Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

REȚETE VECHI DE 100 DE ANI: Salată italiană cu sos remoulade și Prăjitură cu nuci


În cadrul acestei rubrici vă prezentăm rețete culinare vechi, preluate din diferite ”tratate” de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa. Vă propunem ”Salată italiană cu sos remoulade” și ”Prăjitură cu nuci” rețete publicate în cartea ”Bufet rece și cofetărie” (1936) de Lucreția dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ”Regina Maria” Cluj, licențiată în științe.

Salată italiană cu sos remoulade

Cantități: o jumătate kg. cartofi fierți în coajă, 2 morcovi, 1 țelină fiartă, 2-3 castraveți acri, 50 gr. capere, 200 gr. mazăre boabe și fiartă în apă sărată, 200 gr. fasole verde fiartă, 3-4 bucățele mici de conopidă fiartă, 1 pahar mare cu sos maioneză, 1 linguriță muștar, sare, suc de lămâie, 100 gr. limbă afumată, 1 pahar sos remoulad.
Zarzavatul fiert și limba se taie în felii lungi și subțiri, se amestecă cu sosul maioneză, se pun caperele tocate, castraveții tăiați în felii subțiri, muștarul, sucul de lămâie și sarea necesară.
Se așază pe farfurie, se garnisește cu felii de roșii, ardei, măsline, cu limbă afumată, aspic, felii de lămâie sau după gustul fiecăruia, și la masă se servește cu sosul remoulad în sosieră.

Prăjitură cu nuci

Cantități: 200 gr. făină, 40 gr. zahăr praf, 1 lingură smântână, 1 gălbenuș de ou, sare de mărimea unui grăunte de porumb.
Cantitățile de mai sus se pun pe planșetă, se amestecă, se frământă bine, se împart în două părți și se întind cu vergeaua de mărimea unei tăvi potrivite. O parte din foaie (adică o bucată) se pune în tavă, iar peste ea se toarnă următoarea compoziție: 8 gălbenușe de ou cu 280 gr. zahăr praf se freacă spumă, se adaugă 210 gr. nuci măcinate, coaja dela o jumătate lămâie și spuma bătută dela 10 albușe.
După ce am pus această compoziție, deasupra ei punem foaia rămasă și dăm la cuptor să se coacă. Rece, se taie în bucăți de grosimea unui deget și jumătate și deasupra se pudrează cu zahăr praf. Se poate reduce compoziția la jumătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?