Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

Stimulente educaționale pentru copiii săraci, în valoare de minim 50 lei


Copiii ce provin din familii defavorizate ar putea primi stimulente educaționale în valoare de minim 50 lei/copil, în scopul înscrierii lor la grădiniță. Acestea vor putea fi acordate în condițiile în care sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele criterii: vârsta minimă a copilului este de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului școlar curent. Copiii pot fi înscriși la grădiniță și înainte să împlinească această vârstă, însă devin eligibili doar în luna în care împlinesc trei ani; vârsta maximă a copilului este de șase ani, împliniți după data de 1 septembrie a anului școlar curent; venitul lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură, prevăzut de Legea nr. 416/2001. Potrivit proiectului de lege propus de guvernanți, stimulentul educațional se va acorda la cerere, unuia dintre părinți, sau, opțional, persoanei care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea copilului, pe perioada absenței lui.
    În expunerea de motive a acestui proiect de act normativ se arată că „România este pe locul doi în Europa în ceea ce privește rata sărăciei, are o rată mare a părăsirii timpurii a școlii și o rată a natalității în rândurile populației sărace de cel puțin două ori mai mare decât rata populației majoritare. Ne putem aștepta ca 710 mii din cei 4,11 milioane de copii ai țării să abandoneze școala în următorii 20 de ani. Asigurarea accesului la educație de la vârste cât mai fragede pentru copiii aflați în situații de risc este esențială pentru ruperea cercului vicios al sărăciei și pentru incluziunea lor socială reală. Proiectul de act normativ vizează clarificarea cadrului legislativ în vederea stabilirii principiului acordării, la nivel județean și local, de beneficii sub formă de tichete sociale, în vederea creșterii accesului și prezenței în învățământul preșcolar a copiilor dezavantajați”.

Prezența zilnică la grădiniță, obligatorie

    Astfel, stimulentele educaționale se vor acorda sub formă de tichete sociale, de către autoritățile administrației publice locale, în vederea promovării incluziunii sociale și facilitării accesului la educație. Acordarea acestor stimulente va fi condiționată de frecvența zilnică la grădiniță a copiilor din familiile beneficiare ale programului, cu excepția absențelor motivate. Legiuitorul precizează că se consideră absențe motivate ce nu afectează acordarea sprijinului sub forma de tichete sociale, următoarele cazuri, cu condiția ca acestea să nu depășească 50% din zilele de grădiniță: absențe medicale: motivate numai dacă părinții aduc scutiri medicale corespunzătoare perioadelor în care au lipsit copiii, la revenirea acestora la grădiniță. În caz excepțional, o singură dată pe an școlar, copiii pot beneficia de tichete sociale și dacă în luna moniotorizată au lipsit mai mult de 50% din zilele de grădiniță, din motive medicale; învoiri: copiii pot fi învoiți de către părinți în limita a trei zile pe lună, cu condiția anunțării cadrelor didactice.
    Valoarea lunară minimă a stimulentului educațional va fi de 0,1 din valoarea Indicatorului Social de referință (1 ISR = 500 lei), adică 50 de lei, pentru fiecare copil înscris la grădiniță. Totuși, acolo unde este posibil, autoritățile publice locale pot aproba alocarea unui sprijin cu valoare lunară mai mare decât cea minimă de 50 de lei. Tichetele sociale acordate ca stimulente educaționale vor putea fi folosite pentru achiziționarea de produse alimentare și/sau de igienă, precum și pentru cumpărarea de haine și rechizite. Proiectul de act normativ prevede clar faptul că utilizarea tichetelor pentru cumpărarea de țigări sau băuturi alcoolice, sau valorificarea acestora prin transformarea în bani este strict interzisă. Dacă vreun părinte este prins că face așa ceva, nu doar că acordarea stimulentului va înceta, ci va fi pus și să dea înapoi sumele folosite în acest mod.
    Important este faptul că stimulentul educațional nu se va lua în calcul la stabilirea unor obligații legale de întreținere și nici la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistență socială sau alte prestații sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?