților funciare. Este un document obligatoriu pentru emiterea autorizației de construcție. Deși serviciul de urbanism este în subordinea noastră nu putem face un abuz în serviciu și să solicităm autorizație de construire fără a avea dovadă proprietății terenului pe care urmează să derulăm investiția. Din punctul meu de vedere aceasta este principala problemă în acest moment, lipsa cărților funciare pentru aceste străzi unde va trebui să demarăm aceste proiecte, a precizat primarul Misăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here