Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

VIDEO: Cererile SLI Vrancea: Salarii mai mari, sporuri de zonă și evaluarea profesorului în funcție de progresul elevului


Reprezentanții Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea vor să contribuie la elaborarea noii Legi a Educației și la cea privind Statutul Personalului Didactic. Ei au participat la o întâlnire cu reprezentanți de sindicat de la nivel național, ocazie cu care au prezentat o serie de propuneri.
„Am participat la o întâlnire cu liderii Sindicatului Liber din Învățământ, pe o perioadă de trei zile, unde s-a dorit o discuție pe marginea celor două proiecte de lege, respectiv Legea Educației și Statutul Personalului Didactic. Sunt dorite legi cu viabilitate cât mai mare. S-a discutat pe ateliere de lucru. Cel mai important lucru a fost legat de Legea Educației Naționale și Statutul Personalului Didactic. Înainte de a merge la această întâlnire, împreună cu colegii din birou, în urma întâlnirilor din județ, cât și în urma mesajelor trimise din școli, am făcut un pachet de propuneri, care ne dorim să fie cuprinse în cele două legi. Noi am insistat pe ceea ce se dorește în drepturile salariale și nu numai, pentru că se știe că avem probleme mari în ceea ce privește aplicarea legii și respectarea drepturilor de care trebuie să beneficieze colegii noștri”, a declarat Emil Tudor, președintele SLI Vrancea.

   Salarii mărite pentru profesori

Astfel, în ceea ce privește salarizarea, reprezentanții SLI Vrancea au propus să fie prevăzut în lege ca lefurile debutanților în educație să reprezinte 85% din salariul mediu brut pe economie. Apoi, salariul la mijloc de carieră să fie cu 25% mai mare decât un salariu mediu brut pe economie. Reprezentanții SLI au propus ca decontarea navetei să se facă de către unitatea de învățământ angajatoare, cu fonduri venite de la Ministerul Educației, să se renunțe la finanțarea per capita, dar și să se semneze contracte de muncă pe perioadă nedeterminată și înainte de a se susține examenul de Definitivat în învățământ.
În ceea ce privește evaluarea cadrului didactic, aceasta să se facă în funcție de progresul elevului. Prin urmare, Ministerul Educației va trebui să conceapă o fișă de evaluare pentru toți elevii. „Să nu existe mai mult de șase comisii în școli, acum am înțeles că ar fi în jur de 18. Funcțiile de conducere să fie de director și, acolo unde este cazul, în funcție de numărul de elevi, să existe și postul de director adjunct. Am recomandat, în luările noastre de poziție, să dispară funcția de director educativ. În ceea ce privește directorul, ne dorim să participe la concurs, în urma recomandării și hotărârii consiliului profesoral, să semneze un contract de management cu inspectorul școlar general, fără niciun fel de ingerințe din partea consiliului local și a primarului. Nu puține au fost semnalele prin care se făceau intervenții pe plan politic, pentru numirea unui director. Într-adevăr, trebuie să existe o legătură între director și consiliul local, dar o legătură pur instituțională”, a mai precizat Emil Tudor.

    Sporuri de zonă mai mari
 
Reprezentanții SLI au propus ca sporurile de zonă grea să crească. În prezent, în Vrancea, cel mai mare spor de zonă este de 20%, acordat cadrelor didactice de la o școală din Comuna Paltin și una din Spulber. „Tot în plan salarial, ne-am dori câteva lucruri care să revină în normal. De pildă, sporul pentru zonele izolate să fie cuprins între 5 și 60%. La început, sporurile erau cuprinse între 5 și 80%, dar acum, deși s-au făcut anumite modificări privind infrastructura, sunt localități unde s-ar putea primi un spor de 60%. Așa devin atractive și pentru cadrele didactice bine pregătite. Pentru învățământul din mediul rural, acolo unde nu există posibilitatea întregirii catedrei de 18 ore, să existe posibilitatea să se funcționeze pe o catedră diminuată cu 2 ore, fără diminuarea salariului. La ora actuală, acest lucru este valabil pentru personalul didactic cu peste 25 ani vechime. În ceea ce privește pensionarea anticipată cu 3-5 ani de zile, se dorește să se prevadă în lege stagiul de cotizare de 32-33 de ani femei și 35 de ani bărbații, să se facă fără diminuarea pensiilor”, a mai precizat Emil Tudor.
Noua Lege a Educației a fost lansată de curând în dezbatere publică. Dezbaterile pentru noul proiect de lege vor dura până la finalul anului 2015, după care va intra în comisiile de educație din Parlament.

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?