Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Greva Foamei din cauza judecătorilor


Un bărbat de 44 de ani, din Å¢ifești, a decis să protesteze prin înfometare în fața Tribunalului Vrancea, sustinând că toate pro-blemele pe care le are sunt din cauza magistraților. Vasile Racoviță a fost obligat printr-o hotărâre judecătorească la tratament medical de specialitate, fiind cunoscut cu probleme psihice. Bărbatul spune că din cauza judecătorilor nu a putut face armata, acum nu poate candida pentru președinție și chiar a fost în pușcărie de câteva ori.

Vasile Racoviță a venit ieri la Tribunalul Vrancea chitit să-și rezolve problemele cu justiția, dar și cu celelalte instituții ale statului. Încă de dimineață a intrat în instituție și a mers glonț la purtătorul de cuvânt ca să-i reamintească pro-blemele pe care le are. Cum nu s-a simțit lămurit sau îndreptățit, omul a făcut rost de o hârtie pe care a scris cu majuscule „Greva Foamei” și s-a postat în fața instituției, pentru a fi văzut și auzit de toți trecătorii. Ploaia de ieri nu l-a înspăimântat. Cei care l-au văzut prin Tribunal spun că protestul a început pe la ora 10.30. „Vreau să mă judece tot poporul. Stau aici până mă scoate din țară. Vreau să fiu expulzat. De la 16 ani am probleme cu ei. Vreau să fac armata. Vreau să mă duc în străinătate, să fac armata acolo. Am fost un elev bun, cu o conduită exemplară. M-aș fi dus în față la președinție să stau, dar nu am de unde să mai dau și bani pe tren. Am venit aici să fac greva foamei și nu m-au lăsat să stau nici măcar pe scări. M-au scos ca pe un câine în ploaie”, spune revoltat Vasile Racoviță. Deși aruncă vina pe lucrătorii din Tribunal, pentru toate neplăcerile vieții sale, omul este nemulțumit de institu-țiile statului, care ar fi abuzat de el. Nici măcar președintele țării nu-i intră în grații lui Vasile, care ar dori să-i ia locul pe motiv că ar fi mult mai eficient.
De fapt, marea durere a omului este legată de o hotărâre judecătorească prin care a fost obligat la tratament medical de specialitate. „Din cauza judecătorilor și a doctorilor care mi-au pus abuziv un diagnostic și spun că sunt nebun. Dar, eu nu sunt. Un om care a făcut gospodărie, un om nebun nu făcea așa. Am fost respon-sabil de stână. Åži totul de la magistrați mi se trage… Dacă am să ajung eu la pu-tere, în tribunal bag oi, că și așa ăștia nici la stână nu s-ar pricepe. Vreau să candidez și să ajung președinte. Åži armă am să-mi iau. Mi-ar plăcea o mitralieră și cu ea aș intra prima dată în Tribunal”, mai spune Vasile. Bărbatul din Å¢ifești susține că are probleme cu justiția de foarte mulți ani. S-a judecat atât în civil cât și în penal.

Cunoscut la tribunal…

Nici în familie nu a dus-o prea bine, din moment ce s-a despărțit de soție. Copilul, un băiat de 15 ani, ar fi rămas în îngrijirea sa. „Am fost în pușcărie de vreo cinci ori. M-am enervat în sala de judecată și am împins catedra peste judecător în urmă cu vreo patru ani. Recunosc că am mai greșit, dar acum sunt un om pașnic. Dacă am furat lemne, era pentru că nu aveam cu ce să mă încălzesc. Cică am intrat abuziv în pădurea mea. Am intrat la pușcărie cu tot cu tata. Am furat ca să trăiesc, dar niciodată nu am tâlhărit pe careva sau să-i fur portofelul unei doamne. De doi ani mă judec să obțin pensie alimentară pentru băiatul meu de 15 ani. Judecătorul îi dă dreptate tot nevestei pentru că nu a putut, că a trebuit să-și facă gard, să bage apă…”, povestește protestatarul.
Omul a intrat în greva foamei ieri dimineață, deși spune că înainte de a începe protestul a mâncat un măr. Este dispus să stea  la intrarea în instanță și șapte ani, până își va găsi dreptatea. „Vreau să fiu anchetat la sânge pentru toate faptele mele, dar nu de ăștia de aici. Vreau să mă judece primul ministru al Justiției. Nici pe Băsescu nu sunt bazat și nu-mi convine de nicio instituție. Vreau să fiu cercetat prin surprindere, să vadă dacă sunt nebun sau nu. M-au înșelat, m-au trimis pe la o instituție sau alta să îmi facă pensie de persoană cu handicap. În fiecare lună iau peste 200 de lei. Eu nu vreau această pensie. Să o dea unui om bolnav și care o merită.  Eu sunt om gospodar, sunt harnic, am două hectare de porumb. Vreau să mă judece poporul, nu cum au spus ei că sunt pleava societății”, încheie Vasile Racoviță. 

…cunoscut în comunitate

Bărbatul care este hotărât să nu mai pună mâncare în gură timp de șapte ani este unul dintre cei care trimit frecvent epistole la Tribunalul Vrancea. În soli-citările sale, omul vrea să fie revocată măsura prin care a fost obligat la tratament medical. Deși susține că în fiecare lună merge la control și își ia pastilele, este nemulțumit de această decizie. „Bărbatul este obli-gat la tratament medical printr-o hotărâre judecăto-rească și această măsură poate fi revocată numai la solicitarea unor medici de specialitate care îl supraveghează și constată că s-a însănătoșit. Sigur că greva foamei este o formă de exprimare a opiniilor. El ne-a trimis frecvent solicitări, prin care spune că vrea să fie reevaluat din punct de vedere medical și să nu i se mai aplice tratament”, a declarat Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului.
Åži în comuna din care provine bărbatul este cunoscut. Primarul din Å¢ifești spune că Vasile Racoviță nu mai prezintă credibilitate în comunitate, din cauza pro-blemelor pe care le are cu justiția. „A avut probleme repetate cu legea. Am înțeles că în ultimă instanță a fost obligat la tratament medical. Omul dramatizează situația în vederea obținerii unor foloase. Cred că a fost căsătorit de două ori. În fața oamenilor și-a pierdut credibilitatea în momentul în care a fost condamnat pentru furt de lemne. Nu le lua pentru el, ci le comercializa. A fost prins în flagrant”, a declarat Gabriel Postolache, primarul comunei Å¢ifești.
Până la obținerea dreptății pe care o caută, Vasile Racoviță este hotărât să stea în fața Tribunalului Vrancea. Ploaia de ieri nu l-a speriat, dar poate îl va mâna spre casă dacă nu foamea, poate grija pentru fiul pe care spune că îl are în grijă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?