Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

VIDEO şi GALERIE FOTO: SCANDAL la Școala „Nicolae Iorga” din Focşani. Părinții amenință că își retrag copiii


Tensiune la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Focșani, între părinții elevilor de la clasa a II-a B și directorul unității de învățământ. Învățătorul de la clasă nu este titular ci suplinitor, motiv pentru care își va pierde postul în favoarea unui cadru didactic titular. La aflarea veștii, părinții copiilor s-au supărat foarte tare și, după ce au depus un memoriu, au mers la unitatea de învățământ pentru a-i cere directoarei Daniela Trandafir să găsească o soluție, astfel încât învățătorul Mihai Popa să predea la clasă până la terminarea ciclului primar. Discuțiile s-au purtat pe un ton ridicat și s-au încheiat cu atenționarea părinților că dacă nu se va găsi o soluție, atunci ei își vor retrage copiii de la clasă. Părinții au fost sfătuiți să mai aștepte câteva zile, timp în care se vor primi și analiza dosarele depuse de cadrele didactice interesate să predea la clasa a II-a B.

    Scandal monstru ieri dimineață la Școala „Nicolae Iorga” din Focșani. Părinții elevilor de la clasa a II-a B au venit la unitatea de învățământ pentru a-l susține pe învățătorul copiilor lor, Mihai Popa, care urmează să nu mai predea la clasă, întrucât postul său va fi ocupat de un cadru didactic titular. Părinții au discutat cu directorul unității de învățământ, Daniela Trandafir, dar și cu liderul de sindicat de la FSLI Adriana Leu. S-a discutat pe un ton destul de ridicat, oamenii amenințând că-și vor retrage copiii de la clasă. Totodată, ei i-au reproșat directorului că nu vrea să facă nimic pentru a-i ajuta, în condițiile în care dorința lor și a copiilor este ca învățătorul să rămână la clasă până la finele ciclului primar.
    Părinții au făcut și un memoriu către director, consiliul de administrație al școlii și comisia de mobilitate din Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani, memoriu la care așteaptă răspuns. Părinții spun că știu și cine îi va lua locul învățătorului, mai exact o doamnă, care ar fi însărcinată și care nu va sta prea mult cu copiii la clasă pentru că va trebuie să plece în concediul de creștere a copilului. „Părinții colectivului de elevi al clasei a II-a B de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Focșani, județul Vrancea, avându-l ca învățător pe domnul învățător Popa Mihai, vă aducem la cunoștință următoarele aspecte: Domnul învățător Popa Mihai, în cei aproape 3 ani de când desfășoară activitatea la actuala clasă a II-a B, a dat dovadă de profesionalism, rigurozitate, seriozitate, conștiinciozitate și responsabilitate față de elevii săi, dar și față de noi părinții. Implicarea de care a dat dovadă și atașamentul existent al elevilor față de dânsul și viceversa, atât faptul că relația învățător-elev, învățător-părinți a fost construită pe o bună comunicare, devotament constant și o continuă colaborare cu noi, părinții, ne impulsionează să vă solicităm menținerea la catedră a domnului învățător până la clasa a IV-a. Vă aducem la cunoștință faptul că în această clasă există și copii cu probleme, care au fost integrați foarte bine, este singura clasă care a acceptat aceste cazuri”, au scris părinții în memoriu.

     „Ne vom retrage copiii din unitatea școlară”

    Părinții au amenințat că dacă învățătorul nu va rămâne la clasă, atunci ei își vor retrage copiii, urmând să vadă cui va mai preda noul cadru didactic, care îi va lua locul învățătorului Popa. Acest lucru l-au susținut și în memoriu, dar și în timpul schimbului de replici pe care l-au avut ieri, cu directoarea școlii. „Nu este posibil ca la nivelul unității să rămână în funcție un învățător pensionabil și căruia i s-a dat continuitate, iar un învățător tânăr și dorit de părinți și elevi să plece. Vă rugăm să luați în calcul și această posibilitate. Încheiem cu respectuoasa cerință de a ține cont de cele exprimate prin prezenta, întrucât apreciem că apare ca inexplicabilă, nedorită și importunată eventuala decizie de a nu-l menține în postul de învățător al clasei a II-a B, fără a ține cont de opinia și dorința noastră, în mod contrar, vă informăm că ne vom retrage copiii de la această unitate școlară începând cu data de 1.07.2015. Menționăm că dorim răspuns la această solicitare a noastră în scris cât mai curând posibil”, se mai arată în memoriul părinților.

