Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Neștiința din tinerețe l-a lăsat FĂRĂ PENSIE la anii bătrâneții


Tot mai mulți vârstnici din județ bat la ușa Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea și apoi, considerându-se nedreptățiți, la cea a redacției noastre, în speranța că cei doar câțiva ani munciți cu carte de muncă le vor aduce acum, când au multă nevoie, o pensie. Cei mai mulți dintre ei, pentru că nu pot face dovada că au cotizat măcar cât e stagiul minim prevăzut de lege, nu pot primi nici măcar un leu de la stat ca și pensie, situație în care se află și Ion G. Buleandră, din satul Șerbești, comuna Vidra. Ceea ce se întâmplă azi cu mulți dintre cei rămași fără un ban sigur la bătrânețe ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru tinerii și adulții care acceptă mult prea lesne să muncească „la negru”, pe motiv că „și așa nu mai apucăm noi pensia”. Sistemul de pensii funcționează pe baza contributivității, iar cei ce nu vor îndeplini, când le va veni vremea, condiția anilor care adunați să dea măcar stagiul minim de cotizare, vor trebui ca la vârsta senectuții să se descurce pe cont propriu pentru a-și asigura măcar un blid de mâncare.

    Nea Ion Buleandră este pe cale să împlinească 76 de ani și spune că îi este din ce în ce mai greu să facă față nevoilor zilnice. Zice că atâta timp cât l-au ținut puterile, n-a cerut un sfanț de la nimeni, și-a văzut de viață, și-a făcut o familie, și-a crescut copiii și a încropit, ca orice om gospodar, o gospodărie. „De la 17 ani am lucrat, am fost tâmplar autorizat, am plătit regulat taxă la CASCOM, am avut carnet de membru, am beneficiat de toate drepturile pe care le are un salariat. Prin 1963 m-am angajat pe un șantier la Galați, după aia, nu mai știu în ce an, m-am retras la Panciu. Și m-am trezit cu o chemare în instanță făcută de CASCOM, că dacă vreau să mai cotizez sau nu. Eu n-am mai cotizat, că de acum nu mai lucram. Dar am carnetul pe care scrie anii cât am plătit cotizație. Am muncit mult, vai de capul meu, și la stat, și acasă. M-am străduit și eu să cresc animale, să avem ce mânca, din ce trăi. Și anul trecut m-am gândit să mă duc să-mi fac și eu o pensie pentru cât am muncit și am depus dosar la Casa de Pensii din Focșani. Am lăsat acolo și carnetul de la CASCOM și toate actele, dar la sfârșit am primit răspuns că nu-mi dă pensie. În decizia aia ce mi-au trimis-o zice că am numai 4 ani, 2 luni și 12 zile cotizare și că nu-mi ajunge ca să iau și eu cât de cât o pensie… Eu cred că nu mi-au pus anii de la CASCOM, că doar acolo am mulți ani de cotizare. Ce credeți, oare se rezolvă ceva?”, a întrebat, plin de speranță, bietul bătrânel.
    Puțintel la trup, îmbrăcat cu hainele lui cele mai „de bune”, cu rucsacul mocănesc în spate și cu actele toate adunate într-o pungă șifonată, nea Ion a luat calea Focșaniului sprijinit în baston și a bătut la ușa redacției noastre neîncrezător în cele spuse de cei de la Casa de Pensii. Omului pur și simplu nu i-a venit să creadă că nu i se va da niciodată vreo pensie pentru anii munciți, despre care spune cu convingere că sunt mulți. Or fi mulți, dar fără acte care să și dovedească acest lucru…
Și nimic nu l-a putut convinge pe bătrânel că asta-i realitatea. Nici litera legii, nici tabelul anexă al acesteia, care precizează clar care e vârsta și cât trebuie să fie  stagiul minim de cotizare, nici că acolo scrie negru pe alb că el ar fi trebuit să aibă măcar 10 ani ca să poată lua o pensie, nu doar patru…

