Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Ce au mai închis inspectorii Antifraudă: Florăria şi Fornetti din zona Capelă, şaormeria de la Colegiul Economic. Prefectul ia apărarea micilor patroni


După închiderea Fast Food Dogan, Antifrauda fiscală a mai închis chioșcul cu șaorma de lângă Colegiul Economic, Florăria și magazinul Fornetti din zona Capelă, toate din Focșani, în urma controalelor derulate în ultimele zile. Sunt mici afaceri din municipiu pentru care aceste sancțiuni pot însemna închiderea activității. Nu oricine poate plăti o amendă de cel puțin zece mii de lei și să își revină după ce are activitatea oprită pentru cel puțin 30 de zile. Sancțiunile dure pentru aceste mici afaceri au fost discutate și la ședința de ieri a Colegiului Prefectural. Nu este pentru prima oară când conducerea Prefecturii discută despre sancțiunile prea dure ale inspectorilor antifraudă, comparativ cu gravitatea faptelor constatate.

    De ieri, pe geamurile acestor unități economice poate fi citit câte un afiș în care se menționează că activitatea a fost suspendată de Antifrauda fiscală. Controalele au fost efectuate în ultimele zile când echipaje de la Antifrauda fiscală au verificat mai multe unități de alimentație publică, inclusiv boxe din Piața Moldovei, dar și restaurante și cluburi din Focșani. Sancțiunile aplicate sunt imense. În principal, activitatea este suspendată pentru neemiterea bonului fiscal pentru bunurile sau serviciile livrate. Potrivit legislației, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate ori emiterea de bonuri cu o valoare inferioară celei reale precum și neutilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale sunt sancționate cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum și cu suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcție de gravitatea faptelor. „Pe durata de suspendare a activității, unitatea este sigilată de echipa de control. Concomitent cu sigilarea unității, se afișează la loc vizibil un anunț cu privire la această situație”, se arată într-un comunicat al Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea.  
  Noua legislație fiscală prevede că în cazul refuzului de a emite și înmâna bonul fiscal, clientul poate beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia. Direcția Antifraudă face mai multe recomandări clienților care nu primesc bonuri fiscale pentru bunurile sau serviciile primite. Aceste cazuri pot fi sesizate la TelVerde 0800.800.085 unde un operator ANAF preia, 24 de ore din 24, problemele cetățenilor.
    Ultimele controale ale inspectorilor antifraudă au stârnit discuții și în ședința de ieri a Colegiului Prefectural. Conducerea Prefecturii a arătat că acțiunile pentru combaterea evaziunii fiscale nu înseamnă doar verificarea bonurilor fiscale și a orelor înregistrate în casele de marcat. Așa cum au fost majoritatea sancțiunilor aplicate la ultimele controale derulate de antifrauda fiscală. De altfel, prefectul Nicușor Halici a subliniat că dacă ar avea o structură județeană, cei de la Antifraudă poate ar avea cazuri mai importante de evaziune decât neemiterea unui bon fiscal. „Există acest organism în județul Vrancea? Dacă există, le dau niște teme de zeci de milioane de euro”, a afirmat prefectul Nicușor Halici.

    Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Åžtefan Diaconu, a declarat pentru revista Capital, că acțiunile inspectorilor de la Antifraudă vor fi intensificate. „În primul rând, vreau să vă confirm intensificarea acestor controale care fac parte dintr-o amplă acțiune la nivel național ce vizează îmbunătățirea conformării voluntare și a disciplinei fiscale, (…). În al doilea rând, este important de știut că, la baza conceperii listei cu agenții economici ce urmează a fi controlați, s-au aflat atât sesizările primite la Tel Verde, cât și analizele de risc efectuate de structurile de specialitate care utilizează un set de criterii de selectivitate riguroase”, a declarat Gelu Åžtefan Diaconu.

32 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?