Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613
Ediția: Duminică 28 aprilie 2024. Nr. 6613

Boala limbii albastre revine în România



Boala limbii albastre a revenit în România, după ce, în ultimele luni, nu s-a înregistrat niciun caz nou, transmite site-ul thecattlesite.com. Trei vite din Bobulești, județul Botoșani, au semne clinice de contaminare cu virusul BTV — boala limbii albastre — pentru prima dată din semestrul doi din 2014.
În perioada august — decembrie 2014, România s-a confruntat cu numeroase cazuri de animale infectate cu acest virus, dar notificarea din Botoșani este prima din acest an, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE). Autoritățile au adoptat măsuri pentru a reduce deplasarea animalelor în apropierea zonelor unde s-au depistat animale infectate.
Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, declara în aprilie că România poate controla și elimina boala limbii albastre numai prin vaccinarea tuturor animalelor rumegătoare pe o perioadă de trei ani. Acesta afirmă că în prezent se lucrează la o strategie privind controlul și eradicarea acestei boli, în care vor fi identificate și prevăzute toate resursele financiare necesare. „Au fost deja făcute demersurile către Uniunea Europeană, care ne-a alocat aproximativ 10,2 milioane de euro, însă pentru cofinanțarea programului de vaccinare împotriva virusului bolii ‘Bluetongue’ trebuie să finalizăm analiza ca să vedem cât ne mai trebuie pentru a putea realiza vaccinarea”, a menționat Dumitru Băiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?