Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Prețul gigacaloriei de la ENET Focşani, aprobat pentru următorii 19 ani


Consiliul Local Focșani a aprobat, în ședința ordinară de ieri, prețul gigacaloriei de la ENET Focșani pentru următorii 19 ani. Astfel, prețul va crește cu maxim 8,5% în fiecare an. Dacă pentru 2015 este stabilit deja un tarif de 252 lei/gigacalorie, în anul 2034 prețul va fi de 627 lei. Plenul Consiliului Local a aprobat și Master Planul privind reabilitarea sistemului de termoficare. 

Consiliul Local Focșani a aprobat, ieri, prețul gigacaloriei de la ENET Focșani pentru următorii 19 ani. Astfel, prețul gigacaloriei va crește cu maxim 8,5% în fiecare an, în acest sens fiind aprobat și planul tarifar pentru urmării 19 ani. Dacă pentru 2015 este stabilit deja un tarif de 252 lei/gigacalorie, în 2016 se va ajunge la 263 lei/gigacalorie. Valoarea maximă va fi atinsă în 2034, când o gigacalorie va costa 627 lei.
Majorarea tarifului gigacaloriei este o obligație asumată de municipalitate prin contractul de modernizare a sistemului centralizat de încălzire, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Consiliul Local Focșani vrea să atragă încă 13 milioane euro pentru a doua etapă a proiectului „reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”. Acest proiect înseamnă reabilitarea a 2,8 kilometri de rețea termică primară, 10,9 kilometri rețea termică secundară și 9 puncte termice, incluzând și schimbarea amplasamentului pentru un punct termic. „Noua propunere a planului tarifar pentru 2014/2015 va ține cont de încadrarea prețului local de facturare a energiei termice în limita maximă de suportabilitate de 8,5% din venitul mediu pe gospodărie, dar și de impactul psihologic al creșterii tarifare asupra comportamentului de cumpărare a consumatorului, având în vedere competitivitatea în raport cu prețurile alternativei de încălzire individuală”, se arată în raportul atașat proiectului de hotărâre.
Plenul consiliului local a aprobat, ieri, și Master Planul privind reabilitarea sistemului de termoficare, cu fonduri de la bugetul local sau cu bani atrași din alte surse de finanțare. Reprezentanții administrației locale spun că ar mai fi de executat lucrări la 14,7 kilometri rețele de transport din cele 23,2 existente, la 21,7 kilometri rețele distribuție dintr-un total de 58,19 km, dar și la 20 de puncte termice din cele 57 existente. În total, s-a estimat că ar mai fi nevoie de 49,1 milioane euro pentru continuarea investițiilor, în următorii cinci ani.
De reținut că Uniunea Europeană a fost de acord să susțină financiar proiectul „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Focșani pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, cu condiția majorării prețului la energia termică furnizată consumatorilor, astfel încât să fie recuperată investiția.
Prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în Focșani este de 397,82 lei. Populația plătește 252 lei pentru fiecare gigacalorie consumată, iar diferența, respectiv 145,82, este subvenționată de administrația locală. La sfârșitul anului 2014, în Focșani erau 14.390 gospodării racordate la ENET, adică 43% din totalul apartamentelor și caselor din municipiu.
Tot în ședința de ieri, consiliul local a mai aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea continuării investițiilor necesare pentru reabilitarea și modernizarea Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică al municipiului Focșani.

14 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?