Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Servicii la standarde pentru bătrânii din locuințele protejate de la Gugești!


Vasile Vatră, primarul comunei Gugești, împreună cu directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea, Rodica Davidean, președintele acesteia, Laura Breană, precum și echipa de specialiști a instituției ce se ocupă de casele de bătrâni au participat, ieri, la o întâlnire de lucru cu personalul ce deservește direct locuințele protejate destinate vârstnicilor, din Gugești.     În cadrul acestei întâlniri au fost dezbătute atât problemele cu care se confruntă cei care lucrează efectiv în aceste locuințe, care în momentul de față se reamenajează, dar și aspectele mai puțin plăcute ivite în acestea. Dacă în Casa „Micul Rosmalen” din Oreavu și în cea denumită „Sfântul Vasile cel Mare” din Gugești serviciile acordate sunt de cea mai bună calitate, la Locuința maxim protejată „Acasă” din Gugești lucrurile nu stau tot așa. Cele patru persoane care lucrează acolo nu au putut să explice de ce, de exemplu, numai în respectiva locuință miroase a urină, și în celelalte nu, deși în toate cele trei case stau bătrâni cu aceleași probleme inerente.
    De asemenea, primarul Vasile Vatră a atenționat asupra faptului că nici comportamentul adoptat de o parte a personalului de acolo nu este tocmai adecvat, fapt la care se adaugă și o serie de alte aspecte negative ce i-au ajus la urechi. Extrem de implicat în activitatea de asistență socială a vârstnicilor, primarul Vatră a spus foarte ferm că „dacă nu facem serviciile așa cum trebuie, nu le mai facem!”. „Să fie foarte clar, nu ne batem joc de bătrânii aceștia! Dacă serviciile dumneavoastră nu sunt exemplare, dacă bătrânii nu se simt bine cu dumneavoastră, atunci să știți că e problema dumneavoastră să găsiți metodele cele mai bune de a-i face să se simtă bine! Bătrânul a venit de nevoie acolo! Informațiile să știți că ajung la mine, am aflat că la locuința «Acasă» comportamentul unora dintre dumneavoastră are o anumită duritate, ca să zic așa. Și din acest motiv, la bătrâni apare teama, dorința de a pleca. Știu că situația asta nefirească, aceste fel de comportament sunt moștenire de la fostul președinte al Crucii Roșii, dar vă spun clar că nu mai putem tolera astfel de atitudini! În aceste case beneficiarii trebuie să se simtă ca într-o familie. O familie de nevoie, dar o familie! Gândiți-vă că e ultima familie a acelui bătrân! Semnalul meu este că sunt probleme și dacă la mine în comună nu se acordă servicii la cele mai înalte standarde, să știți că închidem casa!”, a atenționat primarul Vatră, menționând că cea vizată este Locuința maxim protejată „Acasă” din Gugești.

    „Niciunul dintre noi nu știm cum ajungem!”

