Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Fiii satului Spinești s-au întâlnit la inaugurarea Căminului Cultural din localitate


Primarul comunei Vrîncioaia, Ionică Danțiș, a inaugurat ieri Căminul Cultural „Ion Diaconu” din satul Spinești. Evenimentul a fost unul special, cu acest prilej având loc și întâlnirea cu fiii satului. La eveniment au fost prezenți edilul, consilieri locali, săteni, invitați, un sobor format din trei preoți, consilierul județean Laurențiu Marin și Vasile Carnariu, din cadrul Ministerului Agriculturii.
Căminul Cultural din Spinești este modern, cum nu prea există în localitățile din mediul rural din județ. Are în dotare o sală de festivități, bucătărie, grupuri sanitare, o bibliotecă cu un spațiu generos, mai multe oficii și câteva dormitoare. Încălzirea pe timp de iarnă se va face cu ajutorul unei centrale termice, ce este amplasată la subsol. Lucrările la cămin au început acum trei ani, acum fiind gata pentru ședințe, spectacole, nunți, botezuri, pomeni, tot ce înseamnă o activitate la nivelul unei localități din rural.
La parter este o sală de festivități, o bucătărie mare, dotată cu tot ce este necesar, veselă și aparate electrice și electrocasnice. Clădirea are și două grupuri sanitare, pentru femei și bărbați. Tot la parter este și o magazie cu loc de depozitare pentru mese, scaune și lemne pentru centrală. La etaj sunt tot două grupuri sanitare, o bibliotecă mare de circa 70 de metri pătrați, două birouri și un oficiu. Mai sunt două dormitoare și o baie. Încălzirea se va face prin centrală termică cu gazeificare de 75 de kilovați. Clădirea are canalizare proprie, două fose septice ecologice de 12 metri cubi. Pentru că școala este la un pas distanță, a fost amenajată și curtea școlii așa cum se cuvine. „Am tăiat împreună cu domnul primar Ionică Danțiș panglica inaugurală a căminului cultural din satul Spinești. Este o clădire foarte frumoasă și multifuncțională. Este de fapt sediul unei instituții, de care oamenii locului au nevoie. Este o bucurie să vezi că au venit atât de mulți oameni la acest eveniment, care au rămas să discute între ei, să schimbe opinii și să se pună la cale cu primarul de nevoile pe care le au”, a spus consilierul județean Laurențiu Marin.
La eveniment au participat aproximativ 500 de persoane, care au asistat la slujba de sfințire a noului edificiu și care ulterior au intrat în sala de festivități pentru a servi o friptură și a bea un pahar de vin. „Am făcut inaugurarea și am avut parte de o vreme foarte frumoasă, ca de fiecare dată când fac eu evenimente vremea ține cu mine și s-a demonstrat și acum. Mă bucur că am avut poate peste 400 – 500 de persoane, săteni, invitați, din alte comune, prieteni. Nu vreau să mă laud, dar pot spune că, odată cu realizarea acestei clădiri, nu m-am făcut de râs. Ne onorează această clădire, care onorează satul, localitatea și tot ce înseamnă întreaga suflare din comuna Vrîncioaia. Au venit foarte mulți localnici pentru că în același timp am făcut și prima ediție a întâlnirii cu fiii satului. Zic eu că a ieșit bine, deoarece marea lor majoritate au înțeles, mai ales că le-am făcut o invitație publică prin mass media. Eu prima dată aș fi vrut să fac un cămin cultural la Vrîncioaia, că acolo e capitala comunei, dar nu am un teren pentru a face o construcție destul de mare. Neavând teren în domeniul public, nu putem construi pe alte terenuri care nu sunt ale noastre. Ca să demolez construcția din Vrîncioaia, nu mai pot construi deoarece este lângă biserică și nu se mai poate. Am un proiect cu sala de sport și atuci când o voi face, o să rezolvăm o serie de probleme pe care le am pe listă”, a spus Ionică Danțiș.
Primarul spune că din această toamnă va aduce un instructor care să pregătească formația de dansuri a comunei, o mândrie pentru localitate, dar și un reper de cultură tradițională în Vrancea. „Începând cu acest an școlar, intenționez să aduc un instructor de dansuri populare. Mă doare deoarece comuna noastră nu mai are formație artistică. Am făcut niște săpături și voi aduce la nivelul localității un instructor care să se ocupe de copii de la clasa I până la a VIII-a, bătrâni, tineri și să facem o formație de dansuri care cândva ne reprezenta cu mare faimă. Eu făceam parte din acea formație. Acum, nu faptul că aș fi prea bătrân și nu aș mai putea face față, ci faptul că am avut un necaz în familie și nu îmi mai permite să mă ocup de treaba asta. Formația va fi alcătuită din oameni din toate satele. Eu le spun oamenilor să fie încrezători, drumurile sunt așa cum sunt, se lucrează la apă, se lucrează și la asfaltare. Înainte de a face ceva frumos, mai trebuie să fie și urât. Important este că le voi face în etape pe toate. Să fiu sănătos că vor apărea multe lucruri bune și frumoase în localitate”, a încheiat primarul Ionică Danțiș.

   Istoria satului Spinești 
 
Denumirea comunei vine de la legenda lui Åžtefan cel Mare și a babei  Vrâncioaia, care spune că, după înfrângerea din fața turcilor de la 1478, domnitorul a căutat sprijin în Å¢ara Vrancei, de unde și-a refăcut oastea, cu care a repurtat mai târziu numeroase victorii. Din legendă aflăm că Tudora Vrâncioaia și-a trimis feciorii, alături de alți bărbați, veniți la chemarea ei, să apere Moldova, victoria lui Åžtefan cel Mare asupra turcilor ducând la retragerea acestora din Moldova, aceste lucruri fiind consemnate de istorie.
Drept mulțumire, domnitorul a lăsat prin hrisov domnesc drept de proprietate asupra Munților Vrancei celor 7 feciori ai Vrâncioaiei, care ulterior au înființat, spune legenda, șapte sate. Două dintre satele înființate de copiii Tudorei sunt pe administrativul comunei Vrâncioaiei și anume: satul Spinești, atestat documentar din a doua domnie a lui Petru Rareș, și satul Bodești, considerat a fi cel mai vechi sat din comună, dar fără probe documentare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?