Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

VIDEO şi GALERIE FOTO: Medicul Gheorghe Cocioabă A MURIT. Ce spun cei care l-au cunoscut


Lumea medicală vrânceană este în stare de șoc. Ieri dimineață, cunoscutul medic vrâncean Gheorghe Cocioabă a murit. Potrivit unor surse medicale, medicul Cocioabă, care avea 72 de ani, a fost găsit ieri dimineață decedat de către familia sa, care a solicitat imediat ambulanța. Ajuns la fața locului, echipajul medical nu a mai putut face nimic, doar să constate decesul. Medicul Cocioabă era cunoscut cu afecțiuni cardiovasculare, însă nu a renunțat să profeseze. Vestea morții acestui medic a picat ca un trăsnet peste cadrele medicale ale Spitalului Județean de Urgență, care au vărsat multe lacrimi. Mulți nu-și pot explica de ce un om și un medic atât de valoros a trecut la cele veșnice.

   Medicii din spital îi plâng dispariția fulgerătoare

    În Compartimentul de Diabet din cadrul Spitalului era, ieri, o liniște mormântală, medicii și asistentele medicale cu greu își puteau opri lacrimile. „A fost un real șoc pentru tot personalul medical. Nu ne așteptam. L-am văzut ieri, aparent era în regulă, dar numai dumnealui știe starea în care era. Astăzi era așteptat la muncă, chiar trebuia să luăm niște decizii în legătură cu pacienții de aici. Era un om foarte bun, apreciat foarte mult de pacienți, atât de cei din secție, cât și de cei din Ambulatoriu. Era un om foarte deștept și foarte implicat în activitatea medicală de zi cu zi”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, medicul diabetolog Mirela Chitariu.
    Și ceilalți medici din spital au rămas șocați la auzul veștii decesului medicului Cocioabă. Medicul Dana Dincă, șefa UPU, dar și medicul Mioara Hanță, îl văzuseră pe medicul Cocioabă în urmă cu câteva zile și cu greu le-a venit să accepte decesul său. „Chiar ieri m-am întâlnit cu el, pe la ora 14.00 și arăta bine. Este un mare șoc. A fost un om deosebit, mai rar un om și un medic ca el. Îl cunosc din anul 1980, de când am venit eu la spital. Mi-a fost un bun prieten. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus medicul Mioara Hanță, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Vrancea.
    „Nu pot accepta încă această situație. Am fost de gardă cu domnul doctor sâmbătă. La primirea veștii, primul gând a fost imaginea domnului doctor în față, toate fișele pacienților internați poartă semnătura și recomandările domnului doctor. Eu cred că va trece multă vreme până când să accept această situație. Nu pot vorbi despre domnul doctor ca despre o persoană care a existat. Îl consider și l-am considerat mereu ca un om extraordinar, ca și calitate umană. Ca și medic, are o experiență profesională deosebită, iar ca și coleg a fost totdeauna un liant între noi. Este un medic rar. Ne pare foarte rău”, a spus, cu lacrimi în ochi, medicul Dana Dincă.
    „A fost un coleg deosebit, un exemplu pentru noi toți. A avut o personalitate remarcabilă, pe care n-o s-o uit niciodată. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus și medicul Gabriel Negoiță.
    Managerul Spitalului Județean de Urgență Focșani, Constantin Mândrilă, spune că medicul Cocioabă a murit ca un erou, toată viața sa dedicând-o spitalului. „Regretăm dispariția medicului Cociabă. Sper să mai găsim pe cineva ca dumnealui, cu care să înlocuim toată munca depusă de el. Considerăm că a fost un mare profesionist și și-a dedeicat toată viața spitalului. Tocmai la finele anului trecut ne-a spus că își dorește să fie în continuare în spital, pentru că viața dumnealui înseamnă spital. Astfel, în comitetul director am luat decizia de a-i prelungi contractul și pentru 2015. Dumnealui a murit ca un erou. Dumnezeu să-l ierte!”, a spus managerul Mândrilă.

    Altar în holul spitalului, amenajat pentru medicul Cocioabă

    În holul Spitalului Județean, cadrele medicale au făcut un mic altar închinat regretatului medic Cocioabă. Pe o măsuță a fost pusă poza medicului, iar cadrele medicale au aprins lumânări și au adus flori. De asemenea, pe măsuță a fost pusă și o carte de condoleanțe, acolo unde toți cei care l-au cunoscut pot scrie un cuvânt de rămas bun. Mai mult, pe perete a fost lipită o poezie scrisă de un asistent medical special pentru medicul Gheorghe Cocioabă.  „Un medic iubit/ De noi, De Dumnezeu/ Și sigur s-a jertfit/ Chiar dacă i-a fost greu./ Prin fapte noi vorbim/ De o inimă curată/ Veșnic îl pomenim/ Pe domnul doctor Cocioabă.”