    La rândul său, Rodica Davidean, directorul Crucii Roșii Vrancea, a transmis celor prezenți că persoana care îngrijește un vârstnic are nevoie de intuiție, răbdare, toleranță, să știe să-l înconjoare cu afecțiune, să comunice cu el, să știe să aplaneze posibilele conflicte. „Ei trebuie să simtă căldura voastră! Împreună cu câteva dintre voi, și îmi pare rău că nu ați putut veni toate, am participat la Conferința Internațională pe problema îngrijirii pe termen lung a persoanelor vârstnice, pe perioade îndelungate. Au participat cele mai importante organizații din Italia, Polonia, Germania și România și au fost arătate modele, pas cu pas. Știu că este extrem de dificil să lucrezi cu această categorie de beneficiari, dar nici nu te obligă nimeni s-o faci, dacă nu poți. Persoanele care lucrează în astfel de case trebuie să aibă intuiție, creativitate, orientare, să manifeste respect, acceptare, toleranță… Trebuie să găsiți metode de comunicare într-un limbaj comun, să vă adaptați situației. Comunicarea este foarte importantă, ori la locuința «Acasă» am constatat că lipsește comunicarea chiar și între voi, personalul!”, a spus Rodica Davidean. 
    Președintele Crucii Roșii Vrancea, Laura Breană, le-a relatat celor prezenți impresiile cu care au plecat spre Germania reprezentanții Crucii Roșii Frankfurt, după ce au vizitat Casele „Micul Rosmalen” și „Sfântul Vasile cel Mare”. „Au spus că nici în Germania bătrânii nu sunt îngrijiți atât de bine, pentru că acolo ei doar mănâncă și dorm. Au spus că locuințele Crucii Roșii Vrancea destinate vârstnicilor sunt vii, bătrânii sunt implicați efectiv în toate activitățile, trăiesc ca într-o familie și că vor să ducă modelul acesta la ei, în Germania… Regret problemele care sunt, însă, la Locuința «Acasă» din Gugești. Aș vrea să vă amintesc că niciunul dintre noi nu știm cum ajungem și ar trebui să ne purtăm cu bunicii așa cum ne-ar plăcea să se poarte alții cu noi, când vom ajunge la vârsta lor. Știu cât de greu este, însă exemplele de la «Micul Rosmalen» și din casa «Sfântul Vasile cel Mare» arată că se poate și că totul depinde de calitățile personalului. Când lucrezi într-o astfel de casă nu poți să spui că pleci acasă și nu te mai interesează ce se întâmplă în urma ta, până revii din nou la serviciu. Acolo nu lucrezi cu hârtii, pe care dac-ai scris ceva greșit le mototolești, le arunci și încerci să îndrepți greșeala scriind din nou, pe altă coală. Aici lucrezi cu oameni! Iar pe om, mai ales pe vârstnic, îl poți răni și cu un cuvânt, care poate lăsa urme pentru toată viața, și este păcat. Cu atât mai păcat cu cât acești oameni au venit la casele Crucii Roșii să-și trăiască în liniște și armonie sfârșitul de viață”, a spus Laura Breană.

     Gugești, localitatea cea mai implicată în îngrijirea vârstnicilor

    Prima locuință destinată vârstnicilor a fost construită de Filiala de Cruce Roșie Vrancea, împreună cu partenerii săi, în Gugești, în anul 2000, cu sprijinul și suportul permanent al autorităților locale. Este vorba de Casa „Micul Rosmalen” din Oreavu care a devenit, în timp, o reală oază de frumusete și liniște, un model apreciat și recunoscut atât la nivel național cât și internațional. Extrem de sensibil la problematica vârstnicilor, primarul Vasile Vatră s-a implicat sufletește și materialicește, alături de colegii din administrația locală, astfel încât în timp, împreună cu Crucea Roșie Vrancea au mai fost înființate în comună încă două astfel de case. În toate cele trei locuințe trăiesc în momentul de față peste 40 de bătrâni… „Nicio primărie din județ nu se implică așa cum o face primăria Gugești în dezvoltarea și susținerea acestor proiecte. În Vrancea este reală nevoie de astfel de case și în Gugești sunt trei. Toate trebuie să asigure servicii la cele mai înalte standarde!”, a atras atenția Rodica Davidean.
    La rândul său, primarul Vasile Vatră a solicitat îngrijitoarelor și administratorelor celor trei locuințe protejate din Gugești să studieze și să-și însușească absolut toate standardele minime prevăzute de legislația în vigoare, iar o dată la șase luni să întocmească un „raport de progres” pe care să i-l prezinte. Totodată, în cadrul întâlnirii de lucru de ieri, Rodica Davidean a semnalat necesitatea angajării unui asistent medical care să deservească toate cele trei locuințe protejate din Gugești. „Suntem o echipă, vă înțelegem că munca pe care o faceți este foarte dificilă, vă apreciem și vă asigurăm de tot sprijinul, ca și până acum, astfel încât lucrurile să meargă bine și acolo unde încă mai sunt probleme”, a mai spus Rodica Davidean.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?