Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Cei mai mulți elevi cu păduchi, depistați în școlile din orașe


Păduchi, angine și micoze, asta au descoperit medicii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) că au elevii vrânceni, în urma controalelor efectuate în unitățile de învățământ din județ la început de an școlar. În urma triajului epidemiologic realizat de medicii școlari și de familie, s-a constatat că încă sunt mulți elevi care nu prea respectă regulile de igienă personală. În capul unora dintre ei au fost găsiți chiar și păduchi.
Medicii DSP au efectuat controale în creșe, grădinițe, școli generale și licee, în toate aceste unități de învățământ fiind înscriși 33.518 de elevi. Cadrele medicale au reușit să verifice peste 32.000 dintre ei, din care 22.841 din mediul urban și 9.323 din mediul rural. Potrivit raportului de control, 170 de copii au fost depistați cu păduchi, angine (amigdalite) și diverse micoze. 74 de elevi, chiar și de liceu au fost depistați cu păduchi, 52 cu angină, iar alți 26 care sufereau de boli infecțioase.
Cei mai mulți copii cu păduchi au fost găsiți în unitățile de învățământ din mediul urban. „S-a depistat un indice de frecvență de 0,47%, repartizat pe urmatoarele afecțiuni: pediculoză – 0,23%; angină – 0,16%; alte boli infecțioase – 0,03%. Indicatorii de structură – se observă situarea pe primul loc a pediculozei – 48,68%: repartizate pe medii – urban – 31,57%; rural – 17,10%. Repartizate pe colectivități: grădinițe – urban – 5,26%; rural – 1,97%; școli – urban – 23,68%; rural – 15,13%: licee – urban – 2,63%. Situarea pe locul doi a anginei – 34,21%.  Situarea pe locul trei a altor boli infecțioase – 7,84%”, se arată în raportul întocmit de medicii DSP.

   La recontrol, numărul cazurilor s-a redus
 
Zilele trecute, medicii au efectuat un al doilea control, în urma căruia s-a constatat că numărul cazurilor depistate a scăzut. Au mai rămas în evidențe 18 elevi cu pediculoză, medicii precizând că ei provin din focare familiale vechi. Celor depistați cu diferite boli li s-a prescris tratament specific. În cazurile de pediculoză, în afară de deparazitare, responsabilii DSP au recomandat și măsuri de decontaminare a persoanelor din anturaj.
Astfel de acțiuni au loc în fiecare an, la reînceperea cursurilor după vacanța de vară. În mediul urban, triajul epidemiologic a fost efectuat de cadrele medicale din cadrul cabinetului școlar, iar în mediul rural au acționat medicii de familie. Nu toți elevii au putut fi controlați de medici, fiindcă unii absentau în momentul efectuării triajului.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?