Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei face precizări referitoare la preotul Vatră şi salariile preoţilor


Pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost publicat un comunicat de presă în care se face referire la situația cu care se confruntă enoriașii Parohiei Sfântul Andrei din Focșani, odată cu trimiterea la mănăstire a preotului Giorgică Vatră și înființarea unui al doilea post în parohie. Conform comunicatului „preotul Georgică Vatră, slujitor la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din municipiul Focșani, s-a făcut vinovat pentru mai multe abateri de la disciplina bisericească: implicarea în organizarea mitingului din data de 14 septembrie a.c. îndreptat împotriva ierarhului înainte să se ia o decizie, în Permanența Consiliului Eparhial, cu privire la o eventuală transferare a acestuia la o altă parohie; exercitarea de activități personale – private – cu caracter economic, financiar și comercial, care contravin Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, hotărârilor Sfântului Sinod și regulamentelor bisericești; refuzul de a închide activitatea economică – magazinul – prin care distribuia obiecte bisericești; neascultare și atitudine necuviincioasă față de chiriarh”.
    Ca urmare a acestor „abateri”, Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, întrunit marți, 9 decembrie, a luat hotărârea ca preotul Vatră să fie canonisit la mănăstire timp de o lună de zile, în conformitate cu Regulamentul de procedură al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, art. 4, lit. e. „Canonisirea la mănăstire nu trebuie înțeleasă neapărat ca o pedeapsă, ci ca o măsură canonică și pastorală. În gândirea Sfinților Părinți, perioada petrecută în cadrul unui așezământ monahal este, în primul rând, prilej de meditație și rugăciune, cu scopul conștientizării greșelilor făcute și al îndreptării. În al doilea rând, părintele poate ajuta obștea monahală, prin oficierea sfintelor slujbe, potrivit programului liturgic din mănăstire, dar și prin îndeplinirea altor activități conforme cu statutul său de preot. Aceasta este, prin urmare, și dovada solidarității care trebuie să existe între clerul de mir și clerul monahal”, precizează documentul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
    În ceea ce privește înființarea postului II de preot la Parohia „Sfântul Apostol Andrei”, în comunicat se arată că „aceasta nu are nici o legătură cu judecata consistoriului, fiind o măsură pastorală. Se știe că, de multă vreme, preotul Vatră era ajutat la sfintele slujbe de un preot pensionar. Prin numirea unui al doilea preot, se dorește ca cel dintâi să fugă de ispita izolării și să învețe a trăi în comuniune cu ceilalți conslujitori de altar”.
    Referitor la salariu, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei
face precizarea că preoții Bisericii Ortodoxe Române primesc de la bugetul de stat doar o contribuție la salarizare, diferența urmând a fi asigurată din fondurile proprii ale fiecărei parohii. „După întronizarea sa ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a constatat că, în eparhia încredințată spre păstorire, existau 70 de preoți care nu beneficiau de contribuția de la stat, toți din mediul rural, cu parohii mici și foarte multe greutăți. De aceea, pentru a echilibra întrucâtva discrepanțele dintre clerul din mediul rural și cel urban, în primăvara anului 2014, Permanența Consiliului Eparhial a luat decizia ca o parte din contribuțiile preoților din Focșani, Buzău și Râmnicu Sărat să fie redistribuite preoților foarte săraci, întrucât cei din orașe au mai multe posibilități de a-și ridica salariul din fonduri proprii. În plus, aceasta este o formă de solidaritate frățească, în spiritul credinței creștine pe care ei o propovăduiesc. Cu toate acestea, numărul preoților care se confruntă cu grave probleme financiare și de sănătate a rămas semnificativ, 38 de clerici, pe care Centrul Eparhial i-a sprijinit trimestrial, începând cu luna aprilie 2013, cu suma de 700 lei fiecare, ceea ce înseamnă o povară financiară consistentă pentru Arhiepiscopie. Regretăm că unii preoți din municipiul Focșani (în mod cert, cei care o duc mai bine decât frații lor de la sate) oferă, cu bună știință, informații false jurnaliștilor, victimizându-se și inducând în eroare pe credincioși”, precizează Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

31 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?