Lucrările de reabilitare la clădirea Prefectura Putna sunt blocate de aproape un an de zile din cauza contestațiilor la procedura de achiziție publică. Consiliul Județean așteaptă acum pronunțarea de la Curtea de Apel Galați pentru a continua lucrările. Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache a arătat că restul de lucrări rămase de executat la proiectul de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna au fost scoase la licitație în ianuarie 2017. În prima etapă nu s-a prezentat niciun ofertant, a fost reluată procedura și s-au prezentat doi ofertanți. S-au derulat procedurile de atribuire, a fost stabilit un câștigător iar celălalt operator economic a făcut contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Aici i-a fost respinsă contestația și i s-a dat posibilitatea să meargă mai departe la Curtea de Apel Galați. „Până la această dată nu s-a încheiat contractul de execuție de lucrări, așteptăm pronunțarea de la Curtea de Apel Galați. Din această cauză obiectivul de investiție nu a fost finalizat și nu s-au început lucrările. Exclusiv din cauza chestiunilor de achiziție publică”, a precizat directorul Romeo Iordache la ultima ședință de Consiliu Județean.
Valoarea lucrărilor de restaurare și consolidare este de aproximativ 4,8 milioane de lei. Conform unei situații prezentate de Consiliul Județean, lucrările la corpul de clădire A sunt realizate în proporție de 87%. La acest corp mai sunt de executat lucrări în valoare de 900 de mii de lei. Ansamblul Prefectura Județului Putna este compus din patru corpuri de clădire la care se va interveni și vor fi executate lucrări de restaurare și refacere. Sunt obiective istorice din categoria monumentelor de clasă A a căror lucrări necesită experiență și materiale speciale. Sunt lucrări de ștucatură, lucrări de ornamente care nu sunt încadrate la categoria de prețuri existente la construcțiile civile. De asemenea, trebuie realizate lucrări de amenajare exterioară pe orizontală, verticală și împrejmuiri, parcări, spații pietonale.
„Fiind vorba de un monument istoric, activitățile de consolidare și reabilitare se vor realiza cu stricta respectare a prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și în special ale art. 24 alin. (2) din acest act normativ conform căruia intervențiile care se efectuează asupra monumentelor istorice, altele decât cele de schimbare a funcțiunii sau a destinației, de întreținere sau de reparații curente, indiferent de sursa lor de finanțare și de regimul de proprietate a imobilului, se fac cu specialiști și experți atestați și sub inspecția și controlul propriu ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, respectiv ale serviciilor publice deconcentrate ale Ministerului Culturii și Patrimoniului Național”, se arată în documentele de pe SEAP. Proiectul de modernizare a acestei clădiri de patrimoniu a fost inițiat și coordonat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Imobilul „Prefectura județului Putna” a fost construit la începutul secolului XX și, datorită valorii sale, clădirea a fost inventariată ca monument de arhitectură sub Codul Oficiului Național al Monumentelor Istorice. Destinația inițială a clădirii a fost de palat administrativ, respectiv Prefectură a județului Putna, iar după 1945 aici a funcționat Consiliul Popular Municipal Focșani. Clădirea fostei Prefecturi Putna face parte, împreună cu Teatrul Municipal, biserica Săpunari și clădirea Camerei de Conturi Vrancea, din situl arhitectural și istoric „Piața Maior Gh. Pastia”. Consiliul Județean Vrancea intenționează ca după finalizarea lucrărilor de reabilitare a imobilului în care a funcționat Prefectura Putna aici să funcționeze Palatul Copiilor din municipiu.