Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

GALERIE FOTO: Nevăzători în război cu administratorul blocului


Stanca și Marian Necula, în vârstă de 36, respectiv 50 de ani, din Focșani, spun că nu știu încotro să se mai îndrepte și cui să i se mai adreseze ca să scape de administratorul blocului care i-ar fi scos datori cu peste 4.000 de lei la plata căldurii de până în anul 2013, când au fost preluați de Enet. Cei doi soți, ea cu resturi de vedere și el nevăzător complet, încadrați în gradul grav de handicap, susțin că nu aveau cum să facă aceste datorii atâta timp cât mereu, indiferent că era iarnă sau vară, îi dădeau administratorului câte 4-500 lei lunar, tocmai ca să nu rămână datori. „Noi nu putem să vedem lista pe care o afișează în holul blocului, pentru că suntem nevăzători, dar mereu îl întrebam pe administrator, dacă avem vreo datorie. Și el ne zicea mereu «stați bine!». Păi acum, după doi ani de când ne-a preluat Enet cu 0 lei datorii, el vine și ne spune că avem așa o datorie pentru o garsonieră? De ce nu ne-a spus înainte, că putea să ne tragă de mânecă și să ne spună că avem datorii oricând, în toți anii ăștia! Acuma a văzut că avem datorii?!”, spun, revoltați, soții Necula. În replică, administratorul Stan Stănilă, de la Asociația nr. 278 din Focșani, spune că datoria s-a adunat în anii dinaintea preluării de Enet, iar soții Necula nu vor să recunoască. El este hotărât să-i dea în judecată pe cei doi. „Sunt 9 apartamente în situația asta, eu ce să fac, să pun eu bani să le plătesc lor datoriile?”, spune bărbatul.

    Doi soți din Focșani, ea cu resturi de vedere în procent de sub 30%, iar el complet nevăzător, locuiesc împreună încă din anul 2001, într-o garsonieră situată la ultimul etaj al unui bloc de pe strada „1 Decembrie” din Focșani și spun că, de ceva vreme, se confruntă cu o situație din care efectiv nu știu să iasă. Stanca și Marian Necula susțin că administratorul Asociației nr. 278, Stan Stănilă, le-a comunicat că trebuie să plătească o datorie de peste 4.000 de lei pentru căldură, datorie acumulată în anii de dinaintea lui 2013, când cei doi plăteau facturile la administrație. 
Extrem de revoltați, soții Necula susțin că nu cunosc să aibă vreun leu datorie, ba mai mult, în anul 2013, când au fost preluați cu plata căldurii de către Enet, au fost preluați cu „datorii 0!”. „În anii de care spune administratorul, noi, fiind nevăzători, nu am putut să citim la avizier cât aveam de plată, dar în fiecare lună, indiferent că era vară sau iarnă, soțul meu se ducea la administrator și îi dădea câte 400 sau 500 de lei, tocmai ca să nu rămânem datori! Preferam să dăm vara mai mult ca să nu ne vină greu iarna”, spune Stanca. Mai mult, soțul ei, Marian, afirmă că întotdeauna, când se întâlneau cu administratorul, îl întreau dacă au vreo datorie. „Întrebam, cât am, cum stau cu achitarea facturilor. Iar el îmi răspundea mereu «stai bine, stai bine!». Păi dacă stăteam bine și Enetul ne-a preluat în 2013 cu datorii 0, de unde a scos el această sumă de care zice că o datorăm?!”.
    Soții Necula mai spun că i-au solicitat administratorului Stănilă hârtii doveditoare cu privire la datoria respectivă, dar că acesta n-a vrut să le dea dacă nu semnează și o notificare. „Dar cum să semnăm noi ceva ce nu știm ce este? Dacă scrie pe hârtia aia că-i cedăm casa, de exemplu? Că soțul meu nu vede deloc, iar eu nu zăresc decât lumini și umbre, văd oamenii ca formă, dar nu le disting trăsăturile, încă mă pot orienta în spațiu, dar în niciun caz nu pot să citesc! Nu văd să citesc și atunci cum să semnez?!„, spune, revoltată, Stanca.
În plus, Marian a explicat că de când a intervenit această problemă, administratorul blocului nu mai acceptă să stea de vorbă cu el. „Săptămâna trecută  am fost să plătesc la el gazele și nu m-a primit. A primit-o pe soție, dar i-a vorbit foarte urât. Noi vrem dovezi că datoriile alea sunt ale noastre! A zis că a pus el bani de la el să plătească datoriile noastre! Dar de ce i-a pus? De ce nu ne-a anunțat că avem datorii? Dacă aveam așa ceva, trebuia să ne anunțe! Suntem noi nevăzători, dar nu ne trebuie mila nimănui, ne-am descurcat întotdeauna și am plătit tot ce am avut de plătit! Iar el vine acum să ne zică că avem 4.000 de lei datorii din 2013?!„, a mai zis Marian, arătând factura pe luna anterioară primită de la Enet. Într-adevăr, în afară de plata curentă, pe hârtie nu s-a putut citi despre nicio datorie din urmă.

„Ei nu mai recunosc că au datorii!”

