Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Ministerul Educaţiei şi cel al Tineretului şi Sportului vor primi o cotă din taxa pe jocuri de noroc


Ministerul Educației și cel al Tineretului și Sportului vor primi o cotă-parte din sumele colectate de stat din taxe pentru acordarea licenței de organizare și exploatare a jocurilor de noroc, prin diminuarea procentului acordat până în prezent Fondului cinematografic și Programului pentru Monumente. Modificarea sistemului de împărțire a banilor a fost decisă de Guvern prin ordonanță de urgență.
    Conform sistemului aplicat până în prezent, 5% din aceste taxe au fost alocate anual, prin legea bugetului de stat, către Fondul cinematografic (1,5%) și Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice (3,5%), sumele fiind virate lunar din buget la nivelul încasărilor. Guvernul a decis însă ca, din suma totală, doar 1% să fie acordat Ministerului Culturii, atât pentru Fondul cinematografic, cât și pentru Programul de Restaurare a Monumentelor, iar 2% să fie virat Ministerului Educației și încă 2% să fie acordat Ministerului Tineretului și Sportului.
    Guvernul elimină pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câștigurile din jocuri de noroc și introduce taxarea progresivă în trei trepte, de 1%, 16% și 25% în funcție de nivelul veniturilor, cotă aplicată la toate sumele încasate, până în prezent impozitul fiind de 25%, dar pe venitul net.
Noul sistem a fost introdus de Guvern prin ordonanță de urgență pentru modificarea Codului Fiscal și nu mai prevede excepții de la impozitare pentru sume mai mici obținute din jocuri de noroc.
    Până în prezent, veniturile din jocuri de noroc au fost impuse, prin reținerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net, calculat la nivelul câștigurilor realizate într-o zi de la același organizator sau plătitor.
Acum, Guvernul a decis ca veniturile din jocurile de noroc să fie impozitate, tot prin reținere la sursă, cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc, impozitare care va urca la 16% dacă veniturile din jocuri de noroc depășesc echivalentul a 15.000 euro și la 25% dacă veniturile depășesc echivalentul a 100.000 euro.
    În același timp, dacă până în prezent era stabilit că nu sunt impozabile veniturile obținute din premii și din jocuri de noroc, în bani și/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu și pentru câștigurile din jocuri de noroc, de la același organizator sau plătitor într-o singură zi, noul sistem exceptează de la impozitare doar veniturile obținute din premii aflate sub această valoare de 600 lei, nu și pe cele rezultate din jocuri de noroc.
    Mai mult, nu vor fi impozabile la sursă veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță (on-line), slot-machine, lozuri și festivaluri de poker, astfel că aceste persoane vor fi obligate să depună la administrația fiscală o declarație privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, statul urmând să stabilească impozitul datorat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?