Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Un mic dejun sănătos te poate feri de diabet


Mii de vrânceni suferă de diabet zaharat, iar de la începutul acestui an, alte zeci de persoane au fost diagnosticate cu diabet zaharat. Medicii diabetologi din județ ne-au precizat că peste 10.000 vrânceni suferă de diabet, 60 având vârste sub 18 ani. Pe 14 noiembrie se serbează Ziua Mondială a Diabetului, prilej cu care specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Vrancea atenționează asupra riscurilor îmbolnăvirii prin diabet zaharat, care, alături de alte boli grave, respectiv afecțiuni cardiovasculare ori cancere, se află pe primele locuri în topul morbidității și mortalității mondiale. Sloganul campaniei din acest an este „Poartă albastru la micul dejun” și promovează beneficiile de a începe ziua cu un mic dejun sănătos.

   Diabetul, boala care nu doare

Specialiștii DSP trag un semnal de alarmă asupra faptului că riscul de a face diabet depinde de mai mulți factori, printre care vârsta, antecedentele familiale, greutatea corporală, ponderea activității fizice în programul zilnic, alimentația, fumatul. Aceștia avertizează că diabetul poate afecta persoane de orice vârstă și că este foarte important ca boala să fie descoperită la timp. Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, caracterizată prin nivele crescute ale glucozei în sânge (hiperglicemie).
Odată apărut, diabetul durează toată viața, necesitând schimbarea stilului de viață și monitorizarea periodică a valorilor glicemiei. Speranța de viață a bolnavului de diabet este cu 5-10 ani mai mică, din cauza complicațiilor severe ce pot apărea atunci când valorile glicemiei nu sunt ținute sub control. Diabetul zaharat este o boală care „nu doare” și poate evolua mult timp fără niciun simptom, dar afectează inima, rinichii, ochii, vasele de sânge și nervii. Setea excesivă, urinările frecvente, creșterea apetitului, oboseala, scăderea vederii, infecțiile frecvente sunt câteva simptome care anunță că boala s-a instalat. România are un Program Național de Diabet (actualizat în 2013) care urmărește îmbunătățirea stării de sănătate, creșterea speranței de viață a bolnavilor, precum și asigurarea accesului la tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?