    Contactat de reporterii noștri, Stan Stănilă, administratorului Asociației nr. 278,  a declarat că pur și simplu soții Necula nu vor să recunoască faptul că sunt datori. El spune că aceștia n-au decât să dovedească faptul că au plătit ce aveau de plătit la administrație de-a lungul timpului. „Să vină cu chitanțele cu care să demonstreze că au plătit lună de lună! Problema e că în toamna anului 2013, când i-a luat în facturare Enetul, i-a luat fără datorii și asta consider că este o greșeală, pentru că pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă au sau nu datorii! Pentru că ei sunt nevăzători, am discutat cu sora domnului Necula, i-am arătat desfășurătorul din anul 2012, am stabilit să nu-i mai bag la penalizare numai să plătească datoria. Dar nu au plătit nimic! Eu pot arăta oricui toate listele! Ei spun că mi-au dat lună de lună 4-500 de lei, dar nu e deloc adevărat! Uitați, de exemplu, în aprilie 2011 au plătit 300 de lei și până în martie 2012 când au dat iarăși 400 de lei nu au mai plătit deloc! Atunci aveau deja o datorie de 2.907,74 lei. Apoi au mai dat 350 lei în mai 2012, 250 lei în iulie 2012, 300 lei în septembrie 2012, tot 300 lei în decembrie 2012. După aceea au mai plătit 300 lei în februarie 2013, 400 lei în aprilie 2013 și atât, iar în toamna lui 2013 i-a preluat Enetul! La momentul respectiv datoria lor crescuse la 3.361,54 lei! Iar în anul 2014 au mai plătit în iulie 200 de lei și în decembrie 100 de lei!”, a spus administratorul Stan Stănilă, explicând că banii respectivi, dați de familia Necula, i-a folosit să plătească gazul și nu i-a scăzut din datorie, tocmai ca să nu fie tăiat gazul în bloc. 
„De exemplu, în ianuarie 2011 aveau deja o datorie de 943,82 lei. În ianuarie 2012 datoria crescuse la 2.466 lei și pentru că nu au plătit, a tot crescut. Acum, cu tot cu penalizări, datoria lor a ajuns la 4.072,24 lei. Am vrut să le dau să studieze desfășurătorul, le-am făcut o notificare, dar nu au vrut să semneze de primire. Am să mă adresez unui mediator, iar dacă nu se poate rezolva, voi merge în instanță. Dar vă dați seama că eu trebuie să plătesc avocat, adică să pun bani de la mine! În situația lor mai sunt opt apartamente. Vă spun sincer că m-am săturat de toate aceste probleme, am vrut să renunț la administrație, dar nu-mi preia nimeni administrația cu datorii! Eu cred că Enetul ar trebui să plătească avocat și să deschidă acțiune în instanță pentru recuperarea datoriilor, pentru că la momentul preluării ar fi trebuit să-i preia cu tot cu debite!”, este de părere Stan Stănilă.
    Purtătorul de cuvânt al Enet, Cristina Gavrilă a declarat însă că „Enetul nu poate interveni în relația dintre administrator și locatar. Tot ce putem spune este că Asociația 278 are o datorie de 5.020 lei din mai 2013”.

„Cum să citim la avizier dacă noi nu vedem?!”

    Administratorul Stan Stănilă consideră că pe soții Necula pur și simplu nu i-a interesat cât au de plată, așa cum nu i-a interesat, zice el, nici să contribuie la cheltuielile impuse cu reparațiile ce au fost făcute de-a lungul timpului la subsol, la plata luminii pe scară și la cea pentru femeia de serviciu. „Pur și simplu nu i-a interesat. Eu pun la avizier listele de plată lună de lună. Una o afișez acolo, una rămâne la mine. Nu au cum să spună că nu știau„, zice administratorul. 
Soții Necula spun, revoltați, că „n-aveam cum să vedem ce pune el la avizier! Cum să citim noi la avizier, dacă noi suntem nevăzători! Noi îi plăteam în fiecare lună câte 4-500 de lei, uneori ne dădea chitanță, alteori nu, iar chitanțele de pe vremea aceea nu le mai avem. Cine păstrează chitanțe de acum câțiva ani? Greșeala noastră e că am avut încredere în el! Dar noi l-am întrebat mereu dacă avem ceva de plată și el mereu ne zicea «stați bine!». Atunci, de unde datoriile? O să mergem la avocat să vedem ce putem face!”, au afirmat ei.
Stanca și Marian susțin că niciodată nu s-au dat în lături de la plata datoriilor,  ea având indemnizație de nevăzător, el la fel, în plus mai beneficiază și de pensia lui de stat, ca fost muncitor la cartoane. „Avem și datorie la bancă de 420 lei, o plătim  regulat. Am avut necazuri, eu m-am operat de hernie, am și o hernie cervicală cu care nu știu ce o să fac. Soțul meu are diabet, nervii pe care și i-a făcut cu administratorul l-au băgat în comă diabetică de-am ajuns cu el la spital! Nu înțeleg ce vrea omul ăsta de la noi! De ce nu ne-a spus acum doi ani sau acum trei sau patru ani că avem datorii? Nu ne-a spus nimic niciodată! El ne spunea mereu că stăm bine, și acum vine și zice că suntem datori?!”, se revoltă Stanca.    
    Cert este că nici femeia, nici soțul ei n-aveau cum să citească vreodată avizierul din scara blocului, din motive evidente! Dar, cum fiecare dintre cele două părți ale acestei dispute spune că dreptatea este de partea ei, cel mai probabil rămâne de văzut ce va spune instanța.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?