Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

VIDEO şi GALERIE FOTO: Alunecările de teren de pe DN 2N, supravegheate de „POLIŢIA RÂPII“


Alunecările de teren ce s-au declanșat ca urmare a ploilor abundente din ultimii ani pe DN 2N și DN 2R au dus la apariția unui personaj pitoresc, care, susține el, se ocupă de refacerea drumului în zonele afectate de alunecări de teren. „Înarmat” cu o lopată, un târnăcop și un cărucior, Ion Chioru, zis „Dolănescu”, din Jitia de Jos, poate fi văzut în special la alunecarea de teren de pe DN 2N, ori de câte ori aceasta se reactivează, iar circulația se desfășoară cu greutate. Pentru a nu putea fi confundat cu nimeni, bărbatul și-a făcut și o „uniformă”, iar pe cap are o caschetă de polițist pe care scrie „Poliția râpii”. 
   „Dolănescu” spune că și-a făcut uniformă pentru a nu fi confundat „cu ăia de la drumuri”. Practic, uniforma constă dintr-o pereche de pantaloni, o cămașă ce mai poartă pe ea însemnele Administrației Penitenciarelor și o caschetă de polițist pe care scrie „Poliția râpii”. Imediat după ploile de săptămâna trecută, Ion Chioru și-a făcut apariția la „râpa de la Jitia de Jos”, cum îi spun localnicii, pentru a-i ajuta pe șoferii aflați „în nevoi”. Åži nu sunt puțini cei care au apelat la serviciile lui, după cum spune chiar „polițistul râpii”. Bărbatul declară că este beneficiar de ajutor social, iar activitatea aceasta este modul său de a face muncă în folosul comunității. Ion Chioru afirmă că ajutorul social este prea mic pentru nevoile sale. Nu îi ajunge și își mai întregește veniturile cu ceea ce îi dau șoferii pentru munca prestată, adică „o pâine, o bere sau câte un ban”, dar susține că el nu cere nimic pentru munca prestată. „Dacă un șofer vrea să îmi dea ceva pentru că l-am ajutat îmi dă, dacă nu, nu. Eu nu cer nimic chiar dacă ajutorul social e mic și nu îmi ajunge”, spune Ion Chioru zis și „Dolănescu”.

    Bărbatul are ca accesoriu la uniforma sa și un fluier ca cele folosite de polițiștii de Serviciul Rutier, pe care îl folosește „pentru a dirija circulația”. „Fluierul îl folosesc când trec șoferii. Când intră unul din partea asta și nu are loc, îl opresc, să stea pe dreapta, să treacă celălalt și tot așa”, susține „polițistul râpii”. El a explicat cum i-a venit ideea de a se autointitula așa. „Am vrut să am pe mine o costumație diferită ca să știe lumea că eu mă ocup de râpă, astup gropile cu balastru și îi dirijez să treacă. Trebuia să mă deosebesc de cei de la drumuri”, explică Ion Chioru.
    Acesta a făcut și un cântec pe care l-a numit „Cântecul râpii de la Jitia de Jos”. În versuri, bărbatul arată care este starea acestui sector de drum afectat de alunecări de teren, dar și situația sa materială, susținând că „pentru o pâine și o țigară, eu muncesc la națională”.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?