Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Doar 10 ani de pușcărie pentru VIOL și OMOR


    Lucian Costel Lela, băcăuanul venit la muncă în Vrancea, care în luna august a anului trecut a omorât și violat o bătrână, a fost condamnat la închisoare. Magistrații Tribunalului Vrancea l-au condamnat la 10 ani și 4 luni de pușcărie, soluția instanței nefiind definitivă. La această pedeapsă se mai adăugă un rest de trei ani, dintr-o sentință a Curții de Apel Bacău, în total el având de executat 13 ani și 4 luni de închisoare. În plus, Lela are de plătiti și despăgubiri civile, dar și cheltuieli judiciare.
    „(…) condamnă pe inculpatul Lela Lucian Costel, în prezent în stare de arest preventiv în Penitenciarul Focșani, la 4 ani închisoare și 2 ani interzicerea drepturilor (…) pentru săvârșirea infracțiunii de viol. (…) condamnă pe același inculpat la 9 ani închisoare și 5 ani interzicerea drepturilor (…) pentru săvârșirea infracțiunii de omor. (…) contopește pedepsele principale și complementare aplicate inculpatului și dispune ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 9 ani închisoare, sporită cu o treime din cuantumul pedepsei de 4 ani, respectiv cu 1 an și 4 luni închisoare (16 luni), stabilindu-se în final o pedeapsă principală de 10 ani și 4 luni închisoare și pedeapsă complementară 5 ani interzicerea drepturilor (…) revocă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 3 ani închisoare aplicată prin sent. pen. nr. 345/D/18.10.2010 a Tribunalului Bacău rămasă definitivă prin dec. pen. nr. 74/29.04.2011 a Curții de Apel Bacău. (…) adaugă pedeapsa de 10 ani și 4 luni închisoare, aplicată prin prezenta hotărâre, la pedeapsa anterioară de 3 ani închisoare. Inculpatul execută pedeapsa principală de 13 ani și 4 luni închisoare. (…) menține măsura arestării preventive a inculpatului Lela Lucian Costel. (…) obligă pe inculpat să plătească părții civile Chertif Virgil suma de 7.000 lei cu titlu de despăgubiri civile. (…) obligă pe inculpatul Lela Lucian Costel să plătească statului cheltuieli judiciare în sumă de 7.400 lei, din care contravaloarea expertizelor este de: 2.850 lei – expertiză medico-legală, 135 lei – expertiză medico-legală psihiatrică și 3.240 lei – expertiză genetică. (…). Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică, azi, 11.02.2015”, se arată în soluția primei instanțe.
    Anchetatorii au stabilit că la data de 19 august, cu intenție, bărbatul de 32 de ani a întreținut raporturi sexuale prin constrângere cu victima și i-a produs leziuni prin apăsare/ comprimare cu mâinile și prin comprimare toraco-abdominală, care au dus la decesul acesteia. În rechizitoriul procurorilor se arată că inculpatul nu a recunoscut săvârșirea infracțiunii de viol, cu toate că în urma expertizei genetice s-a stabilit acest lucru lucru. Mai mult, s-a făcut și o expertiză psihiatrică și a rezultat că inculpatul a avut discernământ în momentul comiterii faptei.
    Bătrâna a murit în chinuri groaznice. A fost omorâtă în bătaie și violată de  tânărul din Bacău, care lucra la un apartament situat lângă al său. Băcăuanul o cunoștea pe femeie, care și-a făcut milă de el și colegul său de muncă, dându-le voie să-și mai prepare cafea la aragazul ei. Lucian Costel Lela și Sergiu Adrian S. veniseră în Focșani cu puțin timp înainte de comiterea faptei, pentru a lucra la apartamentul vecin cu cel al bătrânei. Tot acolo lucraseră și în luna iulie, timp de trei săptămâni. Din spusele lui Sergiu Adrian S. a reieșit că în ziua respectivă, în jurul orei 17.00, inculpatul a mers la apartamentul bătrânei pentru a face o cafea. În scurt timp, s-a întors cu două cafele, ocazie cu care i-ar fi spus colegului său să o bea mai repede pe a sa deoarece trebuie să returneze bătrânei ceștile. 
După ce au băut cafeaua, Lucian Costel a luat ceștile și a plecat. După plecarea lui Lucian, Sergiu Adrian S. s-a odihnit, după cum a declarat chiar el. Pentru că al său coleg nu se mai întorcea, deși trecuse ceva timp, l-a sunat pentru a-l întreba de ce nu mai vine. În scurt timp și-a făcut apariția Lucian, care l-ar fi întrebat pe coleg dacă nu vrea să aducă în apartamentul în care munceau un televizor, de la bătrână. Sergiu l-ar fi întrebat dacă femeia are două televizoare, iar Lucian i-ar fi spus că nu are două, doar că ea nu mai are nevoie de televizor. În acel moment, Lucian ar fi scos din buzunar proteza dentară a bătrânei, care era plină de sânge, și i-ar fi arătat-o colegului său, spunând că nici măcar nu este din aur.
Sergiu le-a povestit anchetatorilor că în momentul în care a văzut proteza s-a speriat foarte tare și a plecat la gară. S-a urcat în tren, apoi a plecat acasă, la Bacău. Apoi, el și-a sunat șeful, căruia i-a povestit tot ce s-a întâmplat la Focșani. Imediat, șeful lui Sergiu a sunat la poliția din Vrancea și le-a spus anchetatorilor că este posibil ca în apartamentul de pe strada Diviziei din Focșani să se fi întâmplat ceva grav. O echipă din cadrul Poliției municipiului Focșani s-a deplasat la fața locului și a găsit-o pe bătrână decedată în casă, cu leziuni la nivelul feței și mâinilor.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?