    Un medic iubit de pacienți

    Ieri dimineață, la ușa cabinetului de Diabet din cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Județean, zeci de pacienți îl așteptau pe iubitul medic Cocioabă. Însă aceasta nu a mai venit. Vestea morții medicului Cocioabă le-a fost dată de o asistentă și a picat ca un trăsnet peste pacienți. „Am venit aici de dimineață că trebuia să mă consulte. Sunt pacienta lui de o lună de zile, dar m-am simțit foarte bine cu tratamentul pe care mi l-a dat. Era un medic deosebit, mai rar ca el! Dumnezeu să-l ierte”, a spus Maricica Asorei.
    „De 3 ani sunt pacientul dumnealui. Era foarte bun ca medic și mă simțeam foarte bine de la tratamentul dat de el. Mai rar medici ca el”, ne-a spus și Nelu din Ciorăști. „Ce om minunat era acest medic. Te primea chiar dacă nu aveai bon de ordine, că mi s-a întâmplat de multe ori. Am venit dimineață, dar am aflat că a murit. E o mare pierdere”, ne-a mai spus o pacientă.
    Zilnic, peste 50 de pacienți așteaptau la rând în fața cabinetului medicului Gheorghe Cocioabă. Cum în Vrancea sunt circa 10.400 de persoane bolnave de diabet, zilnic, medicul Cocioabă era nevoit să consulte cam 50 de persoane. În plus, acesta avea grijă și de bolnavii internați în spital și se prezenta de fiecare dată când era chemat la Unitatea de Primire Urgențe, unde ajung diabetici în stare gravă. Mai mult, medicul Cocioabă își ajuta și colegii din cadrul Secțiilor de Interne și Cardiologie, cu gărzile.

   Cine a fost medicul Cocioabă și ce a făcut

    Medicul Gheorghe Cocioabă urma să împlinească 73 de ani pe 19 iulie, fiind născut în comuna Niculești, județul Buzău. Era medic la Spitalul Județean de Urgență de 40 de ani, din 1975. Înainte, a fost asistent medical la Cîmpina și la Râmnicu Sărat, iar în 1974, după ce a terminat Facultatea de Medicină a fost medic la dispensarul medical din Vulturu, după care a început să profeseze la Spitalul Județean, mai întâi ca medic internist, apoi și ca medic diabetolog.
    În cei 40 de ani, cât a profesat la Spitalul Județean, a ocupat și funcții de comducere. Ani la rând a fost directorul adjunct al unității, dar și directorul medical, iar între 2002 și 2004 a fost director de reformă. Medicul Cocioabă a fost și purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean. În prezent, acesta ocupa funcția de medic șef al Compartimentului de Diabet și se îngrijea de sănătatea a peste 10 mii de bolnavi de diabet din Vrancea, printre care și copii.
    Special pentru copiii bolnavi de diabet de care se îngrijea cu mult devotament, de 14 ani, organiza evenimentul „Serbarea pomului de Crăciun pentru copiii cu diabet zaharat”. În cadrul acestui eveniment, copiii cu diabet primeau daruri și dulciuri speciale de la Moș Crăciun. An de an, cu două luni înainte de acest eveniment, medicul Cociabă căuta sponsori pentru ca cei mici să primească daruri. De exemplu, la finele anului trecut, datorită medicului Cociabă, copiii bolnavi de diabet au primit și tablete, pe lângă hainuțe, jucării și dulciuri. Mai mult, tot special pentru acești copii, la finele anului trecut, tot la solicitarea medicului Cociabă, Spitalul Județean a fost dotat cu un aparat pentru depistarea diabetului juvenil.

   A înființat o asociație care îi poartă numele

    Tot din dragoste față de pacienții săi, anul trecut, în aprilie, fusese înființată, de către medicul diabetolog Gheorghe Cocioabă, șeful Centrului Județean de Diabet, Asociația Copiilor și Tinerilor cu Diabet din județul Vrancea. Asociația, care îi poartă numele medicului diabetolog, este o organizație nonguvernamentală, nonprofit, cu personalitate juridică, al cărei scop este acela de a promova, sprijini și apăra interesele copiilor și tinerilor diabetici, respectiv ale familiilor acestora, având caracter umanitar și caritabil. Principalele obiective ale asociației sunt: să acorde sprijin și asistență de specialitate, ajutoare materiale, să organizeze tabere și excursii, să editeze pliante, materiale informative și educative, să ofere consiliere psihologică personală și familială, să organizeze manifestări sportive și artistice cu ocazia zilelor festive.
    Trupul neînsuflețit al medicului Gheorghe Cocioabă este depus la Capela Spitalului Județean. Înmormântarea va avea loc mâine, începând cu ora 13.00, când cortegiul funerar va pleca spre Cimitirul din Golești, acolo unde medicul Cocioabă își va dormi somnul de veci.

    Monitorul de Vrancea transmite „Sincere Condoleanțe” familiei îndoliate!  
                          Dumnezeu să-l odihnească în pace!

10 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?