Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

Consiliul Județean vrea să claseze mausoleele din Vrancea în patrimoniul UNESCO


Direcția pentru Cultură propune începerea demersurilor pentru clasarea în patrimoniul UNESCO a mausoleelor eroilor neamului de la Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. Directorul instituției de cultură, Traian Negulescu a afirmat la ședința Colegiului Prefectural de ieri că la inițiativa președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, a fost transmisă o solicitare către Direcția de Cultură referitoare la procedura pentru includerea în lista patrimoniului mondial. Pentru ca includerea pe lista UNESCO să devină o realitate trebuie parcurse câteva etape obligatorii și respectate criteriile stabilite de UNESCO.

    Prima etapă este inițierea și aprobarea unei Hotărâri a Consiliului Județean Vrancea de aprobare a oportunității inițierii procedurilor de înscriere în Lista patrimoniului Mondial UNESCO a mausoleelor vrâncene. Prin această Hotărâre se arată că proprietarul mausoleelor este de acord cu clasarea în patrimoniul UNESCO. Hotărârea și o scrisoare de intenție comună – Consiliul Județean și Instituția Prefectului – vor fi trimise Ministerului Culturii în vederea demarării procedurilor de înscriere la Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO a mausoleelor eroilor neamului de la Mărăști, Mărășești, Soveja și Focșani. Inițiativa este susținută de Instituția Prefectului. Prefectul Nicușor Halici a arătat la ședința de ieri că „un popor, o țară fără istorie sunt ca o persoană fără identitate”.   

    Sunt necesare și documente tehnice precum fișele analitice de inventariere a monumentelor și ansamblurilor istorice, studiile istorice, întocmite de către experți atestați de Ministerul Culturii potrivit Normelor Metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice. Este nevoie și de o decizie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice prin care se propune ca mausoleele eroilor să fie incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Ulterior, statul român va solicita înscrierea mausoleelor eroilor în Lista Tentativă/Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Traian Negulescu a arătat că evaluarea candidaturii mausoleelor eroilor pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial se face în baza unui dosar de admitere, întocmit conform Ghidului Operațional pentru implementarea Convenției Patrimoniului Mondial, transmis către trei mecanisme consultative, respectiv Centrul Internațional pentru Studierea Conservării și Restaurării Bunurilor Culturale, Comitetul Internațional al Monumentelor și Siturilor dar și Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii. „În funcție de recomandările acestor trei organizații precum și în baza unui raport de evaluare în teren realizată de către un specialist desemnat de UNESCO, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO va aproba înscrierea mausoleelor eroilor în Lista Patrimoniului Mondial”, arată raportul prezentat de directorul Traian Negulescu.

      Mausoleele eroilor din Vrancea au fost reabilitate în cadrul proiectului „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, derulat și finalizat de Consiliul Județean Vrancea, la inițiativa președintelui Marian Oprișan. Proiectul a devenit model de bună practică pentru proiecte derulate prin programul operațional REGIO. S-a derulat timp de 49 de luni și s-a încheiat la sfârșitul anului 2013.  Cele patru Mausolee ale Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja au fost reabilitate prin lucrări de refacere a hidroizolației, îmbunătățirea sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări la instalațiile electrice, sanitare și termice. Au fost refăcute drumurile, aleile și parcajele și s-au amenajat puncte de informare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?