Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

AMR cere includerea în Codul fiscal a supraimpozitării imobilelor neîngrijite


Asociația Municipiilor din România (AMR) solicită introducerea în Codul fiscal a prevederilor privind impozitarea suplimentară a imobilelor, clădiri și terenuri neîngrijite sau abandonate din intravilanul localităților. „Solicităm introducerea în Codul fiscal a prevederilor privind supraimpozitarea imobilelor neîngrijite din România, atât clădiri, cât și terenuri aflate în intravilanul localităților, pentru că avem un număr important de astfel de cazuri și există foarte mulți proprietari care nu onorează această calitate”, a declarat, luni, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și președinte executiv al AMR.
Edilul municipiului Oradea a explicat că propunerea de modificare a Codului fiscal a fost făcută de mai mult timp și are la bază numeroasele cazuri în care proprietarii abandonează sau nu îngrijesc clădirile și terenurile aflate în intravilanul localităților. Propunerea de modificare a Codului fiscal are în vedere creșterea impozitelor și taxelor acestor imobile de până la cinci ori, urmând ca fiecare localitate în parte să decidă cu cât majorează aceste impozite.
Bolojan a mai arătat că impozitarea suplimentară a imobilelor neîngrijite sau abandonate se aplică și în cazul proprietăților cu o situație juridică incertă, pentru că „impozitul trebuie plătit oricum”. Potrivit președintelui executiv al AMR, exemple elocvente de imobile neîngrijite sau abandonate sunt, pe lângă clădiri cu fațade nerefăcute și terenuri insalubre, fostele platforme industriale din urban.
La rândul său, vicepreședintele AMR, Robert Negoiță, edilul Sectorului 3, a arătat, în același context, că aplicarea de amenzi conform prevederilor deja existente nu funcționează. „Noi (autoritățile locale – n.r.) aplicăm amenda, ei (proprietarii – n.r.) ne contestă, stăm ani de zile în procese pe rolul instanțelor de judecată, timp în care nu putem face nimic, imobilele degradându-se în continuare, iar terenurile fiind din ce în ce mai neîngrijite. Avem nevoie de o prevedere legislativă care să ne permită creșterea impozitelor cât mai mult atunci când proprietarii acestor imobile nu-i respectă pe cei din jur și nu numai”, a declarat Robert Negoiță.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?