Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Încă două zile pentru înscrierea la concursurile de admitere la INM și în magistratură


Persoanele care vor să se înscrie la concursurile de admitere la Institutul Național al Magistraturii (INM) și la concursul de admitere în magistratură, mai au la dispoziție două zile pentru a-și depune cererile la tribunal, respectiv parchet. Ultima zi de înscriere, în ambele cazuri, este marți, 21 iulie.
    Potrivit informațiilor postate pe site-ul INM, concursul de admitere la institut se organizează pentru ocuparea unui număr de 140 locuri de auditori de justiție. Din cele 140 de locuri de auditori de justiție, 70 sunt alocate pentru ocuparea funcției de judecător și 70 pentru ocuparea funcției de procuror. La finalizarea primului an de studii, auditorii de justiție vor opta, în ordinea mediilor și în raport cu numărul posturilor, pentru funcția de judecător sau procuror. Pentru a fi admis la INM, fiecare candidat trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții, printre care și aceea de a fi licențiat în drept.
    Depunerea cererilor pentru înscrierea la concurs a început pe 30 iunie și se va încheia pe 21 iulie. Apoi, dosarele vor fi înainte la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), urmând ca în intervalul 25 iulie – 12 august să fie verificate. Cei înscriși vor afla pe 14 august care sunt rezultatele în urma verificării dosarelor. După asta, timp de trei zile, candidații nemulțumiți pot face contestații, care se vor soluționa de plenul CSM în perioada 18-25 august.
    Apoi, candidații vor susține pe data de 30 august testul de verificare a cunoștiințelor juridice la drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. Proba este eliminatorie, iar testul va fi grilă cu 100 de întrebări, câte 25 pentru fiecare materie amintită. Lucrările vor fi notate cu „admis” sau „respins”, în funcție de punctajul obținut de candidat. La testul grilă, fiecare răspuns corect valorează un punct și sunt declarați admiși la această probă candidații care au obținut minim 70 de puncte, echivalentul notei 7.00.

Rezultatele finale vor fi afișate în octombrie

    Pe data de 31 august se pot depune contestațiile, care vor fi soluționate în intervalul 1-2 septembrie. Apoi, candidații care vor mai rămâne în cursă după prima probă, vor susține pe 13 septembrie proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a raționamentului logic. Și de această dată candidații vor primi un test grilă cu 100 de întrebări la care se punctează răspunsurile și 20 de întrebări suspuse pretestării în condiții de concurs, ale căror răspunsuri nu se punctează. Și în acest caz lucrările se notează cu „admis” și „respins”, în funcție de punctajul obținut de candidat. Pentru a fi declarat admis la această probă, candidatul trebuie să răspundă corect la minim 30 de întrebări din cele 100. Nota obținută la prima etapă este suma notelor obținute la cele două probe, în raport cu următoarea pondere: 70% testul grilă de verificare a cunoștiințelor juridice, 30% testul grilă de verificare a raționamentului logic. Sunt declarați admiși în etapa a II-a candidații admiși la fiecare dintre cele două probe, în ordinea descrescătoare a notei obținute la prima etapă.
    A doua etapă constă în susținerea unui interviu, planificat pentru perioada 25 septembrie – 4 octombrie și constă în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat și susținerea orală a acestuia. Apoi, urmează analiza orală a unei spețe cu elemente de etică specifice profesiei. Sunt declarați admiși la această probă candidații care au obținut nota minimă 7. Rezultatele finale se vor afișa pe 6 octombrie.

Cinci ani vechime în specialitate pentru admiterea în magistratură

    De asemenea, CSM a aprobat organizarea, prin intermediul INM, în perioada 30 iunie-15 octombrie, a concursului de admitere în magistratură. Concursul se organizează pentru ocuparea unui număr de 28 de posturi de judecător la judecătorii și 25 de posturi de procuror la parchetele de pe lângă Judecătorii. La nivelul judecătoriilor vrâncene este disponibil un singur post, la Judecătoria Adjud, aferent funcției de președinte și niciun post de procuror.
    Candidații la concursul de admitere în magistratură trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puțin 5 ani, la data susținerii concursului. Cererile de înscriere se pot depune tot până pe data de 21 iulie. Apoi, candidații vor susține pe data de 30 august proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoștiințelor juridice la următoarele materii: drept civil, drept procesual civil, drept penal, drept procesual penal. Cei care vor trece de această probă vor susține pe data de 13 septembrie testul de verificare a raționamentului logic, iar în perioada 5-13 octombrie vor susține interviul. Pe data de 15 octombrie se vor afișa rezultatele finale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?