Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Bazinul olimpic de polo de la Focşani va fi construit până în 2017


Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, și cel al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, ieri, un acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro în realizarea a 52 de obiective sportive până în 2017. Printre acestea se află și bazinul de înot-polo ce va fi construit la Focșani. Valoarea investiției este de 37,2 milioane de lei. Investiția a fost scoasă deja la licitație de către Compania Națională de Investiții. Demersurile pentru ca acest proiect să devină realitate au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.


    Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Liviu Dragnea, și cel al Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au semnat, ieri, un acord prin care MDRAP va investi 103 de milioane de euro în realizarea a 52 de obiective sportive până în 2017. Pentru construirea a 18 obiective destinate sportului de performanță, valoarea investițiilor se va ridica la 386,09 milioane lei (85,797 milioane de euro), în timp ce pentru obiectivele sportului de masă vor fi alocați 77,437 milioane lei (17,208 milioane euro). Pentru sportul de performanță vor fi construite sau modernizate cinci complexe sportive, șase săli polivalente, șase bazine de natație, dintre care două de dimensiuni olimpice și patru pentru polo, dar și un patinoar artificial. Bazinele de natație și de polo vor avea o capacitate maximă de 800-1.000 de locuri și vor respecta toate standardele actuale impuse de federațiile internaționale de specialitate.
    Astfel, la Arad și la Focșani vor fi construite bazine noi de polo, în timp ce bazinul de polo de la Rapid va fi reabilitat, pentru acesta din urmă fiind alocați 25 de milioane de lei până în 2016 (șase milioane în acest an și 19 milioane anul viitor). Bazinul de polo de la Arad va costa 21,25 de milioane de lei, iar cel de la Focșani va avea un preț de 37,2 milioane de lei. „Arad și Focșani sunt reședințe de județ, în timp ce reabilitarea bazinului de polo de la Rapid se impune datorită existenței secției de polo cu tradiție în campionatul național, fiind și o pepinieră pentru echipa națională”, a subliniat Liviu Dragnea.

    Bazinul de polo, scos la licitație de CNI în noiembrie 2014

    În luna noiembrie 2014, Compania Națională de Investiții (CNI) a scos la licitație bazinul de înot ce va fi construit la Focșani, în baza unui contract cu o valoare estimată de 32,7 milioane lei (7,4 milioane euro), inclusiv TVA. Demersurile pentru ca acest proiect să devină realitate au fost făcute de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Contractul de proiectare și execuție pentru obiectivul de investiții „Bazin de înot – polo – Baza sportivă Aleea Stadionului nr.2” va fi atribuit prin licitație deschisă, publicat pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), pentru prețul cel mai scăzut, potrivit unui anunț al CNI. Lucrările vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).
Deja, Consiliul Județean Vrancea a  transmis în folosință gratuită 13.601 metri pătrați de teren situat in incinta Complexului Sportiv Focșani, Aleea Stadionului nr.2 către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea construirii acestui bazin de polo.
    Complexul olimpic va fi construit pe o suprafață de 13.601 metri pătrați și va avea un bazin de competiții și un bazin de antrenamente. Suprafața desfășurată a investiției va fi de 5.988 metri pătrați, iar suprafața construită va fi de 3.380 metri pătrați. Acest proiect a fost inițiat încă din anul 2004 de șeful administrației județene, Marian Oprișan, dar a fost sistat imediat după venirea la putere a Alianței DA. De reținut că, la începutul anului 2004, Guvernul stabilise toate detaliile pentru un împrumut de 6.500 de miliarde de lei vechi de la Casa de Economii și Consemnațiuni. Creditul bancar fusese autorizat printr-o ordonanță de urgență, ordonanță care împuternicea Compania Națională de Investiții SA și Agenția Națională de Locuințe, ambele aflate în subordinea Ministerului Transporturilor, Construcțiilor și Turismului, din acea perioadă, să contracteze de la CEC împrumuturi în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari. Din acești bani, urmau să fie construite locuințe, săli de sport și chiar complexe sportive, categorie în care era prins și Complexul Sportiv Focșani. Deși exista sursă de finanțare și se derulaseră mai multe etape ale acestui proiect, puterea pedelistă a hotărât la începutul anului 2005, sistarea tuturor investițiilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?