Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Drumurile din Fitioneşti, distruse de firme de exploatare a lemnului


Unele firme de exploatare a lemnului distrug tot mai multe drumuri, ba chiar și pășuni. Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, spune că agenții economici care exploatează material lemnos pe Valea Zăbrăuți distrug drumurile și căile de acces către proprietățile particulare. Edilul susține că ar fi fost amenințat de fiul unui afacerist din domeniul exploatării forestiere și a anunțat că a depus plângere la parchet împotriva acestuia. Cazacu a informat toate instituțiile abilitate despre situația drumurilor, iar prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a mers în zonă, marți după amiază, pentru a vedea cu proprii ochi amploarea distrugerilor.
 
Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, îi acuză oamenii de afaceri care exploatează masă lemnoasă în zonă că au distrus drumurile județene și comunale, dar și drumurile de exploatație forestieră de pe administrativul localității. Edilul afirmă că aceștia refuză să le aducă la starea inițială.
Distrugerea drumurilor de camioanele de mare tonaj i-a nemulțumit pe locuitorii din Fitionești, care au protestat împotriva celor care exploatează masă lemnoasă. De asemenea, oamenii sunt nemulțumiți că pășunile comunei sunt distruse de toporatori, care au depozitat lemne pe acestea, iar prin operațiunile de încărcare și descărcare a buștenilor au distrus pășunile, pe care le-au transformat în „mocirle”.
Primarul Iordache Cazacu susține că ceea ce se întâmplă cu drumurile județene, comunale, dar și cu cele de exploatație forestieră de pe administrativul comunei Fitionești „depășește orice fel de închipuire, trecând limita normalului”. „Agenții economici fără scrupule, puși pe căpătuială și îmbogățire cât mai rapidă, nu țin cont de nimic. Nu țin cont de proprietățile agricole ale cetățenilor din comuna Fitionești, terenuri arabile, pășuni, fânețe, exploatând material lemnos cu utilaje grele, respectiv taf-uri, camioane de mare tonaj. Nu țin cont de căile de acces în proprietăți, distrugându-le în totalitate. Am informat organele abilitate ale statului, poliție, Garda de Mediu, Prefectura, Consiliul Județean, despre aceste distrugeri ample provocate infrastructuri rutiere județene și locale”, a precizat Iordache Cazacu.

   Primarul susține că a fost amenințat   

 
Edilul șef din Fitionești susține că ar fi fost amenințat și chiar șantajat de fiul unui agent economic care exploatează în zonă. Cazacu spune că a depus plângere penală pe numele acestuia, care este din localitatea Soveja și pe care îl acuză de comiterea infracțiunilor de amenințare și șantaj.
În plângere, primarul Cazacu explică în ce context au avut loc amenințările. „În data de 24.03.2015 am fost informat că drumul de exploatație forestieră Glod, aflat în proprietatea domeniului public al comunei Fitionești, împreună cu mai multe proprietăți private ale cetățenilor din comună, au fost distruse de unii agenți economici, prin exploatarea și transportul materialului lemnos pe timp nefavorabil. M-am deplasat la fața locului împreună cu viceprimarul Diaconu Gheorghe, unde am constatat că cele sesizate se confirmă. În timp ce mă întorceam de pe drumul de exploatare Glod, m-am intersectat cu T. R. G., din comuna Soveja, județul Vrancea. I-am reproșat acestuia de ce a comis astfel de distrugeri atât în domeniul public cât și în cel privat. Acesta a sărit din mașină la mine adresându-mi injurii, amenințându-mă că mă va face el, fiindcă este șmecher și prieten cu mulți. A afirmat faptul că dacă mai continui cu astfel de investigații și nu încetez, în 2 ore voi fi arestat și demis din funcția de primar. Având în vedere că în calitate de primar al comunei Fitionești eram în exercițiul funcțiunii și nu îmi făceam decât datoria, consider că prin amenințarea profilată de numitul T. R. G. că mă va face el, viața îmi este pusă în pericol”, se arată în plângerea penală făcută de primarul Iordache Cazacu.

    Cazacu le cere agenților economici să nu mai distrugă infrastructura
 

Edilul le cere agenților economici să respecte proprietățile oamenilor și să nu mai distrugă infrastructura locală. „Fac un anunț public la toți agenții economici care exploatează sau intenționează să exploateze material lemnos pe Valea Zăbrăuțului, să respecte proprietățile cetățenilor, să îi respecte pe cetățenii din comuna Fitionești și să nu ne distrugă întreaga infrastructură. Nimeni și nimic nu mă va opri din această luptă cu cei certați cu legea, nu mă las intimidat și impresionat, iar cei ce se fac vinovați de aceste distrugeri vor plăti conform legislației în vigoare”, a spus Cazacu.
În ultima perioadă, după cum susține primarul Iordache Cazacu, au fost făcute mai multe sesizări la poliție și Garda de Mediu. „Vă informăm că pe domeniul public al primăriei, pe pășunea Rășchitoarea, a fost depusă o cantitate de masă lemnoasă fără aprobare producând pagube însemnate, poluând zona prin lucrări specifice de debitare a materialului lemnos, rumegușul rezultat fiind aruncat în albia pârâului Apa Glodului”, se arată în adresa prin care primarul solicită prezența unei echipe de control de la Garda de Mediu la fața locului, pentru a constata distrugerile provocate și a lua măsurile ce se impun.

    Prefectul: toate drumurile locale pe care le-am văzut sunt distruse!

Sesizat de cele întâmplate, prefectul de Vrancea, Nicușor Halici, a mers în zonă marți după amiază, pentru a vedea amploarea distrugerilor. Acesta a  declarat că în zonele vizitate drumurile sunt complet distruse.
Prefectul spune că în aceeași situație se regăsesc și pășunile proprietate publică și privată, pe care agenții economici au făcut rampe de depozitare și încărcare a lemnului fără a avea acordul proprietarilor. „Am mers marți după amiază la Fitionești și vă pot spune că toate drumurile locale pe care le-am văzut sunt distruse de cei care exploatează masă lemnoasă. Azi (ieri-n.r.) au mers în zonă reprezentanți ai ITRSV, ai Gărzii de Mediu și IPJ pentru a verifica și eventualele abateri în ceea ce privește exploatarea forestieră și respectarea prevederilor Codului Silvic. Acest Cod prevede că în perioadele ploioase este interzisă exploatarea silvică, tăierile și transportul de masă lemnoasă. De asemenea, au fost distruse iremediabil importante suprafețe de pășune, pe care s-au făcut rampe de depozitare și încărcare a lemnului”, a precizat prefectul.
Nicușor Halici a adăugat că cei care se fac vinovați de această situație se vor alege cu dosare penale, iar Primăria Fitionești, Consiliul Local și proprietarii privați se vor constitui părți civile pentru recuperarea prejudiciilor. „Cei care se fac vinovați de această situație se vor alege cu dosare penale, iar Primăria Fitionești, Consiliul Local și proprietarii privați se vor constitui parte civilă pentru a recupera sumele cheltuite cu refacerea drumurilor, dar și sumele cheltuite cu reabilitarea drumurilor. Numai pentru un singur drum, autoritățile locale au cheltuit 300 de mii de lei”, a mai afirmat prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?