Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Mare bucurie în Duminica Sfinţilor Români la Soveja


Biserica Ortodoxă Română a prăznuit în a doua duminică după Pogorârea Sfântului Duh, Duminica tuturor Sfinților români.
O zi însorită, clătinată doar de vârfurile brazilor înalți din jurul schitului Soveja unde lumea s-a adunat să trăiască bucuria unei slujbe arhierești. Obștii monahale i-a fost sfințit lăcașul și incinta mănăstirească iar maica stareță Irina a fost hirotesită întru egumenă. În locul caniculei, parcă adia vântul iar în locul oboselii unei zile pline de vară, se simțea în aer o bucurie aproape materială, la fel ca lumina care înveșmânta întregul schit.
Peste toate, ca și cum nu ar fi fost suficient pentru inimile oamenilor, a venit și tăria unei mărturisiri de credință rare în vremurile noastre, făcute de Înaltpreasfințitul Ciprian care – într-o perioadă în care prea puțin B.O.R. vorbește despre sfinții mărturisitori români din temnițele comuniste – a evocat, alături de sfinții martiri Sava Gotul și mare Mucenic Teodosie de la Brazi, și numele părinților mărturisitori întemnițați în perioada comunistă, amintind pe părintele Sofian, părintele Benedict Ghiuș, părintele Arsenie Boca, părintele Arsenie Papacioc și alții.
A fost emoționant pentru oamenii veniți la sfințire să audă din gura unui ierarh pomenirea cu atâta dragoste a acestor nume. Dumnezeu lucrează în nevăzut și niciodată altfel decât din pronia Sa, iar aceste cuvinte venite din partea unui ierarh, umplu cu putere și speranță sufletele românilor care au evlavie la sfinții mărturisitori din temnițele comuniste. De altfel, nu este prima dată când Înaltpreasfințitul Ciprian își intărește astfel credincioșii care alcătuiesc biserica vie. Un cuvânt la fel de puternic a avut altădată, întrebat fiind despre cardurile de sănătate.
Puține mai sunt trăirile creștinilor în vremea noastră. Nici nu le mai căutam, nici ce să căutăm nu mai știm. De aceea, astfel de clipe pline de bucurie duhovnicească sunt „apa cea vie” cu care se adapă sufletele iar liniștea, cumințenia lăcașurilor duhovnicești, aerul lor „sofianic” cum îl descria Lucian Blaga, sunt ca un drum de mătase așezat de Dumnezeu peste drumul de fier al existenței noastre cotidiene.
                                                                                        Ana Vrânceanu

N.R. – Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea obștii monahale o icoană cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur. Conform www.arhiepiscopiabzvn.ro, Schitul Soveja a fost înființat, în anul 2001, în amintirea ctitoriei domnitorului Matei Basarab – fosta Mănăstire Soveja, numită și Dobromira, zidită între anii 1644‑1645. Biserica, având hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost sfințită pe 21 mai 2005. Din cauza unui incendiu petrecut la data de 8 martie 2012, clădirea ce adăpostea chiliile și administrația schitului a ars, fiind construit un nou imobil, prin strădania părintelui protosinghel Sofian Ardelean, duhovnicul așezământului monahal, și a soborului de maici. Donarea terenului pentru Schitul Soveja și inițiativa zidirii acestui așezământ aparțin familiei Constantin și Maria Nistoroiu din Focșani.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?