     El bolnav, nevasta semiparalizată, băiatul cu handicap

    Nea Ion n-a putut să spună de ce nu s-a dus să ceară pensie când a împlinit măcar vârsta, ci a așteptat până în 2013, când mergea deja pe 75 de ani. „M-am dus și-am cerut pensie, că simțeam că nu mai pot munci. Am probleme și cu vederea, și cu auzul… De trei ori am avut coastele rupte și se simte… Picioarele mă dor. Cam asta este, nu mă mai țin puterile. Decizia de respingere a pensiei am primit-o anul trecut, în luna decembrie. N-am făcut contestație că n-am fost acasă când a venit, a trecut termenul și asta a fost. Acum am zis să încerc din nou, da dacă nu se poate… ce să fac… Era bine dacă luam și eu un bănișor acolo, că și nevastă-mea e cu mâna și piciorul drept paralizate. Băiatul are handicap… din pensia lui de 230 de lei, 120 dă în fiecare lună pe medicamente, că dacă nu le ia face crize… Mai am o fată, dar e la casa ei, la Constanța…”, a mai spus bătrânelul.
    Contactat de reporterii Monitorul de Vrancea, Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea, a explicat că Ion Buleandră efectiv nu îndeplinește condițiile impuse de legislația în vigoare pentru acordarea pensiei. „Am luat în calcul absolut toate documentele depuse la dosar, însă nu îndeplinește condiția stagiului de cotizare. Dânsul ar fi trebuit să aibă măcar 10 ani de cotizare, la vârsta când ar fi putut să iasă la pensie, și nu are decât 4 ani, 2 luni și 12 zile. Nu îndeplinește condiția vechimii. Sistemul de pensii funcționează pe baza contributivității, nu poate primi pensie decât cel care are atât vârsta, cât și stagiul minim”, a explicat Adrian Juravle, spunând că cei aflați în situația lui Ion Buleandră au posibilitatea de a se adresa primăriilor de domiciliu, în vederea obținerii unui ajutor social.

    Cum se acordă pensia pentru limită de vârstă

    Potrivit legii actuale, pentru obținerea unei pensii pentru limită de vârstă este necesară îndeplinirea cumulativă a două condiții: împlinirea vârstei-standard de pensionare (care se stabilește în raport de data nașterii); realizarea stagiului minim de cotizare. Conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform Anexei nr. 5 la Legea pensiilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 ani, pentru ambele categorii. Atingerea stagiilor se realizează tot prin creșterea acestora.
    Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare asigurații care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situații: au desfășurat activitate în condiții de muncă speciale (fosta grupă I); au desfășurat activitate în condiții de muncă deosebite (fosta grupa II); au desfășurat activitate în alte condiții de muncă; au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap preexistent calității de asigurat; nevăzătorii care au realizat ca nevăzător cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare; beneficiari ai Decretului-lege nr. 118/1990 și ai Legii nr. 341/2004.
    Pentru a primi pensia pentru limită de vârstă, contribuabilul trebuie să depună la Casa Județeană de Pensii din raza de domiciliu o cerere de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Cererea se depune începând cu data îndeplinirii acestor condiții și poate fi depusă și prin intermediul unui mandatar, atâta timp cât acesta este desemnat prin procură specială.
    Dosarul depus la CJP trebuie să cuprindă următoarele documente: cerere pentru înscrierea la pensie pentru limită de vârstă; carnetul de muncă (original și copie); alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată în alte sectoare de activitate; livretul militar (original și copie); diploma de studii (original și copie) și/sau adeverința din care să rezulte durata normală și perioada studiilor, precum și certificarea absolvirii acestora; pentru persoanele care au urmat cursurile unor instituții de învățământ universitar în străinătate este necesară dovada recunoașterii acestora de către statul român; adeverință privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă; adeverință privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite; procură specială pentru mandatar, dacă este cazul; acte pentru dovedirea calității de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, Legii nr. 341/2004 etc.
    Cererea de pensionare poate fi retrasă de persoana care a depus-o, până la emiterea deciziei de pensionare. Plata pensiei pentru limită de vârstă se acordă de la data înregistrării cererii de pensionare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?