    Trebuie să ne ducem copiii la psiholog

    Părinții i-au replicat ieri, directoarei că ceea ce se întâmplă nu este normal pentru cei mici, care îl iubesc pe învățător și care acum sunt agitați. „Dumneavoastră știți că dimineață copiii dădeau cu picioarele în bănci?Nu este posibil așa ceva. Trebuie să-i ducem la psiholog”, i-a replicat directoarei una dintre mămici, care a și explicat că nu are nimic personal cu ea, cerându-i doar să găsească o soluție.
    Deși li s-a explicat că nu se știe până în acest moment cine îi va lua locul învățătorului și că aceasta este legislația, părinții nici nu au vrut să audă. Ei nu vor altceva decât ca învățătorul Popa să predea în continuare la clasa copiiilor lor. „Nu se ține cont de părerea părinților și a copiilor. Nu înțeleg de ce se tot insistă pe faptul că domnul nu este titular. Pe noi ne interesează evoluția copiilor nu altceva. Solicităm ca domnul învățător să rămână până la final”, a spus un tătic.
    Un alt părinte a explicat că de fapt doamna care ar urma să vină nici nu va preda ci doar va ocupa postul. „Doamna care trebuie să vină, nu va veni de fapt, pentru că este însărcinată. Dumneaei doar va ocupa postul și vine altcineva suplinitor. De ce nu rămâne învățătorul nostru?”, s-a întrebat revoltată o altă mămică.

    „Domnul învățător pierde postul datorită pretransferului”

    Directoarea Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga”, Daniela Trandafir a explicat de ce nu stă în puterile ei de a-l menține sau nu pe învățător la catedră. Aceasta a afirmat că părinții știau de acest risc de 2-3 ani și că nu poate ajuta un cadru didactic suplinitor în defavoarea unui cadru didactic titular.  „Ca urmare a schimbării metodologiei mobilității, domnul învățător, care nu este titular ci suplinitor de 4 ani, pentru anul viitor își va pierde postul datorită pretransferului, unde titularul are prioritate. Dumnealor știau de existența acestui risc de 2-3 ani, iar eu nu pot ajuta un suplinitor în defavoarea unui titular. Sunt deja două dosare depuse și se mai primesc până pe 7 aprilie când este ultima zi de depunere a dosarelor. Nu se știe cine va veni și nu pot face nimic altceva decât să respect metodologia. Domnul învățător nu-și poate depune dosarul de pretransfer. Eu nu știu cine vine. Va veni cine are punctajul cel mai mare”, a explicat directoarea unității de învățământ.

   Situația este cunoscută și la ISJ

    Inspectorul general al Inspectoratului Școlar General Vrancea, Vasilica Zaharia, ne-a declarat că postul s-a vacantat potrivit legislației, iar conducerea școlii nu poate păstra postul pentru actualul învățător, deoarece ar încălca legislația. „Părinții sunt nemulțumiți, dar Consiliul de Administrație al unității școlare a publicat un post de învățător, așa cum prevede Metodologia mișcării personalului didactic, neputând păstra acest post pentru domnul învățător, pentru că nu permite legislația. Ei trebuie să facă un memoriu către Consiliul de Administrație, pentru că e cel care decide, iar părinții urmează să primească în scris răspunsul, pentru că ei nefiind în domeniu nu cunosc etapele personalului didactic. După ce primesc răspunsul în scris, ei pot veni la inspectorat ca să discutăm„, ne-a explicat inspectorul general școlar Vasilica Zaharia.
    În ceea ce privește viitoarea învățătoare, care ar fi însărcinată, Vasilica Zaharia a spus că nu i se poate interzice să aplice pentru acest post, deoarece s-ar face o discriminare. „În ceea ce privește viitoarea doamnă învățătoare de care se tot discută că ar veni și ar fi însărcinată, noi nu avem dreptul să îi interzicem să-și depună dosarul. Ar fi discriminatoriu să facem acest lucru. E dreptul ei să se înscrie, chiar dacă e însărcinată”, a mai precizat Vasilica Zaharia.

   Sute de posturi disponibile pentru pretransfer

    În urmă cu câteva zile, lista posturilor și catedrelor disponibile pentru etapa de pretransfer a cadrelor didactice a fost publicată pe site-ul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) Vrancea. Aceasta cuprinde 755 de posturi și catedre complete și incomplete, pentru care pot opta cele 100 de cadre didactice care au depus dosare pentru etapa de pretransfer. Sunt disponibile posturi de educatoare, învățătoare și profesori.
    Până pe 7 aprilie, cadrele didactice care doresc pretransfer prin consimțământ trebuie să depună dosarele la școlile ale căror titulare doresc să devină. Pe 8 aprilie, în Consiliile de Administrație ale școlilor vor fi analizate cererile, iar eventualele contestații, în cazul unui răspuns negativ, se depun la comisia de mobilitate a personalului didactic de la nivelul ISJ în perioada 8-9 aprilie. Cererile de pretransfer consimțit între unitățile de învățământ vor fi soluționate în ședință publică la ISJ, pe 17 aprilie.
    Potrivit legislației, cadrele didactice care solicită pretransfer prin schimb de posturi trebuie să depună cereri la unitățile de învățământ care au publicat posturi didactice /catedre vacante pentru obținerea acordului pentru pretransfer, precum și la unitățile de învățământ la care sunt titulare pentru obținerea acordului de principiu pentru pretransfer până pe 7 aprilie.

16 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?