Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

Poliţişti neglijenţi, pompieri impertinenţi


Polițiști, jandarmi, pompieri și angajați ai Penitenciarului Focșani au primit, anul trecut, sancțiuni pentru abateri disciplinare. În timp ce unii dintre aceștia au primit mustrări scrise, alții au fost trecuți pe funcții inferioare sau vor fi înaintați în grad mai târziu decât ar fi trebuit. Cele mai multe abateri disciplinare au fost constatate în rândul angajaților din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Aproape 40 de angajați ai Ministerului Administrației și Internelor și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost sancționați, anul trecut, ca urmare a unor abateri disciplinare. Astfel, jandarmi, polițiști, pompieri, dar și angajați ai Penitenciarului Focșani au primit mustrări scrise,    le-au fost reduse salariile sau au fost trecuți pe funcții inferioare după ce   s-a constatat că nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu.
Potrivit unui comunicat de presă emis de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani, Georgeta Gură, în cursul anului 2010 au fost sancționați disciplinar nouă angajați ai acestei unități. Cinci dintre aceștia au primit mustrări scrise  deoarece au absentat nemotivat de la serviciu și au dat dovadă de neglijență și superficialitate în îndeplinirea atribuțiunilor de serviciu. „Totodată s-a dispus diminuarea drepturilor salariale de la 5% la 10% pe o perioadă cuprinsă între 1 și 3 luni unui număr de trei funcționari publici cu statut special pentru următoarele abateri disciplinare: absență nemotivată de la serviciu și pentru neglijență și superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. De asemenea, în cazul unui alt funcționar public cu statut special s-a dispus trecerea într-o funcție inferioară pentru săvârșirea abaterii disciplinare de neglijență și superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, a declarat inspectorul principal Georgeta Gură, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Focșani.

Sancțiuni și în rândul jandarmilor

Numărul jandarmilor care în cursul anului 2010 au săvârșit abateri disciplinare a fost destul de mic.Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectora-tului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, căpitan Sorin Hunea, „pe parcursul anului 2010 la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea au fost sancțio-nate patru cadre”. „Astfel, un număr de trei cadre sancționate cu «avertisment» pentru superficialitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, iar un cadru a fost sancționat cu «amânare în grad pentru o perioadă de doi ani» pentru cauzarea și favorizarea producerii unui eveniment grav ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu”, a precizat căpitan Sorin Hunea.
Angajatul IJJ care nu va fi înaintat în grad în următorii doi ani, este subofițerul care la începutul lunii decembrie 2010 și-a pierdut pistolul din dotare, în timpul unei misiuni. Subofițerul a constatat că nu mai are arma în momentul în care a vrut să iasă din tură și trebuia să o predea. Incidentul s-a produs în apropiere de Panciu. În noaptea respectivă, o patrulă mixtă, din care făcea parte și subofițerul ghinionist, a participat la o intervenție, în timpul căreia a urmărit câțiva suspecți pe un teren de la periferia orașului Panciu. Subofițerul nu și-a dat seama imediat că nu mai are arma, ci abia atunci când a terminat tura și se pregătea să plece acasă. După ce a sesizat lipsa pistolului, jandarmul a plecat la locul unde intervenise pentru a-și căuta arma, dar nu a mai găsit-o. După ce a văzut că nu o găsește și că nu are încotro, el și-a informat superiorii. Ulterior, efective din cadrul IJJ au desfășurat acțiuni de căutare în zona în care pistolul a fost pierdut și la câteva zile după incident arma a fost găsită. În urma anchetei desfășurate la nivelul Inspectoratului, s-a luat măsura amânării înaintării în grad pe o perioadă de doi ani, dar ancheta declanșată de Parchetul Militar în acest caz nu a fost încă finalizată.

11 polițiști sancționați disciplinar

Nici angajații Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea care au călcat pe bec nu au scăpat basma curată. În cursul anului 2010, 11 polițiști, dintre care un ofițer și 10 agenți, au fost sancționați disciplinar. Unul dintre aceștia a primit sancțiune pentru că a avut un comportament necorespunzător, iar ceilalți 10 au fost trași la răspundere pentru neglijență manifestată în îndeplinirea dispozițiilor primite de la șefii ierarhici sau de la autoritățile anume abilitate de lege. „Sancțiunile disciplinare aplicate au constat în nouă mustrări scrise, o trecere pe o funcție inferioară și o amânare la promovarea în gradul profesional”, a afirmat inspectorul Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea. De asemenea, sunt și câțiva polițiști care au săvârșit fapte penale, iar în aceste cazuri a fost sesizat Parchetul, care face cercetări și va dispune măsurile legale. Printre polițiștii care în cursul anului 2010 au săvârșit fapte penale se numără și șeful postului de Poliție din Tâmboiești. Omul legii a fost trimis în judecată după ce a condus mașina de serviciu în stare de ebrietate și a produs și un eveniment ru-tier. În rechizitoriul întocmit pe numele polițistului se arată că în data de 9 martie 2010, în timp ce se deplasa cu mașina de serviciu, polițistul nu a observat un microbuz care era oprit pe marginea străzii și a intrat în coliziune cu acesta. S-a constatat că omul legii conducea deși avea o alcoolemie de 0,80mg/l alcool pur în aerul expirat. La probele de sânge, valoarea alcoolului a fost de 1,65 la mie alcool pur în sânge. Între timp, polițistul a fost achitat.

Pompier impertinent

Anul trecut, cele mai multe sancțiuni disciplinare au fost aplicate în rândul angajaților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea. Spre deosebire de angajații celorlalte instituții menționate anterior, sancțiunile în rândul pompierilor au fost mai blânde, aceștia primind doar avertismente. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vrancea, locotenent Fănel Florentin Duță „în cursul anului 2010, 15 angajați din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență au primit sancțiuni pentru abateri disciplinare”. „În toate cazurile au fost aplicate avertismente. 12 persoane au fost sancționate pentru ne-respectarea atribuțiilor de serviciu sau superficialitate în îndeplinirea acestora, o sancțiune a fost aplicată pentru lipsă de respect manifestată față de comandanți, superiori, egali sau inferiori în grad, o sancțiune pentru pătrunderea fără autorizare într-un loc cu acces limitat, semna-lizat sau cunoscut în acest sens, iar o altă sancțiune a fost aplicată pentru încălcarea reglementărilor în vigoare privind protecția informațiilor clasificate naționale, NATO și UE”, a precizat locotenentul Fănel Florentin Duță.
Dacă ar fi să facem un clasament al sancțiunilor aplicate în rândul angajaților MAI și a celor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, la nivelul județului Vrancea, pe primul loc la numărul de abateri s-ar situa angajații ISU, urmați de cei ai IPJ, de cei ai Penitenciarului, iar pe ultimul loc se situează angajații IJJ, care, se pare, că și-au îndeplinit atribuțiile de serviciu cu o mai mare responsabilitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?