Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Profesorii primesc banii câștigați în instanțe până la sfârșitul lunii



Dascălii vrânceni își vor primi, luna aceasta, banii câștigați în instanțe după tăierile salarie făcute de Guvernul Boc, decizia fiind luată în urma unor discuții dintre ministrul Finanțelor, Darius Bogdan Vâlcov, și președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hancescu. Potrivit lui Geani Leonte, vicepreședintele FSLI, până la data de 27 martie vor fi plătite sumele ce ar fi trebuit  achitate anul acesta, dar și tranșa a doua ce ar fi trebuit plătită în 2016. Președintele FSLI, Simion Hancescu a atras atenția că există multe autorități ale administrației publice locale care nu respectă dispozițiile Legii bugetului de stat pe anul 2015 și pe cele ale OUG nr. 83/2014, în ceea ce privește plata banilor ce provin din diferențe salariale aferente anilor 2015 și 2016.
De asemenea, s-a propus modificarea art. 57 din Codul fiscal, în sensul inserării unei prevederi speciale și derogatorii pentru personalul didactic angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial la mai multe unități/ instituții de învățământ. Ministrul Vâlcov a acceptat, în principiu, propunerea FSLI de completare a articolului prin introducerea unui alineat nou cu următorul cuprins: „(21) În mod excepțional, pentru personalul didactic, angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial la mai multe unități/instituții de învățământ, impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină, la fiecare angajator, fără a se lua în considerare funcția de bază, astfel: a) prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferență între venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contribuțiilor sociale obligatorii aferente unei luni, datorate potrivit legii, cu respectarea prevederilor Uniunii Europene sau ale convențiilor/acordurilor privind coordonarea sistemelor de securitate socială în care România este parte, și următoarele: deducerea personală acordată pentru luna respectivă; deducerea specială pentru credite; cotizația sindicală plătită în luna respectivă”.
„Este o măsură bună, deoarece colegii noștri își primesc drepturile câștigate  în instanță, fără să mai așteptăm o mie de ani. În felul acesta se înțelege și omul cu ceva bani în buzunar. Acest Guvern este aplecat mai mult asupra problemelor sistemului de educație din România, o transpune în realitate prin măsurile pe care le ia. Dacă Guvernul Boc și Băsescu ne-au tăiat în jur de 45% din salariu și erau cât pe ce să ne bage bilet de intrare la școală, actualul Guvern a încercat să îndrepte acele erori. Este un început, dar lupta sindicală nu se oprește aici. Noi vom continua să ne batem indiferent de culoarea politică a regimului pentru drepturile pe care le-am avut și pe care printr-o lege proastă le-am pierdut într-o singură zi”, a spus Aurel Åželaru, vicepreședintele SLI Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?