Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Descindere ca-n filme în casa unui hoț internațional de bijuterii


Unii vrânceni comit infracțiuni peste hotare, multe dintre ele foarte grave, apoi se întorc acasă în speranța că așa nu vor mai răspunde pentru faptele lor. De cele mai multe ori, ei sunt prinși de polițiști. În ultimele două zile, doi bărbați, pe numele cărora autoritățile din Belgia și Austria au emis mandate europene de arestare, au fost săltați de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Vrancea. Unul este suspectat de furturi din locuințe, de bijuterii și violare de domiciliu în Belgia, iar celălalt de trafic de migranți în Austria. 
    Astfel, vineri dimineață, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și mascații l-au săltat de acasă, din Focșani, pe Auraș Hoisan, de 45 de ani, pe numele căruia autoritățile belgiene au emis două mandate europene de arestare. Asta pentru că în februarie 2011, el ar fi comis mai multe furturi din locuințe, de bijuterii și violare de domiciliu. „La data de 12.06.2015, ora 06.00, în urma unei acțiuni organizate de Serviciul de Investigații Criminale cu sprijinul polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Vrancea, a fost depistat la domiciliul său din mun. Focșani, H. Auraș, în vârstă de 45 de ani, care era căutat de autoritățile judiciare din Belgia în baza a 2 mandate europene de arestare emise de Tribunalul din Bruxelles și de Procuratura Regală din Dendermonde pentru comiterea, în luna februarie 2011, a mai multor infracțiuni de furt din locuințe și violare de domiciliu, precum și de furt de bijuterii. Acesta era urmărit internațional prin Interpol din data de 23.10.2013. Bărbatul a fost prezentat procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați, în cauză dispunându-se, conform Legii nr. 302/2004 modificată, reținerea pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Curții de Apel Galați cu propunere de arestare provizorie”, a precizat inspector principal Cătălina Murariu, de la Biroul de Presă al IPJ Vrancea. Astăzi (sâmbătă-n.r.), focșăneanul va fi prezentat instanței cu propunere de arestare provizorie.
    Prinderea acestuia a venit la o zi după ce un alt urmărit a fost reținut tot de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, Compartimentul „Urmăriri”. Este vorba despre Liviu Cătălin Diță, pe numele căruia autoritățile din Austria au emis un mandat european de arestare, în decembrie 2014, el fiind bănuit de trafic de migranți. Autoritățile austriece îl bănuiesc de faptul că a pus umărul la transportul ilegal a 31 de persoane. 
Bărbatul a ajuns mai întâi în fața unui procuror de la Parchetul Curții de Apel Galați și apoi la instanță, magistrații dispunând arestarea provizorie pentru 15 zile. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați. În baza dispozițiilor art. 101 alin. 5 lit. a din Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, în referire la art. 223 al. 2 Cod procedură penală dispune arestarea provizorie în vederea punerii în executare a mandatului european de arestare emis de autoritățile judiciare austriece, Tribunalul Regional Korneuburg- Austria, pe numele persoanei solicitate Diță Liviu Cătălin, pe o durată de 15 zile, cu începere de la data de 12.06.2015 și până la data 26.06.2015, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare provizorie pe numele persoanei solicitate. Deduce reținerea preventivă de 24 de ore cu începere de la data de 11.06.2015 ora 14.00 până la data de 12.06.2015, (…) fixează termen pentru continuarea procedurii la data de 17.06.2015, cu citarea persoanei solicitate. Se va solicita Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galați ca, până la termenul stabilit, să prezinte mandatul european de arestare însoțit de traducerea acestuia în limba română. (…) Cu drept de contestație în termen de 24 ore de la pronunțare. Pronunțată în ședință publică azi, 12.06.2015, ora 12.30”, se arată în soluția instanței.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?