Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Curtea de Conturi: Nereguli de zeci de milioane la Casa de Pensii şi Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială


    Casa Națională de Pensii Publice a făcut plăți eronate din bugetul de stat, în perioada 2009 – 2013, de peste 27 de milioane de lei, iar în 2013 a plătit nelegal peste 5,7 milioane de lei, potrivit Curții de Conturi.
În raportul Curții de Conturi pe anul 2013 se arată că, după verificarea situației privind evoluția sistemului de pensii în perioada 2009-2013, s-a constatat că au fost plătite eronat din bugetul de stat unele drepturi, în sumă estimativă de 27.594.000 de lei, în principal acordate în baza unor acte normative abrogate începând cu anul 2011, când a intrat în vigoare Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru care baza legală de acordare a acestora era bugetul asigurărilor sociale de stat. De asemenea, s-a constatat raportarea eronată a acestora prin conturile de execuție încheiate de Casa Națională de Pensii Pubice (CNPP) pentru exercițiile bugetare ale anilor 2011 – 2013.
    În observațiile Curții de Conturi se mai arată că au fost plătite nelegal din bugetul de stat unele drepturi în sumă estimativă de 4.056.000 de lei, în condițiile în care intervenise decesul beneficiarilor, iar plata drepturilor nu a încetat în luna următoare decesului pentru următoarele categorii: pensii agricultori – 1.504.000 lei, indemnizații sociale pentru pensionari – 1.085.000 de lei, indemnizații pentru însoțitor – 655.000 de lei.
    De asemenea, s-au mai plătit nelegal alte indemnizații de însoțitor în sumă de 403.000 de lei, acordate pensionarilor de invaliditate gradul I care au beneficiat în perioada 2011-2013 și de asistent personal/indemnizații de însoțitor de la bugetele locale. Prin situațiile financiare întocmite la sfârșitului lui 2013, de către CNPP, au fost raportate unele creanțe care aparțin unor persoane decedate (1.289.000 de lei) pentru care dreptul entității la acțiune în vederea recuperării acestora s-a prescris.
    Curtea de Conturi a mai constatat că nu a fost verificată realitatea serviciilor prestate de către furnizori, reprezentând facilitățile acordate unor persoane pentru decontarea călătoriile de cale ferată și metrou în sumă estimativă de 59.635.000 de lei. În raport se mai precizează că au fost constatate nereguli în bazele de date privind evidența beneficiarilor de drepturi din bugetul de stat, întrucât în unele cazuri lipsesc elementele obligatorii de identificare a beneficiarilor. Curtea de Conturi mai notează că a fost utilizat eronat contul „decontări între instituțiile subordonate” pentru operațiunile de decontări efectuate între casele teritoriale de pensii, astfel că la sfârșitul anului 2013 acesta prezintă un sold de 1.384.000 de lei.

