Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

VIDEO: Începe exproprierea pentru reabilitarea drumului spre Gura Caliței


Consiliul Județean a aprobat, ieri, declanșarea procedurii de expropriere pentru un teren care aparține lui Florică Bratu, din Gura Caliței. Este terenul pe care ar trebui să treacă drumul județean DJ 204P, după ce acesta a fost afectat de alunecările de teren din ultimii doi ani, iar două sute de gospodării sunt practic izolate. Alunecările de teren au distrus drumul județean în satul Cocoșari în punctul „La poștă”, iar decizia exproprierii a fost luată după ce Societatea Alma Consulting SRL Focșani a elaborat studiul de fezabilitate în care se arată că soluția tehnică finală de refacere a platformei drumului este de deviere a drumului județean DJ 204 P în punctul menționat. Inițial, au fost cinci familii afectate de alunecări sau pe terenul cărora trebuie să fie deviat drumul județean. Celelalte patru familii au acceptat soluția de compromis care a presupus câte un loc de casă la Dumbrăveni, pe un teren special acordat de Guvern pentru asemenea situații de urgență. Doar familia lui Florică Bratu nu a fost de acord cu soluția propusă de autorități. Aceasta deși nu mai locuiește în casa care a fost avariată de alunecările de teren din zonă.
    Vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu a arătat că au fost mai multe discuții cu familia respectivă însă nu s-a ajuns la nicio înțelegere. „Nu am găsit înțelegere și din această cauză a trebuit să recurgem la această soluție”, a explicat vicepreședintele CJ, Dragoș Bîrlădeanu. De asemenea, secretarul județului, Raluca Dan, le-a spus consilierilor locali că situația de la Gura Caliței este foarte gravă pentru că de decizia celor cinci familii depinde soarta celorlalte 200 de gospodării din sat. Ori, fără reabilitarea drumului județean, oricând se poate produce o nenorocire pentru că drumul este impracticabil. „Obligația Consiliului Județean și a președintelui Consilului Județean, care rezidă din legea 215, este să aibă grijă de toți cetățenii. Dumnevoastră, inclusiv președintele Consiliului Județean, puteți să fiți pasibili de orice fel de cercetare penală dacă nu luați o măsură pentru a reabilita acel drum. Salvare nu trece, Pompierii nu trec. Credeți-ne că am încercat să găsim o altă măsură tehnică prin care să nu afectăm curtea”, a afirmat secretarul județului, Raluca Dan. Aceasta a explicat că nu este vorba despre casa familiei respective, care a fost avariată de alunecările de teren. Iar pentru că locuința în cauză a fost asigurată, nici nu pot fi acordate ajutoare constând în materiale de construcție. „Un an de zile i-am rugat, la propriu. Le-am explicat că de dânșii, de cele cinci familii, țina ca noi și dumneavoastră, Consiliul Județean, să nu izolați 200 de gospodării. Patru din cele cinci familii au înțeles, s-au dus la Dumbrăveni și au luat terenul de acolo. Nu am găsit înțelegere la domnii respectivi care, să fim sinceri, au dorit o suprafață mai mare. Motivul a fost că vecinii lor au luat nu știu ce suprafață la Dumbrăveni. Aici stă toată problema”, a explicat secretarul județului.
    Procedura de expropriere aprobată de Consiliul Județean prevede că, în prima etapă se notifică beneficiarii imobilelor, inclusiv prin afișare la sediul administrației județene iar pe acte se trece suprafața de teren și proprietarul. În termen de 20 zile, proprietarii trebuie să se prezinte la sediul CJ pentru a se stabili o justă despăgubire. Ulterior, în termen de 5 zile, CJ va aproba exproprierea și va stabili o comisie care va analiza titlul de proprietate.

   Proprietarul nu vrea să dea terenul

    Proprietarul terenului de la Gura Caliței, Florică Bratu, spune că nu va renunța la terenul său. Prezent la ședința Consiliului Județean, bătrânul spune că ar fi fost de acord să dea terenul doar dacă i se dădeau bani pentru ridicarea unei case sau dacă putea să vândă terenul pe care îl primea la Dumbrăveni. „Nu le cer nici pământ, nimic. Doar să îmi dea bani să îmi ridic o casă. Au vrut să îmi dea teren dar cu titlu gratuit cât am construcție pe el. Dacă în termen de doi ani nu fac un bordei acolo, îl ia. Când am discutat cu fostul prefect, i-am spus că așa cum terenul meu trece în proprietatea statului, așa și terenul să treacă în proprietatea meu, îl vând și pot să îmi fac și eu o casă pe un teren. Nu se poate să treacă din proprietatea statului în proprietatea mea. Atunci și eu stau acolo să treacă cu buldozerul peste mine”, a afirmat Florică Bratu. Acesta spune că nu mai stă la Gura Caliței de când casa sa nu mai este locuibilă și locuiește cu chirie la Focșani.

   Consiliul Județean va moderniza drumul județean 204 P

    Consiliul Județean Vrancea a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) documentația pentru includerea drumului județean 204 P în programul anual de intervenții în primă urgență. Lucrările vor fi realizate și finanțate prin Compania Națională de Investiții. Directorul Direcției Tehnice și de Investiții din cadrul Consiliului Județean Vrancea, Romeo Iordache, a declarat că drumul județean 204 P va fi reabilitat pe o lungime de aproximativ 19 kilometri, pe raza comunei Gura Caliței. „Lucrările constau în consolidarea drumului în patru puncte unde a fost afectat de alunecările de teren, refacerea terasamentului drumului prin așternerea unui strat de balast, realizarea de lucrări de preluare a apelor pluviale, realizarea de șanțuri, poduri și podețe. De asemenea, vor fi executate lucrări de preluare a apelor scurse de pe versanți prin canale colectoare de nivel și vor fi realizate subtraversări la drumul județean pe unde apele pluviale vor ajunge în albia râului aflată în vecinătatea drumului”, a precizat Romeo Iordache.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?