ANPIS- ajutoare, indemnizații și alocații necuvenite de 25,9 milioane lei

    Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a plătit necuvenit ajutoare sociale, indemnizații pentru creșterea copilului și alocații de stat pentru copil în valoare totală de 25,9 milioane de lei, în anul 2013, potrivit Curții de Conturi. Raportul Curții de Conturi pe anul 2013 arată că, la nivelul agențiilor județene de plăți și inspecție socială, s-au identificat plăți necuvenite pentru mai multe tipuri de beneficii auditate. Astfel, în urma controlului s-a stabilit că s-au plătit necuvenit ajutoare sociale (VMG) și alocații pentru susținerea familiei în sumă de 18.108.000 lei, cauza principală fiind nedeclararea de către beneficiari a unor venituri medii realizate și deținerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii de asistență socială.
    Plăți necuvenite s-au făcut și sub formă de indemnizații pentru creșterea copilului, inclusiv stimulentul lunar de inserție, suma totală fiind de 7.308.000 de lei, ca urmare a nedeclarării realizării altor venituri, neachitării impozitelor pentru bunurile deținute în proprietate, necalculării cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului în funcție de veniturile efectiv realizate. Totodată, Curtea de Conturi a mai stabilit că s-au acordat nelegal alocații de stat pentru copii în sumă de 83.000 de lei, acestea fiind plătite pe numele unor minori decedați, copii exmatriculați, care au abandonat școala sau care au repetat anul școlar, întrucât nu s-au transmis la timp documentele obligatorii, de către inspectoratele școlare. Din verificarea modului de implementare a măsurilor dispuse prin deciziile Curții de Conturi a rezultat că sumele recuperate în 2014 de către toate cele 42 de agenții teritoriale au fost de 31.918.000 lei, sumă care privește atât anul 2011 cât și 2012.
    În raport se mai arată că s-au constatat abateri de la legalitate și cu ocazia auditului performanței, fiind menționate plăți necuvenite de 280.000 de lei, reprezentând subvenții acordate către diverse asociații și fundații române cu personalitate juridică pentru servicii acordate beneficiarilor, plăți necuvenite de 211.000 lei, urmare a acceptării la finanțare a unor cheltuieli de instalare reprezentând sisteme, utilaje și dotări achiziționate de executantul de lucrări la prețuri mai mici față de cele solicitate agenției și nerestituirea la bugetul de stat în primele cinci zile lucrătoare ale anului următor sau de la data începerii convenției a sumei de 44.000 de lei, reprezentând subvenția acordată nelegal unor asociații și fundații.
    În cursul anului 2013, inspectorii sociali, cu sprijinul comportimentului informatic din cadrul ANPIS, au folosit, pentru prima dată, bazele de date ale altor instituții publice pentru identificarea unor suspiciuni de eroare sau fraudă în ceea ce privește eligibilitatea beneficiarilor. Suprapunerea bazelor de date s-a axat în principal pe verificarea persoanelor decedate sau inexistente în bazele de date externe, dar care apar în plată, conform programului SAFIR, după data decesului sau pe perioada analizată și verificarea veniturilor pe care persoanele sau familiile le realizează în timpul sau pe parcursul beneficiului de asistență socială.
    Debitele constituite în anul 2013, în urma verificării cazurilor transmise de Curtea de Conturi, pentru patru categorii de beneficii sociale supuse auditării, au fost în sumă de 30.496.000 de lei, ceea ce reprezintă 57 la sută din totalul debitelor constituite și raportate prin situațiile financiare încheiate și raportate la 31 decembrie 2013 (53.269.000 lei). Comparativ cu acestea, debitele constituite ca urmare a desfășurării campaniilor naționale de către inspectorii sociali sunt în sumă de 17.133.000 de lei, reprezentând doar 32 la sută din total. Diferența de 11 la sută reprezintă alte debite în sumă de 4.834.000 de lei, precum și debitele constituite în urma verificării petițiilor, în sumă de 806.000 lei.
    În urma recomandărilor Curții de Conturi, la ANPIS s-a realizat o evidență centralizată a proceselor verbale de contravenții emise de inspectorii sociali din teritoriu, sub forma unei machete standard care va constitui baza pentru raportarea acestora către ANPIS. Curtea de Conturi a constatat mai multe abateri la nivelul ANPIS. Astfel, la trei agenții județene pentru plăți și inspecții sociale s-a identificat un număr mediu de 66 persoane apte de muncă, reprezentând șapte la sută din familiile beneficiare de venit minim garantat, care fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, dar care nu erau înregistrate în evidența Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, plățile efectuate către aceștia, de 484.000 de lei, fiind nelegale.
    Numai în anul 2013, prin extrapolare la nivel național, numărul mediu lunar de persoane apte de muncă, neînscrise în evidența agențiilor județene de ocupare, ar fi fost de 1.600 de persoane. „Aceasta înseamnă că din numărul total de 6.813 locuri de muncă vacante pentru persoanele cu studii medii, existente la nivel național la sfârșitul lui 2013, un număr de 1.600 de persoane ar fi avut șansa de a găsi un loc de muncă din cele vacante. Se poate concluziona că dacă aceste persoane ar fi fost încadrate pe posturile vacante, în anul 2013 s-ar fi realizat o economie la bugetul de stat de 3.936.000 lei, iar pe de altă parte, aceste persoane ar fi adus și venituri la bugetul general consolidar, în sumă de 8.813.000 lei”, se arată în documentul citat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?